forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Lun Apr 27, 2026 1:56 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 474 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 32  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Starea vremii in Mosna, Iasi
MesajScris: Dum Apr 19, 2015 9:21 pm 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

Dacă week-end-ul a început cald, ziua de vineri fiind, pentru Moșna, cea mai caldă de până acum și a doua zi de vară din acest an (maxima 25,6°C), azi-dimineață am avut o minimă de 2°C cu cer noros și mult vânt din NV, cu windchill pe măsură.

Starea vegetației azi, 19 aprilie:
  • zarzăr, cais, corcoduș - în funcție de soi, florile au început să cadă ori s-au scuturat în totalitate
  • vișin, cireș, prun goldan (soi cu fructe sferice, moi) - în plină floare, cu primele frunze apărute
  • prun/perj (soi cu fructe eliptice, alungite, mai tari) - desfacerea mugurilor, fără apariția primelor flori
  • păr - înfrunzit, fără apariția primelor flori
  • măr, gutui - apariția primelor frunze
  • nuc - desfacerea mugurilor

• fag - înfrunzit
  • tei - apariția primelor frunze
  • salcâm - puțin înmugurit

• liliac - înfrunzit
  • vița-de-vie - la soiurile extratimpurii se desfac mugurii; în rest, continuă circulația sevei

Vineri corcodușii erau plină în floare, dar vântul a scuturat aproape toate petalele și a „depus” un mic „strat” pe jos...
Imagine

Imagine

Imagine

Ploaia de ieri (6,3 mm), deși modestă, a venit după 11 zile fără precipitații măsurabile și a înverzit și mai mult peisajul.

Astăzi au apărut și manifestările convective specifice acestei circulații: multe averse scurte și slabe. Am văzut și un mic curcubeu în lunca Prutului.
Imagine

Sus

MesajScris: Dum Apr 19, 2015 9:30 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

La mine verdele a urcat pana pe la 800 m altitudine, asta ca sa iti faci o idee cam cat e diferenta :)

Sus

MesajScris: Dum Apr 19, 2015 11:05 pm 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

Și pe aici pădurea încă nu e verde complet (probabil gorunii nu prea au dat încă). Dar e mult mai mult verde decât în alți ani. :) În 2011 pădurea a înverzit complet abia în primele zile din mai (după ce corcodușul înflorise pe 20 aprilie).

Sus

MesajScris: Dum Mai 03, 2015 7:30 pm 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

Aprilie 2015 a fost o lună dinamică, așa cum, de altfel, îi stă bine acestei luni.

Pe data de 3 am avut unul din cele mai puternice viscole de aprilie din ultimii ani, iar pe 21 aprilie au fost averse de măzăriche și o aversă de lapoviță.

Pătrunderile reci și cele calde au tot alternat, așa încât, la final, vorbim de o lună normală termic, în care vântul a fost la el acasă. Condițiile au fost favorabile culturilor pomicole, la care fazele de vegetație s-au desfășurat, în mare parte, conform termenilor normali. Nebulozitatea ne-a scăpat de un îngheț cu potențial nefast în ultima decadă a lunii.

La Moșna s-au cumulat 46,8 mm de precipitații, adică aproximativ 80% din media lunară. Prima decadă a fost cea mai favorabilă din acest punct de vedere, în timp ce episodul de la sfârșitul lunii a fost cel mai dezamăgitor. Din ce am observat eu, nu au fost probleme cu umiditatea în sol (mai ales de pe la 10-15 cm în jos), iar lucrările de primăvară s-au desfășurat normal.

Pe 2 aprilie a fost primul oraj din an, după care nu s-au mai produs manifestări electrice până aproape de sfârșitul lunii, pe 27 aprilie. Ambele oraje au fost slabe, deci putem spună că sezonului convectiv a început timid. Anul trecut pe 19 aprilie deja aveam prima furtună serioasă cu grindină și multe fulgere... Oricum, e mult prea devreme să ne pronunțăm.

Sus

MesajScris: Dum Mai 03, 2015 8:03 pm 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

Și luna mai a început frumos, cu ploi. Deși circulația nu a fost prea favorabilă, a mai ajutat puțin și orografia cu câteva dezvoltări și s-au strâns 9,8 mm, un început bunișor pentru mai și, totodată, o ploaie care va impulsiona și mai mult vegetația.

Observația făcută de mine pe 4 mai 2014
redeme scrie:
  • La măr și păr s-au scuturat florile.
  • Gutuiul și liliaculsunt în plină floare.
  • Teiul și nucul sunt destul de bine înfrunziți.
  • La salcâm se dezvoltă frunzele.
  • La vița de vie apar frunzele, iar la soiurile timpurii și bobocii.

3 mai 2015
  • păr - florile s-au scuturat, în mare parte
  • măr - în plină floare
  • gutui - înfrunzit, fără să apară primele flori
  • nuc - înfrunzit, cu apariția mâțișorilor (fără ca aceștia să cadă încă)
  • salcâm - dezvoltarea primelor frunze
  • liliac - în plină floare
  • vița-de-vie - apariția primelor frunze; la soiurile extratimpurii apariția bobocilor

După cum se observă, chiar și la începutul lui mai încă mai există o diferență de câteva zile între 2014 și 2015.

Sus

MesajScris: Dum Mai 03, 2015 8:29 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

La fel e si la mine la Mures.Racoarea a facut vegetatia sa inainteze destul de greu, astfel ca si pe aici inca suntem in urma cu cel putin 10 zile fata de anul trecut.De exemplu abia acum rapita a inflorit, fapt care anul trecut s-a petrecut in prima decada de aprilie.

Sus

MesajScris: Mar Iun 02, 2015 12:54 am 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

Luna mai s-a terminat cu un total de 11,8 mm la Moșna, adică aproximativ 18% din media lunară.

Din cauza secetei porumbul e foarte slab pentru această dată, iar cireșele au început să se coacă, dar sunt foarte mici. Ceva rezerve mai are solul din iarnă, dat fiind stratul mai consistent decât în alte părți depus la viscolul de pe 29 decembrie (40 cm), așa că vegetația încă nu stă chiar atât de prost, iar câmpurile încă sunt destul de verzi. Dar rezerva asta se epuizează rapid sub influența temperaturilor tot mai ridicate (și vântul are efectul său asupra plantelor, dar oricum el e o prezență constantă la Moșna, deși luna mai a avut vreo 3 zile cu suhovei mai puternic).

Sus

MesajScris: Lun Iun 15, 2015 5:43 pm 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

După o perioadă secetoasă de 33 de zile, interval în care n-au căzut precipitații măsurabile, azi putem spune că a fost prima furtună din an. :)

27 mm în ~30 de minute, descărcări electrice frecvente, vijelie puternică și puțină grindină de dimensiuni mici.

Imagine

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Iun 15, 2015 6:11 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Curentul s-a luat?

Sus

MesajScris: Lun Iun 15, 2015 6:54 pm 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

O întrerupere scurtă către final. Nu cred că a rămas o singură centrală eoliană la Ghermănești care să nu-și fi luat măcar un fulger.

Sus

MesajScris: Mar Iun 16, 2015 10:33 pm 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

29,2 mm în total până azi la ora 21.

Vijelia de ieri a rupt mai mulți copaci în Moșna și Răducăneni. Și mie mi-a rupt un gutui, din păcate. Vântul a fost din SV, cel care face deobicei „victime” la vijelii pe aici.

Imagine

--
Acum, după cum era de așteptat, pătrunderea rece e în plină desfășurare: vântul bate puternic din NV, scuturând copacii. Dar ei nu au nicio problemă cu vântul dominant... :)

Sus

MesajScris: Mar Iun 16, 2015 10:42 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Bag de seama ca, in general, acolo vantul de nord-vest pare a fi mai sacaitor decat la mine.Nu te deranjeaza acest vant ?

Vantul de sud-vest este cel care poate sa doboare arbori si la mine in cazul furtunilor.Numai ca circulatie sud-vestica nu a fost la mine mai deloc in ultimele 3 luni, e incredibil asa ceva :!: Sud-estica a fost, dar si aia atipic de rar.Advectiile de aer tropical se exclud, e lesne de inteles.

Sus

MesajScris: Sâm Iun 20, 2015 10:35 pm 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

supercell scrie:
Bag de seama ca, in general, acolo vantul de nord-vest pare a fi mai sacaitor decat la mine.Nu te deranjeaza acest vant ?

Pe mine nu mă deranjează. Îmi place vântul, mai ales dacă e puternic. Iar, pe aici, vântul din NV este, în general, rece și umed. La pătrunderile astea, de exemplu, aproape întotdeauna se formează nori joși, cu deplasare rapidă. Și e plăcut să adormi pe sunetul produs de foșnetul copacilor. Plus că acum teii sunt în plină floare și e un miros foarte plăcut care se răspândește peste tot… :)

Ce urăsc din toată inima sunt pătrunderile calde pericarpatice în miez de iarnă, când din NV bate un vânt cald și persistent, care mătură rapid tot aerul rece din văi și menține temperaturile pozitive, indiferent de cât de extins sau consistent e stratul de zăpadă. Pentru Moldova, acel tip de pătrunderi poate fi, uneori, mult mai „eficient” decât o ultratropicală. Și, bineînțeles, vânturile de tip foehn mi se par foarte enervante.

Acum o altă pătrundere rece, cu același mod de manifestare. Temperatura a scăzut cu peste 10°C în ultimele ore.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Iun 21, 2015 1:01 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

La mine deja s-a dus mirosul florilor de tei, creeaza dependenta dar dureaza atat de putin, 2 saptamani.

Sus

MesajScris: Dum Iun 21, 2015 9:38 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

La mine abia acum incep sa infloreasca teii.Mi se pare ciudat ca la Mosna vegetatia e mai inaintata.Probabil a fost insolatie mai multa pentru ca ati si avut si aveti in continuare deficit semnificativ de precipitatii.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 474 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 32  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]