sorifin scrie:
Nici nu cred ca era vorba de a maslui niste date. Cred ca era departe gandul de asa ceva. S-au infiintat numeroase statii, inca meteorologia nu era foarte clar reglementata, abia din 1961 s-a trecut la o normalizare. Eu sunt de aceeasi parere din pacate si la pluviometre. La acele recorduri de 200mm in 2 ore, de nu stiu cati zeci de mm in cateva minute si multe altele. Nu erau masurate in conditii standard. Cu toate ca termometrele probabil erau in stare ok, probabil ca si adapostul era ok, insa nu stim cat de instruiti erau acei oameni care masurau si daca nu au expus termometrele chiar si pentru cateva secunde la conditii neconforme. Asta nu o stie nimeni si tocmai pentru ca statiile clasice nu confirma acele valori, cum s-a intamplat si la Calafat, ar trebui sterse din toate statisticile. Nu e vorba doar de acele statii. Tocmai ca am dat exemple si de aici din zona mea. Si sunt convins ca daca ma apuc la puricat sunt numeroase exemple de acest gen. Statiile clasice care aveau personal ok si conditii standardizate, toate fara nicio exceptie sunt departe de acele valori. Calarasi, care e la o aruncatura de bat de Valea Argovei, in plina lunca a Dunarii a avut doar 41.4. E ciudat cum acele pale de vant cald au avut loc doar acolo, iar la statiile vechi cu platforme in regula nu. Nu e posibil ca de atunci si pana azi sa nu se mai fi intamplat macar o data asa ceva. Ce a fost la Calafat in 2015 din cate stiu eu nu s-a omologat. Cel putin acea valoare de 40.7 din august nu apare ca maxima anuala nici macar in raportul pe 2015 de pe site-ul anmului. Era clar si acolo ca a fost vorba de o eroare de senzor.
Doodoo, eu nu cred ca ar fi penibil pentru anm. Penibil e acum, cand vorbim de niste valori pe care probabil nici ei nu le cred, dar cum zici, ar trebui sa schimbam manualele de geografie, nu? Eh, la nivel mondial pana la urma recordul din Libia s-a dovedit ca era eronat si acela si nu a fost nimeni penibil. Cum ar fi doodoo, sau daca ai crede ca e posibil ca la Cluj in vale nu acum pe deal, sa ai 35.5 maxima, iar la Bontida sau Apahida sa ai 40.5? Acelasi lucru a fost in 1952 la Mures. Cand statia deja in vale a avut 35.5, iar Sabed, un satuc la 15km vest de oras, 40.5? Eu nu pot sa cred asa ceva. Inca o data, nu incerc sa conving pe nimeni ca e asa cum zic eu. Doar aduc argumente. Sunt curios care sunt cele care sustin acele valori.
Problema e ca recordul din Libia NU A FOST CERCETAT decit in 2014, adica, exact ca tine acum, o multime de oameni credeau ca e suspect, dar nimeni nu s-a documentat pe aceasta tema. Plus ca nu era in interesul libienilor (orice ar insemna interesul stiintific al unor oameni din Libia

), ci au trebuit sa vina niste americani s-o faca. Desigur ca nu ar fi pe placul ANM-istilor de azi sa vii tu sa le demontezi cele 3 recorduri (sau tot ce s-a masurat in Ardeal si Banat in 1952), dar daca esti ambitios (cum am fost eu cu recordurile), poti realiza ceva concret. D-na Bojariu a sustinut (prin prezenta ei in studioul de la Ghita TV din saptamina de dupa) acele +40,9 C de la Calafat din 12 august 2015. Apoi cind cei de la INS au cerut datele climatologice de la Calafat pentru anul 2015, fix +40,9 C a fost furnizata de ANM ca valoare maxima anuala. Tu spui acum ca totusi nu a fost omologata. Hmm, ciudat, deci se poate ca oamenii de la ANM sa recunoasca o greseala proprie. Oricum, eu nu "buy" varianta ca a fost o eroare de senzor, ci pur si simplu o pala de aer fierbinte care a durat citeva zeci de minute (plecind de la premisa ca n-a luat foc cimpul in afara razei vizuale a meteorologului - ceea ce oricum s-ar fi vazut dintr-o imagine buna din satelit). Din ce stiu, astfel de fenomene nu sint omologate la OMM.
P.S. 1. Raportul ANM-ului pe 2015 da 40,7 de la Giurgiu ca maxima anuala, ignorind-o pe cea de la Calafat OK. Dar la minima sint date -34,6 C de la Int. Bz., nu -34,7, ceea ce e este gresit. Prin urmare, asa cum Buletinele Meteorologice vechi puteau contine erori (de tiparire si nu numai), iata ca si raportul lor oficial din era moderna a senzorilor si a oamenilor cu pregatire la masuratori contine o greseala pe care eu o socotesc impardonabila.
P.S. 2. Calarasi +41,4, V. Argovei +44. 2,6 grade in 46 de km. I buy this. Noi sintem acum sub impresia din anii 1987,1994,2000,2007,2012 ca doar valea/lunca Dunarii are dreptul sa "culeaga" valorile maxime de temperatura, nu si interiorul cimpiei, ceea ce, la scara istorica, este fals. Daca punem cap la cap toate valorile istorice (pre 1961) de peste 40 de grade la nivel national, constatam ca valea/lunca Dunarii are mai putin de sfert cu toate statiile de la Moldova Veche, Svinita, Orsova pina la Galati.