Păi ar fi cam vreo 5 excepții mai importante: 1940 și 1942, cei mai reci ani (7,0°C), pe de o parte, și cei mai calzi ani: 1990, 2000 (11,3°C) și 2007 (11,8°C). 1942 a fost urât în nordul Moldovei, fiindcă din cauza nebulozității minimele au fost foarte slăbuțe, în schimb 1940 a fost frumos la capitolul ger, mai ales în nordul extrem (-33,2°C la Dorohoi). În 2007, deși am avut cel mai cald ianuarie din tot șirul de date, la sfârșitul lui februarie a fost un scurt episod rece în care s-a atins totuși o minimă decentă (-20,5°C). Deși nu sunt fan al caniculei, nu îmi plac anii moderați, cu amplitudini absolute sub 52-53°C.
---
Cumva, Moșna a fost evitată complet de furtuna din seara zilei de 22 iulie (ce a lăsat 75,4 mm în 24h la Cotnari), dar doar comuna în sine (3,6 mm), fiindcă câțiva kilometri mai la sud-est a plouat mai mult (combinele care treierau grâul n-au putut intra în ogoare ziua următoare). Pe 23, miercuri, centrul acțiunii a fost la Iași (26 mm într-o oră), dar și pe aici a plouat (13,7 mm) cam cât să ajungem la o cantitate pe care o cred eu ca fiind normală (77,4 mm: ușor excedent dacă mă raportez la mediile fostei stații de la Huși, situată în condiții relativ asemănătoare). Iașiul mai are 3 mm până la 100, iar Bârnova abia a depășit 50 mm, jumătate din normă...
Shelf cloud-ul s-a văzut foarte bine doar o perioadă scurtă, exact cât am mers să-mi iau camera, deci am pierdut din păcate un cadru mai bun.

Pe 26, sâmbătă, pe la 8 fără ceva s-a format o celulă promițătoare la sud-est, dar nu a fost să fie... Seara târziu am avut vreo 2 ore de fulgere la distanță.