forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Dum Mai 03, 2026 9:21 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 294 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 20  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Minime și maxime absolute - stații meteo ANM din 2017
MesajScris: Mar Mai 23, 2017 4:06 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

dextercioby scrie:
Am pus aici întreaga mea bază de date. Dacă o folosiți, vă rog să precizați sursa. :D

Sa imi dai te rog o adresa de mail. Am facut cateva completari. Mi-a luat vreo 4 ore....:D

Sus

MesajScris: Dum Mai 28, 2017 1:38 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Inca o confirmare pentru mine, si am mai discutat asta si in urma cu cativa ani, ca valorile de la acele statii, gen Marculesti, Valea Argovei, Ion Sion, etc sau din jud. Mures statii in sate gen Sabed, Sangeorgiu de Mures, Sovata sau Teaca din Bistrita, n-au nicio valoare istorica, iar datele de la acele statii sunt cat se poate de eronate. Doar 2 exemple, uitandu-ma asa rapid pe atlasului din 1966. In jud. Mures si BN, avem asa: pe 15-16-17 august 1952 la statiile Sabed, 40.5 grade, "recordul judetului Mures", la Sangeorgiu de Mures 38.7 sau Sovata, statie de munte cu 35.6. In tot acest interval la Tg.Mures am avut o maxima de 35.5 grade. Adica e ireal ca la 20km vest de Mures sa fie 40.5 sau la 5km nord 39. Diferenta de 4-5 grade. La fel si in sud. Avem 44.0 sau 44.5 in timp ce in aceeasi zi Rm-Sarat a avut 39.0, aceeasi campie si la zeci de km distanta. Nici la Buzau, nici la Bucuresti si la nicio alta statie anm nu s-a atins macar valoarea de 40.0. Stim din 2000, din 2007 sau 2012 ca asa ceva nu e posibil. Sa ai 44.3 la Calafat si in acelasi timp la Craiova, Bucuresti sau Severin sa n-ai macar 40. E imposibil fizic asa ceva. Si astea sunt 2 exemple. Mai sunt si altele. Pentru mine, cum am mai spus, recordul national este cel de la Calafat, 44.3 grade. Nu inteleg care e logica anm-ului pentru care inca mai considera corecte acele date. Sunt curios care ar fi argumentele impotriva a ceea ce am spus.

Sus

MesajScris: Dum Mai 28, 2017 2:19 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Să o luăm metodic. Valorile istorice - din 1850 încoace Sulina și Filaret - au fost asumate la momentul respectiv de către Institutul de Meteorologie, altfel nu erau publicate. Noi sîntem în 2017 și judecăm acum. Atunci pur și simplu se notau valorile de temperatură măsurate seara și se comunicau la București periodic. Stațiile ascunse (Săbed, Teaca, Sîngeorgiu de Mureș că le-ai dat tu) au ieșit în față doar cînd s-a tras linie, în 1966, cînd Țîștea, Dissescu și Stoenescu au făcut atlasul. Să știi că în atlas apar multe valori suspecte, sau multe respinse/nepublicate. ANM își arogă în 2008 la Clima României cele +42,0 C de la Oravița de pe 29/06/1938. În atlas la luna iunie, pentru extremele de la Oravița apare doar minima, nu și maxima... La extreme absolute Oravița este exclusă de tot. În Buletinul Meteorologic al anului 1938 se menționează maxima națională de +40,6 C de la Călărași.
La Tg. Mureș maxima anuală pentru 1952 a fost de +36,4 C - dacă e să ne luăm după tabelul sumarizator al anului din Buletinul Meteorologic, sau +36,6 C - dacă ne luăm strict după fișa climatologică a lunii august. Data = 16, valabilă și pentru restul de stații din zonă.

Despre 1951 s-a scris enorm, eu sînt absolut sigur că în 1951 sau cel tîrziu în 1952 stațiile ce-au raportat +44 au fost inspectate și termometrele calibrate. Cele 3 valori au fost girate imediat, ele de-abia în 1962 au ieșit la suprafață, cînd sînt menționate explicit în Clima R.P.R.

Cum ziceam, o dată ce ANM girează anumite valori, așa rămîn, nu se mai revine asupra lor...

Sus

MesajScris: Dum Mai 28, 2017 10:24 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Chiar daca termometrele au fost calibrate si erau ok tehnic, conditiile de masurare nu le stie absolut nimeni. Stim din experienta nu doar a anilor 2000, 2007 sau 2012, ca astfel de discrepante in conditii similare de masurare nu pot exista. Putem lua 1987, 1994 sau oricare alt an vrem dupa 1960 in general. Valorile in general sunt omogene cu diferente de maxim 2-3 grade intre regiuni. Nu se poate ca la 80km de Bucuresti sa fie 45 de grade, iar la Bucuresti sa nu fie nici macar 40. Inca o data, fizica spune ca e imposibil, pe acelasi relief, aceleasi conditii. Nu se poate. Si daca de 10 ori mi s-a dovedit ca e asa si o data a fost invers, prefer sa am incredere in cele 10 randuri cand s-a intamplat la fel. Daca anm isi asuma ceva, asta nu inseamna ca a si fost asa. Stim bine ce fel de politica/personal are anm-ul.

La Mures am avut 36.6 in 1951. Cel putin asa s-a notat in buletinul lunar din acel an, dar si in prelucrarea datelor din anii '70, cand s-au omogenizat valorile din 3 masuratori, la 4 masuratori. Practic s-au recalculat mediile si s-a realizat TM-1 pentru fiecare luna anterior lunii ianuarie 1961.

Sus

MesajScris: Lun Mai 29, 2017 9:42 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

dextercioby scrie:
Despre 1951 s-a scris enorm, eu sînt absolut sigur că în 1951 sau cel tîrziu în 1952 stațiile ce-au raportat +44 au fost inspectate și termometrele calibrate. Cele 3 valori au fost girate imediat, ele de-abia în 1962 au ieșit la suprafață, cînd sînt menționate explicit în Clima R.P.R.

Era o perioada crunta, stalinism 100%...e clar ca acele valori sunt aiurea, dar ele fiind masurate in ceva sovhozuri sovietice din baragan care trebuiau sa dea bine, uite asa interesul PCR a batut stiinta meteorologica :(
Iar ANM, desi e foarte posibil sa stie ca e asa, acum e tarziu sa isi mai dea cu stangul in dreptul...ar fi si penibil...

Sus

MesajScris: Lun Mai 29, 2017 5:19 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

doodoo scrie:
dextercioby scrie:

Era o perioada crunta, stalinism 100%...e clar ca acele valori sunt aiurea, dar ele fiind masurate in ceva sovhozuri sovietice din baragan care trebuiau sa dea bine, uite asa interesul PCR a batut stiinta meteorologica :(
Iar ANM, desi e foarte posibil sa stie ca e asa, acum e tarziu sa isi mai dea cu stangul in dreptul...ar fi si penibil...

Tocmai pentru ca acest context era asa cum era atunci, ar trebui lasate in pace. Da, pare putin credibil ca la Valea Argovei au fost +44,0 C, pe cind la Filaret la 50 de km distanta doar +40,0 C, dar variatii mari pe distante mici s-au mai intimplat, se intimpla chiar azi cind traim in era senzorilor. Spui ca din "sovhozurile" alea din mindrie proletara s-au raportat recordurile alea. Pai si cum de au fost doar 3, crezi ca au citit +42 dar intentionat au raportat +44 ? De ce doar ele, mai erau 10 statii in Baragan atunci care ar fi putut. Marculesti (vechea mosie Seceleanu) a dat +41,5. Vreo 20 de km distanta de Amara si +2,5 grade mai putin. Chiar e asa de putin credibil ? Slobozia nu avem, Perieti-Misleanu nu avem. Aceste valori locale, punctiforme, puteau fi datorate si unor advectii naturale, cum a fost la Calafat in 12 august 2015. Nu inseamna automat ca niste PMR-isti (apropos, in 1951 se numea Partidul Muncitoresc Romîn) au vrut sa ramina in istorie si sa masluiasca niste citiri de termometre.

Sus

MesajScris: Lun Mai 29, 2017 5:50 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Nici nu cred ca era vorba de a maslui niste date. Cred ca era departe gandul de asa ceva. S-au infiintat numeroase statii, inca meteorologia nu era foarte clar reglementata, abia din 1961 s-a trecut la o normalizare. Eu sunt de aceeasi parere din pacate si la pluviometre. La acele recorduri de 200mm in 2 ore, de nu stiu cati zeci de mm in cateva minute si multe altele. Nu erau masurate in conditii standard. Cu toate ca termometrele probabil erau in stare ok, probabil ca si adapostul era ok, insa nu stim cat de instruiti erau acei oameni care masurau si daca nu au expus termometrele chiar si pentru cateva secunde la conditii neconforme. Asta nu o stie nimeni si tocmai pentru ca statiile clasice nu confirma acele valori, cum s-a intamplat si la Calafat, ar trebui sterse din toate statisticile. Nu e vorba doar de acele statii. Tocmai ca am dat exemple si de aici din zona mea. Si sunt convins ca daca ma apuc la puricat sunt numeroase exemple de acest gen. Statiile clasice care aveau personal ok si conditii standardizate, toate fara nicio exceptie sunt departe de acele valori. Calarasi, care e la o aruncatura de bat de Valea Argovei, in plina lunca a Dunarii a avut doar 41.4. E ciudat cum acele pale de vant cald au avut loc doar acolo, iar la statiile vechi cu platforme in regula nu. Nu e posibil ca de atunci si pana azi sa nu se mai fi intamplat macar o data asa ceva. Ce a fost la Calafat in 2015 din cate stiu eu nu s-a omologat. Cel putin acea valoare de 40.7 din august nu apare ca maxima anuala nici macar in raportul pe 2015 de pe site-ul anmului. Era clar si acolo ca a fost vorba de o eroare de senzor.

Doodoo, eu nu cred ca ar fi penibil pentru anm. Penibil e acum, cand vorbim de niste valori pe care probabil nici ei nu le cred, dar cum zici, ar trebui sa schimbam manualele de geografie, nu? Eh, la nivel mondial pana la urma recordul din Libia s-a dovedit ca era eronat si acela si nu a fost nimeni penibil. Cum ar fi doodoo, sau daca ai crede ca e posibil ca la Cluj in vale nu acum pe deal, sa ai 35.5 maxima, iar la Bontida sau Apahida sa ai 40.5? Acelasi lucru a fost in 1952 la Mures. Cand statia deja in vale a avut 35.5, iar Sabed, un satuc la 15km vest de oras, 40.5? Eu nu pot sa cred asa ceva. Inca o data, nu incerc sa conving pe nimeni ca e asa cum zic eu. Doar aduc argumente. Sunt curios care sunt cele care sustin acele valori.

Sus

MesajScris: Lun Mai 29, 2017 5:51 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

sorifin scrie:
Chiar daca termometrele au fost calibrate si erau ok tehnic, conditiile de masurare nu le stie absolut nimeni...

Ce spui tu e corect, dar asta ar insemna sa excludem complet tot ceea ce-a fost masurat inainte de 1961. Adica 80 de ani plini de masuratori. Asta nu se poate, nu inseamna ca daca mai multe (nu doar astea 3 de 44) valori probabil ca au fost masurate / raportate eronat, absolut totul este pus la indoiala.

Nu doar conditiile de masurare sint un factor pentru posibile greseli. Factorul uman este f. relevant. Cind s-a creat IM in 1884, statiile din regat (pina in 1900 erau deja 40) erau majoritatea pe linga scoli (fie licee, fie scoli de agricultura) sau mosii boieresti (Ghimpati, Seceleanu, Perieti-Misleanu). Nu existau absolventi de facultate de geografie sau fizica la statii care sa masoare cum trebuie, sau pur si simplu ceea ce s-a citit ca 38,4 s-a pus manual in registru 36,4 sau cel mai probabil invers.
Probleme ca astea nu au fost in cei 80 de ani doar pe teritoriul nostru, ca eram tara de mina a 3-a (cum sintem si azi, de altfel), ci le-au avut si bulgarii si ungurii si sirbii. Nici ei nu cred ca au aruncat la cosul de gunoi registrele vechi si cred ca au recorduri istorice pentru fiecare localitate relevanta.

In 1960 s-au desfiintat 80 de statii dintr-un foc, s-au infiintat altele, s-au schimbat metodologiile de masurare, dar, cel putin pina la nivelul anilor 2000, totul avea factorul uman acolo. Daca tu crezi ca valul de caldura din 1987 a fost masurat si raportat corect, pe cind cel din 1951 nu, atunci fa ceva concret, scrie un articol argumentat, altfel parerea ta va ramine doar a ta (bine, mai pot fi colegi de forum care sa-ti dea dreptate sau prieteni din cercul tau). Meteorologia (climatologia) este o stiinta, foloseste-te de asta. Daca tu ai ceva de spus, n-o face doar aici.

Pe de alta parte, ai muncit pentru Tg. Mures. Te felicit, why not go big ?

Sus

MesajScris: Lun Mai 29, 2017 6:03 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Tocmai ca nu vreau sa excludem datele vechi si eu le sustin. Doodoo, Andrei si altii mai vechi pe forum stiu bine cata moneda am batut pe date din 1900 toamna cum se zice de pe la Mures, pentru ca doar de aici am date asa de vechi. Ideea nu e sa stergem cu buretele tot ce a insemnat pre 1961, dar trebuie analizata foarte detaliat orice cifra, si daca alte statii vecine nu confirma, adica 1 grad diferente e ok, 2 deja e mult, dar se poate intampla in conditii exceptionale, dar 4 deja e eroare clar. Si atunci acele cifre care sunt suspecte ar trebui sterse. Decat sa planeze semne de intrebare doar de dragul de a avea serii de date, atunci mai bine fara. Plus ca mediile nu le putem lua in calcul decat daca au fost recalculate. Stiu ca pentru Tg.Mures s-a facut asta, cel putin pana in 1950, adica 11 ani. Probabil ca si mai devreme, dar inca nu am ajuns eu la datele mai vechi de 1950. Voi ajunge in curand. Foarte probabil ca si la alte statii s-a facut asa ceva. Iti dau doar un exemplu: media zilei acum stim cum se face. Din 4 valori. Atunci se facea din 3 valori, 8, 14 si 20, se impartea la 3 si aveam litera "n". Din acel n se scadea minima zilei, apoi printr-o metoda cu grade K, se calcula media(mijlocia) zilei, cum se scria in tabele. Si sunt diferente uneori si de cateva zecimi de grad fata de mediile din 4 valori de acum. Acelasi lucru la precipitatii, fenomene. Ziua meteo era de la ora 0 la ora 23.59. Abia din 1961 s-a trecut de la 19 la 19. Sunt diferente mari si aici. Daca s-au recalculat registrele, atunci sunt in regula. Chiar daca vor fi ani incompleti, mai bine date mai putine si corecte, decat multe si cu semne de intrebare, foarte posibil eronate.

Sus

MesajScris: Lun Mai 29, 2017 6:05 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

sorifin scrie:
Nici nu cred ca era vorba de a maslui niste date. Cred ca era departe gandul de asa ceva. S-au infiintat numeroase statii, inca meteorologia nu era foarte clar reglementata, abia din 1961 s-a trecut la o normalizare. Eu sunt de aceeasi parere din pacate si la pluviometre. La acele recorduri de 200mm in 2 ore, de nu stiu cati zeci de mm in cateva minute si multe altele. Nu erau masurate in conditii standard. Cu toate ca termometrele probabil erau in stare ok, probabil ca si adapostul era ok, insa nu stim cat de instruiti erau acei oameni care masurau si daca nu au expus termometrele chiar si pentru cateva secunde la conditii neconforme. Asta nu o stie nimeni si tocmai pentru ca statiile clasice nu confirma acele valori, cum s-a intamplat si la Calafat, ar trebui sterse din toate statisticile. Nu e vorba doar de acele statii. Tocmai ca am dat exemple si de aici din zona mea. Si sunt convins ca daca ma apuc la puricat sunt numeroase exemple de acest gen. Statiile clasice care aveau personal ok si conditii standardizate, toate fara nicio exceptie sunt departe de acele valori. Calarasi, care e la o aruncatura de bat de Valea Argovei, in plina lunca a Dunarii a avut doar 41.4. E ciudat cum acele pale de vant cald au avut loc doar acolo, iar la statiile vechi cu platforme in regula nu. Nu e posibil ca de atunci si pana azi sa nu se mai fi intamplat macar o data asa ceva. Ce a fost la Calafat in 2015 din cate stiu eu nu s-a omologat. Cel putin acea valoare de 40.7 din august nu apare ca maxima anuala nici macar in raportul pe 2015 de pe site-ul anmului. Era clar si acolo ca a fost vorba de o eroare de senzor.

Doodoo, eu nu cred ca ar fi penibil pentru anm. Penibil e acum, cand vorbim de niste valori pe care probabil nici ei nu le cred, dar cum zici, ar trebui sa schimbam manualele de geografie, nu? Eh, la nivel mondial pana la urma recordul din Libia s-a dovedit ca era eronat si acela si nu a fost nimeni penibil. Cum ar fi doodoo, sau daca ai crede ca e posibil ca la Cluj in vale nu acum pe deal, sa ai 35.5 maxima, iar la Bontida sau Apahida sa ai 40.5? Acelasi lucru a fost in 1952 la Mures. Cand statia deja in vale a avut 35.5, iar Sabed, un satuc la 15km vest de oras, 40.5? Eu nu pot sa cred asa ceva. Inca o data, nu incerc sa conving pe nimeni ca e asa cum zic eu. Doar aduc argumente. Sunt curios care sunt cele care sustin acele valori.

Problema e ca recordul din Libia NU A FOST CERCETAT decit in 2014, adica, exact ca tine acum, o multime de oameni credeau ca e suspect, dar nimeni nu s-a documentat pe aceasta tema. Plus ca nu era in interesul libienilor (orice ar insemna interesul stiintific al unor oameni din Libia :D), ci au trebuit sa vina niste americani s-o faca. Desigur ca nu ar fi pe placul ANM-istilor de azi sa vii tu sa le demontezi cele 3 recorduri (sau tot ce s-a masurat in Ardeal si Banat in 1952), dar daca esti ambitios (cum am fost eu cu recordurile), poti realiza ceva concret. D-na Bojariu a sustinut (prin prezenta ei in studioul de la Ghita TV din saptamina de dupa) acele +40,9 C de la Calafat din 12 august 2015. Apoi cind cei de la INS au cerut datele climatologice de la Calafat pentru anul 2015, fix +40,9 C a fost furnizata de ANM ca valoare maxima anuala. Tu spui acum ca totusi nu a fost omologata. Hmm, ciudat, deci se poate ca oamenii de la ANM sa recunoasca o greseala proprie. Oricum, eu nu "buy" varianta ca a fost o eroare de senzor, ci pur si simplu o pala de aer fierbinte care a durat citeva zeci de minute (plecind de la premisa ca n-a luat foc cimpul in afara razei vizuale a meteorologului - ceea ce oricum s-ar fi vazut dintr-o imagine buna din satelit). Din ce stiu, astfel de fenomene nu sint omologate la OMM.

P.S. 1. Raportul ANM-ului pe 2015 da 40,7 de la Giurgiu ca maxima anuala, ignorind-o pe cea de la Calafat OK. Dar la minima sint date -34,6 C de la Int. Bz., nu -34,7, ceea ce e este gresit. Prin urmare, asa cum Buletinele Meteorologice vechi puteau contine erori (de tiparire si nu numai), iata ca si raportul lor oficial din era moderna a senzorilor si a oamenilor cu pregatire la masuratori contine o greseala pe care eu o socotesc impardonabila.

P.S. 2. Calarasi +41,4, V. Argovei +44. 2,6 grade in 46 de km. I buy this. Noi sintem acum sub impresia din anii 1987,1994,2000,2007,2012 ca doar valea/lunca Dunarii are dreptul sa "culeaga" valorile maxime de temperatura, nu si interiorul cimpiei, ceea ce, la scara istorica, este fals. Daca punem cap la cap toate valorile istorice (pre 1961) de peste 40 de grade la nivel national, constatam ca valea/lunca Dunarii are mai putin de sfert cu toate statiile de la Moldova Veche, Svinita, Orsova pina la Galati.

Sus

MesajScris: Lun Mai 29, 2017 10:45 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Unii o apreciaza pe d-na Bojariu, unii nu. Eu sunt printre cei care n-o apreciaza. Si am motivele mele, adunate in timp si ani. Nu vreau sa mai intru in detalii. Aceleasi sentimente le am si pentru Sandu, Florentina sau Florinela Georgescu si multi altii.

La Int. Buzaului corect e -34.7. Asa apare si in TM-11 care este Biblia anuala a anmului. Toare erorile sunt corectate pana la TM11.Cand ai citit un TM11 poti fi sigur ca ai in fata date 100% corecte. Probabil cel care a intocmit raportul a gresit la scriere, dar nu ma mira.

In toti anii de dupa 1960 lunca Dunarii a luat crema in sezonul cald. Iarna e alta poveste. E zona acoperita de ceata in general, dar are momente cand totusi depaseste orice. Nu are multe recorduri pre 1960 din aceleasi motive. Atunci cand la Calarasi ai 41 si la o ferma ai 45, n-ai cum. Sa luam zecile de ani de dupa. Slobozia si Grivita sunt in plin Baragan. Mai avem pe aproape Bucurestiul, Buzaul, Braila, Harsova sau Urziceni. La orice val de caldura sunt batute mar de Calafat, Giurgiu, Zimnicea, Bechet etc. Adica inainte se intampla total invers, interesant ca doar la statii gen ferma sau mai stiu eu ce, nu la cele clasice, iar acum nici macar o singura data nu am vazut Grivita sa fie peste Giurgiu, sau Bucuresti peste Calafat.

Ma rog, sunt multe de discutat si momentan nu am timpul necesar. Inca sunt in lucru cu datele pentru Mures, tocmai mi-am achizitionat un apartament si am de muncit la el, copilul, serviciul, sport etc. Mi-e plina ziua, nu mai am timp sa fac si o demonstratie ca anm are cateva cifre gresite, probabil stiu si ei ca sunt gresite, dar cineva acolo nu e suficient de tare incat sa spuna stop, sa terminam cu Ion Sion si Valea Argovei.

Sus

MesajScris: Mar Mai 30, 2017 12:19 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Păcat că nu ai timp. Eu oricum susțin toate datele din lucrările oficiale, pînă nu văd un articol științific publicat de cineva undeva care să le demonteze argumentat. Asta e problema aici pe forum. Tot ce susținem nu are valoare de sursă bibliografică pentru ceva serios, științific. Putem argumenta sau putem să ne contrăm, at the end of the day publicul, comunitatea de studenți, profesori și chiar ANM-iști nu poate profita.

Un argument mai am legat de disputa cîmpie vs. Lunca Dunării: Din 1960 pînă în 1972 sînt 13 valori naționale maxime anuale, dintre care eu am 12 (pentru 1969 nu am nici minima, nici maxima). Dintre acestea 12, 6 au fost pe linia Dunării, 6 nu. Apoi am un gol de date 1973-1986 (14 ani), 1988-2008 (21 de ani din care scădem 2 pentru Giurgiu 2000 și Calafat 2007). Din anii foarte recenți (epoca SYNOP), doar în 2013 Băile Herculane bate linia Dunării.

Încă ceva că tot ești convins că erau imposibile acele 44 cînd restul valorilor „serioase” pleacă de la 41,4 în jos - adică 2,6 C, repet 2,6. Explică, te rog, diferențele de 3-5 grade în context de cer senin și advecție de aer cald pe distanțe f. scurte din poza anexată (observă că am ignorat cele 12 (!) grade dintre Constanța și Mangalia).

Fişiere ataşate:
Căldură-aprilie-2013.JPG
Căldură-aprilie-2013.JPG [ 117.84 KiB | Vizualizat de 1743 ori ]

Ultima oară modificat de dextercioby pe Mar Mai 30, 2017 12:46 am, modificat 1 dată în total.
Sus

MesajScris: Mar Mai 30, 2017 12:37 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Scuze, o advecție de aprilie nu e poate foarte relevantă. Să luăm una clasică de iulie, cînd aerul saharian intră dinspre Banat.

Fişiere ataşate:
Iulie 2015 cînd ANM încă raporta orar Fundulea și Halînga.JPG
Iulie 2015 cînd ANM încă raporta orar Fundulea și Halînga.JPG [ 59.49 KiB | Vizualizat de 1742 ori ]

MesajScris: Mar Mai 30, 2017 7:21 am 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Vorbim de zone diferite. Explicatia e simpla. Statii pe varf de deal. Siria, Bacles, Oravita, Tarnaveni, Dumbravita de Codru etc. Statii situate cu 2-300m mai sus decat vecinele de pe vai/lunca. Si trebuie sa ne uitam la extreme. Pe parcursul zilei pot fi anumite momente cu diferente de 3-4 grade intre statii, dar minimele si maximele sunt in general liniare cu diferente in general sub 2 grade intre statii situate pe acelasi palier in aceeasi zona. Un exemplu e si ziua de ieri. Putem urmari si azi si orice zi din aceasta vara.

Sus

MesajScris: Mar Mai 30, 2017 9:49 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Imi place ca aveti ce discuta, desi concluzia mea e clara ca lumina zilei : avem 2 meteorologii diferite (una arhaica / romantica si una moderna) care nu se pupa una cu alta :)
Nu vreau sa va stric discutia, din contra, doar imi reafirm parerea ca ceea ce avem inainte de 1960 e altceva, complet neomogen, iar orice aducere la ceea ce avem in prezent prin recalculari etc incumba un grad relativ ridicat de erori...e pierdere de vreme orice discutie legata de subiect, dar asa de amorul artei se poate face ;) nu dauneaza nimanui, dar daca chiar nu ai timp pentru asa ceva, mai bine o lasi balta...

Legat de statiile alea de 2 bani din tot felul de ferme, statii care au functionat doar efemer, acestea ar trebui efectiv rase din orice scriere. Datele de acolo sunt extrem de dubioase. Practic ele nu sunt statii meteo stas, ci erau niste amarate de statii agrometeorologice fantoma, la care e usor de banuit cam cum se faceau observatiile sau cum erau amplasate instrumentele...

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 294 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 20  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]