|
Totusi, din ce spui numai unul a murit. Si a murit la blocajul de pe autostrada? Sigur ca nu. Cand te apropii prea mult asa se intampla. Nu prea e cale de mijloc la tornada...intri in ea, sau stai acasa. Putin mai departe de axul ei vantul e prea slab, sau e doar ca unul obisnuit si pentru noi, de pana la 100 la ora. E foarte riscant sa te apropii. Eu am intrat cu noroc intr-un vartej mic, la tara si mi-a incurcat parul si imi tiuiau urechile probabil de la presiune. Dar era un simplu vartej...o jucarioara. Intr-o tornada, cat ar fi de mica, pot apare diverse vartejuri impletindu-se in vartejul principal. Asa ca viteza absoluta la un moment-dat poate fi foarte mare. O masina e nimic, s-a vazut. E ca o frunza. Apropo, noua ni se pare mult cand vedem frunze rupte de vant. Am mai spus pe aici, de tornada m-as feri. De fapt ma cam speriasera si norii de ieri, erau negriciosi, nu mi-au placut. Nici nu ne imaginam ce poate insemna un vant de 300 la ora la nivelul solului. Am vazut intr-un documentar un pneu strapuns de o scandura neascutita, inca umflat. La teste s-a aflat ca a fost necesara o viteza de 500 Km la ora. Poate rasturna si un tren asa ceva. Mare risc isi asuma chiar si cei cu TIV-ul ala. Oricum, am inteles ca rezista si ala la o anumita viteza a vantului, dar nu peste 300 la ora, nu stiu exact limitele lui. O tornada se poate incolaci deodata, se poate "strange" oricand, nu e un fenomen stabil. Surubul se poate strange sau largi oricand. Nu mai zic de schimbarile bruste de directie. Intotdeauna cauta aerul mai cald. Ma jucam cu aburii la bunica in sopron si formau vartejuri, uneori mergeau impotriva curentului. Capatau o anumita stabilitate pe traiectorie si infruntau curentul de aer ce trecea in viteza pe langa ei, deveneau ceva independent. Apoi cand puneam bucati de jar, il aprindeau si se stabilizau deasupra jarului, devorau caldura si se "strangeau" capatand viteza de rotatie uimitoare. Puneam uneori "lanturi" de bucati de jar, in diverse forme... Formam bariere de jar in calea aerului rece, la "adapostul" lor se formau vartejuri frumoase. Dar sareau scanteile...nu mai zic... apoi ma fugarea bunica.
La fel se poate intampla si cu o tornada... daca prinde o punga de aer cald, se duce spre ea...
Dar, spre deosebire de cele descrise mai sus, tornadele pot fi de doua feluri; ascendente si descendente. Primele urca aerul cald de la sol, celelalte coboara aerul rece din nor, precum apa din chiuveta. Primele sunt mai periculoase, cred eu...Pentru ca in cel de-al doilea caz aerul tinde sa apese obiectele spre sol, si in nor temperatura ar trebui sa fie mai omogena, deci tornada ar fi mai stabila pe directie, nu ar fi atrasa de pungile de aer cald de la sol.
|