sorifin scrie:
Asta e bun pt cine avea indoieli de minimele absolute lunare nationale postate de mine, cu exceptia zonelor montane.Niste nelamuriri am si eu insa.Avem record la februarie valoarea din 2005 de la Intorsura Buzaului, -35.8, insa mai avem prin unele statistici o valoare de -36.6 grade de la Iasi din 1 februarie 1937.Nu stiu insa ce sa spun despre acea valoare.E singura statie cu un record din acel an, iar la Tg.Mures in aceeasi zi am avut o minima de -6 grade.
Aș avea multe de spus despre gerul din 1937, pentru că acum un an și ceva am investigat mai mult subiectul, dar din păcate acum nu am timp deloc, așa că o să fac doar un rezumat.
Valoarea de care zici, ce apare în anuarul statistic, de
-36,3°C s-ar fi înregistrat, dacă am înțeles eu bine, la o stație ce nu aparținea de IMC și a funcționat câțiva ani undeva pe lângă Ezăreni, la SV de oraș. Un fel de „Ion Sion” (deși nu era chiar o fermă

). Valoarea respectivă nu a fost luată în considerare decât târziu, în mod cert după anii '70!
Eu nu cred în ea. La momentul respectiv, în Iași funcționau două stații oficiale. Stația principală, numită și Iași-Internat, a fost înființată în 1891 și funcționa în curtea Liceului cu Internat (devenit ulterior Colegiul Costache Negruzii, unde am învățat și eu

). Curtea e mare (are 3 terenuri, 2 săli de sport, un turn vechi pentru apă din cărămidă, încă două clădiri, spațiu verde și niște tei bătrâni care cu siguranță erau și pe vremea aceea), iar spre vest se află un cartier liniștit de case. Acolo minima de pe 1 feb 1937 a fost de
-30,0°C.
Cea de-a doua stație, numită și Iași-Copou, a fost înființată în 1921 și era situată cu ca. 50 m mai sus, într-o mică vale, la NV de oraș. În marea majoritate a cazurilor avea minime mai scăzute. Minima zilei de 1 februarie a fost de
-35,0°C aici. Aceasta e valoarea ce apare în tabelele stației, în
Buletinul lunar al observațiilor meteorologice, fasc. februarie 1937 etc. Astfel de diferențe mari de temperatură apăreau mai mult iarna, atât datorită efectului termic al orașului, cât și al topirii diferențiate a zăpezii (mai intensă la Internat, pe terasa medie Bahluiului, cu expoziție sudică).
Eu cred în această valoare.Alte valori înregistrate în aceeași zi, care îmi sunt cunoscute:
-33,2 la Dorohoi (N jud. Botoșani),
-29,1 la Huși (NE jud. Vaslui) și
-31,5°C la Chișinău, în Basarabia. Ultimele două stații sunt pe deal. Aceasta din urmă este oficială și confirmată (public), fiind afișată și pe site-ul Serviciului Hidrometeorologic de Stat din RM, la
această pagină (atașez totuși aici un printscreen cu un tabel). Acest lucru mi se pare foarte important, întrucât în timpul ocupației sovietice tot ceea ce ținea de perioada interbelică era privit cu suspiciune! De asemenea, în afara Moldovei, mai avem o valoarea de -30,0°C în Transnistria, la Tiraspol (care, la momentul acela, făcea parte din URSS). Toate valorile menționate de mine până acum sunt
recordurile absolute ale stațiilor respective. Din păcate, nu am date de la alte stații de aici sau din Ucraina.
E imposibil să se fi înregistrat atâtea valori scăzute la stații diferite, chiar în țări diferite, pe o suprafață atât de mare, din eroare.Contextul sinoptic de atunci a fost foarte interesant. Trebuie să precizez că în Moldova era depus un strat de zăpadă consistent.