forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Lun Apr 27, 2026 2:04 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 474 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 32  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Iun 28, 2015 12:44 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

Vita de vie e mediteraneana, ii prinde bine canicula, dar sa ploua primavara, in 2012 cica a iesit cel mai gustos vin.

Sus

Subiectul mesajului: Re: Starea vremii in Mosna, Iasi
MesajScris: Dum Iun 28, 2015 11:05 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Da, dar s-a facut foarte putin datorita secetei extreme.2013 a fost un an exceptional pentru viticultura :)

Anul trecut la mine in fata blocului, soiul de struguri ananas s-a manit in ultimul hal.In toamna strugurii parca erau pietrificati.In schimb, strugurilor mei din gradina le-a mers excelent, chiar daca a plouat foarte mult.Nu stiu cum se numesc exact, sunt inchisi la culoare si foarte desi din care poti face vin negru.Tocmai ca sunt foarte desi trebuie sa ii tin sub jet de apa sa iasa urechelnitele :lol:

Vantul ala de NV a batut si la mine joi si vineri, joi si cu ploaie de nu aveai ce face cu umbrela.Pe mine parca ma socheaza persistenta acestei circulatii.Anul trecut , aia dinspre Mediterana mai lua pauza din cand in cand, insa asta nu.Foarte foarte atipic ce se intampla, unele zone profita, altele raman cu ochii in soare, cum e vorba aia.Parca ma simt in alta tara uneori si iunie asta chiar o sa il pun in rama.E o minune ca a plouat atat.

La tine acolo, persistenta vantului nord-vestic este mai mare decat la mine si cred ca e asemanatoare cu situatia de la Cazanele Dunarii.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Iun 28, 2015 4:58 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

S-au manit? Aici se spune ca s-au manat.

Sus

MesajScris: Dum Iun 28, 2015 5:09 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Da ,asa se zice pe aici.Fiind la granita cu Ardealul, se intalnesc cuvinte din ambele regiuni, numai ca nu sunt accentuate neliterar ca in graiul ardelenesc :))) Nu ca as zice ca e cuvant comun ambelor regiuni; de fapt nici nu stiu originea lui.

Sus

MesajScris: Dum Iun 28, 2015 7:53 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

La mine în Craiova am auzit de „mănit”. E un cuvînt pe care lingviștii îl atestă de-abia în dicționarul lui Șăineanu (Ed. a 8-a, 1929) - împreună cu varianta „mănat”.

Sus

MesajScris: Lun Iun 29, 2015 6:14 pm 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

Hibrizilor (fragă albă/neagră, Terras/teras(c)ă, Couderc, Seibel/zaibăr(ă), etc.) n-am văzut să le displacă chiar atât de tare ploaia multă, iar soiurilor mai „sălbatice” puțin nici atât. Și ananas e un hibrid, dar la tine 2014 chiar a fost un an excepțional de ploios, în consecință probabil n-a făcut nici ea față atacurilor manei la fel ca cealaltă (Căpșunică, 1001?).

Pe de altă parte, soiurile nobile (în cazul meu: Aligotè, Chasselais/ceasla, Fetească albă, Sauvignon blanc, Riesling italian, Busuioacă de Bohotin, Tămâioasă românească, Pinot Gris și Fetească neagră), altoite, reacționează diferit, uneori chiar destul de ciudat, la complexul temperatură-umiditate-precipitații, un rol deosebit avându-l și insolația. De exemplu, în 2010 și 2011 am avut aproximativ aceeași producție totală (bună, peste medie), deși au fost doi ani foarte diferiți. În 2005 știu că devenise cam nasol: trebuia stropită cel puțin săptămânal...

P.S.: Intervalul decembrie 2012 - septembrie 2013 a fost superb aproape din orice punct de vedere... :D Pff, mă apucă nostalgia când mă gândesc... :|

Sus

MesajScris: Vin Iul 31, 2015 4:53 pm 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

Ieri dupa ora 6 cerul s-a acoperit si a plouat slab vreo 45 min.

Pe la 8:15 a venit dinspre VSV o furtuna agresiva tip "razboi" (mai bine spus "bombardament"), cu fulgere frecvente (din care vreo 5 la mai putin de 1 km de mine), tunete puternice si vijelie serioasa. :)

Dupa o scurta pauza cu niste culori frumoase la orizont, a inceput spectacolul orajos nocturn ce a durat mai multe ore. Eu am adormit pe la 12 si ceva, cand fulgerele mai scazusera in frecventa.

Azi, la 6:45, am fost trezit de o alta furtuna, bine electrificata si ea, si insotita de o aversa consistenta.

De pe la 8 a mai plouat intermitent pana pe la 12 si am mai auzit si cateva tunete.

Aproape uitasem cum arata un sezon convectiv bun la Mosna, iar episodul asta mi-a amintit de 2004, 2006, 2008, 2010 sau 2013. A fost o placere pentru mine ca, dupa atata seceta, sa vad din nou padurea "fumegand"... :)

De la 12 incoace e ceata, nu prea deasa. Dar acum a inceput sa se mai indeseasca...

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Iul 31, 2015 5:49 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Curentul s-a luat?

Sus

MesajScris: Vin Iul 31, 2015 9:45 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Au fost traznete atat de apropiate incat sa vezi lumina si apoi aproape instant sa auzi si tunetul ?

Sus

MesajScris: Dum Aug 02, 2015 7:09 pm 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

Da, au fost 2 și de alea, unul cred că a nimerit releul Telekom, care e aproape de capătul din deal al grădinii. S-a cutremurat și pământul la câteva, ador senzația aia... :) Nu a fost însă niciunul la sub 100 m de mine.

A fost clar cel mai bun episod furtunos de până acum din acest an, în contrast total cu restul acestui sezon convectiv aproape inexistent. Vegetația a început să înverzească... :)

Vineri am avut o maximă de 20,1°C, iar ieri temperatura s-a oprit la 25,1°C, cu cer senin. A fost cea mai eficientă răcorire, pentru că ieri dimineață ajunsesem la 22°C în casă, de pe la 27-28°C. Ce păcat că nu se menține tot așa... :( Mi-a ajuns până în gât atâta căldură și secetă... :| Măcar nopțile dacă s-ar menține mai răcoroase.

---
Câteva date privind luna iulie 2015 aici, pe versantul unui deal cu expoziție sud-vestică, cu secetă full.
  • Cantitatea de precipitații: 52,5 mm (aprox. 60% din normal)
  • 8 zile caniculare
  • 5 zile cu maxima peste 36°C, din care 4 consecutive (23-26 iul)
  • Maxima lunară: 36,8°C
  • 5 nopți tropicale (cea mai ridicată minimă: 21,7°C)
  • Minima lunară: 13,3°C

Cel puțin aici seara se răcorește repede, niciodată n-am avut mai mult de 27 de grade la ora 9, iar ziua am umbră de la copacii din fața casei (și cât timp solul se va menține umed, voi continua să am răcoare în casă). În Iași, în oraș, e oribil. De multe ori în apartament se încălzește mai mult spre seară, umiditatea crește și e greu de suportat, chiar și la etajul 1.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Aug 02, 2015 8:56 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Asta este, ori stai numai la tara vara, ori iti cumperi un AC. Dupa veri din astea caniculare le vezi cum se inmultesc la blocuri.

27-28 la tara si 29-30 in casa la oras, cam asa este. Acum cand ma intorc nu cred ca mai gasesc 31 sau 30 in camera, sau cine stie.

Sus

MesajScris: Dum Aug 02, 2015 10:49 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Cam multe veri calde in ultimii 15 ani; am un feeling ca va veni "nota de plata" pentru ele cu niste veri chiar tipice termic pentru Romania..Ma gandesc ca undeva trebuie sa se reechilibreze treburile(asa cum s-a intamplat si dupa perioada 1936-1952) si, din punctul meu de vedere, sunt sanse destul de mari sa se intample asta.Nu m-ar mira ca in viitor(nu mai devreme de 2020) sa fie niste veri care sa faca AC-urile inutile, poate cu exceptia Campiei Romane :)

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Aug 03, 2015 12:17 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

Wrong, pana in 2030 vom vedea +45 in Romania. Si o zice Andrei, nu eu.

Sus

MesajScris: Lun Aug 03, 2015 11:18 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

redeme scrie:
Cel puțin aici seara se răcorește repede, niciodată n-am avut mai mult de 27 de grade la ora 9...

pai e cald 27c la 9 seara :(
la mine la bloc e mai racoare cu 2-3c cel putin...;)

Sus

Subiectul mesajului: Re:
MesajScris: Lun Aug 03, 2015 10:57 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Neaceasca85 scrie:
Wrong, pana in 2030 vom vedea +45 in Romania. Si o zice Andrei, nu eu.

Cu cata siguranta o zici si asta pentru ca iti convine :lol: Andrei a avut o parere si nu s-a exprimat in asa fel incat sa dea un aer de certitudine pentru ca asa e normal.Tu poti sa speri in continuare, e gratis :))

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 474 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 32  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]