Am fost suparat ca nu am putut anul trecut sa votez. Trebuia sa ajung in Londra. Nu am fost. Fii-miu a stat cateva ore dar a renuntat vazand ce probleme au aparut.
Prin urmare :

Votul in UK la care am participat.
M-am inscris on-line. Normal ca am introdus toate datele mele si ale sotiei. Cel mai important este numarul de inregistrare NI. Este ceva unic. Ceva gen cod numeric personal. L-am primit atunci cand am depus actele pentru a lucra in aceasta tara.
Am primit confirmare pe mail in cateva secunde ca aplicatia mea este aprobata. Am primit un numar de inregistrare. Dupa trei zile lucratoare am primit acasa o hartie cu care m-am prezentat la vot.
Votul - nu se efectueaza duminica ca in ...... Asta ca sa nu trebuiasca sa renunti la weekendul tau pentru a vota. Votul a fost joi. Rezultatele stiti ca au fost date publicitatii vineri. A fost deschis intre orele 07 AM si 10 PM. Gradinita localitatii unde stam a pus la dispozitie o sala. Atat ! La intare erau trei persoane care discutau, radeau si fiecare avea cate un pahar de plastic cu cafea de la automat ( nu pot sa sufar ). In piept emblema partidului sau. Indicatoarele pentru a ajunge la sala respectiva nenumarate. Adica ca pentru prosti. Ajungem in sala. O masa poate lungime maxim 2 m la care stateau trei doamne. Nu era nici una mai tanara de 50 de ani. A fost ceruta doar hartia din atasament. Am fost bifati pe o lista ca participam la vot. Am primit formularele. Ce sa facem cu ele ? Nu vedeam custile cu perdele ca in RO. Unde sunt ? La un moment dat in capatul acestei sali am vazut o masa rotunda. Impartita in patru. Cele patru sferturi erau locurile unde votai. Despartirea si ianltimea intre aceste sferturi era facuta din carton nu foarte gros dar colorat. probabil ca asta au gasit si au luat de la copii din gradinita. Fiecare loc avea pregatit un CREION !!!
DA - nu se pune nici o stampila. Se bifeaza un V cu un CREION ! Atat.
Am votat doar doua liste. Listele zonale cum ar veni. Pentru a vota pentru parlament noi inca nu ave dreptul la asa ceva. Cred ca dupa 5 ani avand cetatenie votezi full.
Asta a fost ziua joi in care am votat.
La iesire m-am uitat iar sa vad unde sunt oamenii de paza, politia, securitatea, controlorii controlorilor partidelor.
NU EXISTA ASA CEVA AICI. Totul se face in liniste, calm, fara tipete, urlete, inghesuiala.
Iar cateva puncte in plus pentru UK.