forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Sâm Iun 13, 2026 8:54 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 294 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 20  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Minime și maxime absolute - stații meteo ANM din 2017
MesajScris: Mar Mai 30, 2017 1:39 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Ca fapt divers, statiile agrometeorologice functionau in structura ANM si dupa 1960 (de fapt mai ales in anii 1960), ba chiar Fundulea pina in 2015. Dintre statiile actuale, destule au program agrometeorologic, altfel nu s-ar face harti la Bucuresti despre umiditatea solului, nu ?

OK, ca sa inchid dpmdv discutia cu datele istorice (practic 18xx-1960), eu aici stau in cealalta tabara fata de Sorin, Andrei si Radu, strict de partea ANM-ului (si nu are legatura ca am folosit/argumentat in favoarea datelor istorice in articolul proaspat scris), cu precizarea ca baza de date istorice a lor - cel putin asa cum o percep eu acum - este semnificativ incompleta. Lucru pentru mine regretabil. Ideal ar fi ca undeva (intr-o camera mare tinuta sub cheie linga padurea Baneasa) sa existe registrele originale ale fiecarei statii (ferma, statie oficiala, scoala, manastirea Sinaia, cabana Omu sau cabanele Baleia si Cumpana, etc.) cu datele lor. Ce s-a masurat, cind, de cine, la ce intervale de timp zilnic, citi ani, etc. Nu ma intereseaza ce s-a bagat manual de niste oameni intr-o baza de date electronica, ci sursele acelor date. Datele brute si cele prelucrate (tabelele TM11 - cum le numeste Sorin).

Abia dup-aia sa urmeze o analiza generala - facuta de cineva cu ambitia mea - care sa concluzioneze - strict stiintific - ca acestea pentru perioada 18xx-1960 sint fara valoare si ar trebui ignorate in orice articol/carte publicat/a pina acum.

Pina atunci, copiii la scoala vor invata in continuare despre Bod si Movila Miresii/Ion Sion/Rimnicelu. Studentii la facultate de asemenea.

Sus

MesajScris: Mie Mai 31, 2017 1:19 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Aceste tabele scrise de mana exista. Originalele nu pot fi la sediu. Sunt in arhiva fiecarei statii meteo si de acolo au fost introduse in baza de date electronica. Ceea ce e in baza electronica e ok, corectat si asa trebuie sa fie. Nu vreti sa stiti cum arata tabelele vechi. Unele nici nu mai pot fi descifrate, noroc ca au fost transcrise la un moment dat. Multe sunt efectiv roase de soareci si lipsesc parti din ele. Hartia intotdeauna se degradeaza.

Cat despre recalculari, acestea sunt in regula si erau necesare pentru omogenitatea datelor si a compara mere cu mere. La statiile clasice, vechi, masuratorile se faceau corect, iar platformele meteo erau standard. Aici apare doar problema mutarii statiilor din deal in vale sau invers. Spre exemplu la Mures s-au recalculat mediile din 1879, adica de cand se fac masuratori meteo aici. Si s-au recalculat corect. Din termografe au fost transcrise toate observatiile orare, refacute zilele meteo dupa orele 19-19 si trecute in TM1 conform cu ceea ce s-a agreeat prin anii '80. Singura problema este ca statia de la infiintare era pe deal, dar sa nu se inteleaga ca pe varf, avea inversiuni, dar nu era in vale. Era in gen cum e la Cluj acum. Iar din 1946 s-a mutat in lunca Muresului. Asa ca eu doar din 1946 mi-am luat toti parametri, iar pt.medii, maxime si minime am facut un tabel separat cu perioada 1879-1945, perioada care are si destul de multe intreruperi, nu e una omogena. Din 1946 sirul e fara intrerupere.

Probleme mari sunt au fost la statiile mici, cu siruri de 5-10 ani, cu masuratori facute de personal necalificat etc. Acolo trebuie verificat si reverificat si cel mai probabil 90% ar trebui scoase din istoric pentru ca sunt date eronate.

Sus

MesajScris: Mie Mai 31, 2017 3:11 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Multumesc inca o data pentru explicatii. Am si eu de adaugat ceva. Registre vechi, originale, scrise cu cerneala sau cu creionul (atunci nu erau pixuri) sigur s-au distrus, atit la statii, la mutare, la inchidere, cit si la CMR-uri si chiar si la Baneasa. Asta era situatia inainte de 1989. Deci nu numai partea vizibila pe site a arhivei electronice este incompleta, dar chiar si raw data.

Sa dau un exemplu concret: statia Striharet a functionat din 1885 pina in 1959. Practic 74 de ani minus anii pentru primul razboi mondial, sa zicem 70 de ani (serie completa de masuratori, sau zile, luni ani lipsa, greu de spus). Apoi a fost dezefactata, iar, conform cu ceea ce ANM a declarat la OMM, statia a fost reinfiintata cu numele Slatina - cam in acelasi loc linga padurea Striharet pe 1 august 1978.

Este plauzibil ca registrele din 1978 pina azi sa fie acolo, sub cheie in statie, asa cum spui tu. Atunci unde sint cele din 1885-1959 ?
Din sistem stiu ca registrele se completau in dublu exemplar, dupa finalul anului se trimitea duplicatul la Bucuresti. Fara registru la Bucuresti, nu se puteau genera Buletinele Meteorologice anuale, care apareau fix in anul urmator (singura exceptie, anul 1899 cind Buletinul a fost publicat pentru 7 ani la un loc, 1892-1898). Existau la Bucuresti si buletine meteorologice zilnice, la fel completate retroactiv pe baza registrelor duplicat, cum este cazul anilor 1911-1913, cind nu am gasit buletinele anuale la Biblioteca Academiei, ci doar pe cele zilnice.

Pentru statii de ferma, IAS, ICHV, manastire, cabana (deci nu cele clasice) nu stiu cum se proceda. :D Din pacate, cred ca chiar si d-l Tistea nu mai este printre noi, sa ne spuna cum au muncit in anii de dinainte 1966 sa faca atlasul climatologic si Clima R.S.R.

Sus

MesajScris: Lun Mai 07, 2018 11:11 am 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Sa redeschidem putin acest subiect al recordurilor. Daca anul trecut ne-am ocupat de recordurile absolute ale statiilor anm, cele 158, e greu sa te ocupi de toate statiile existente de-a lungul timpului, propun acum un subiect si mai amplu. Pentru aceleasi 158 de statii, recordurile lunare de temperatura. Deja fac asta de cateva zile. Avand la dispozitie recordurile de la toate statiile anm din perioada 1961-2010, din 2011 urmeaza completarile, plus clima Romaniei cu date de la 1896 si pana in 1960 cred, plus cateva anuare statistice din cativa ani pe care am reusit sa-i obtin, cel mai vechi fiind 1930, cel mai nou 2016. Sunt destul de multe date contradictorii si ar fi super daca ne-am ajuta reciproc sa cream un tabel, cu toate aceste date. Din pacate eu nu detin si datele calendaristice ale acestor recorduri, dar acest aspect nu cred ca e asa de important. Importante sunt valorile de temperatura. Ordinea dupa care merg cu datele este cea alfabetica. Momentan cu tabelul meu am ajuns la litera M si statia cu numarul 81. Sunt pe la jumatate.

Din tabelul de anul trecut al lui dextercioby, la datele de infiintare ale unor statii am observat cateva erori. Am mai corectat eu din ele, poate si tu intre timp. Ar fi ok sa incercam sa-l actualizam si pe acela. Oricum aceste date nu le vom primii niciodata de la anm, deci ceea ce facem e bun facut si ne va ajuta foarte mult.

Daca mai sunt sugestii, propuneri etc. le astept cu drag.

Sus

MesajScris: Lun Mai 07, 2018 12:47 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Intrebare: cum ai dat totusi de recordurile lunare ale tuturor statiilor?

Sus

MesajScris: Lun Mai 07, 2018 1:41 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Andrei87 scrie:
Intrebare: cum ai dat totusi de recordurile lunare ale tuturor statiilor?

Andrei, sunt lucruri pe care nu pot sa le spun. Nimanui. Este cuvantul meu dat unor persoane, unele nici macar nu ma cunosc, ne-am auzit doar la telefon, si totusi din incredere mi-au dat multe date, eu facand promisiunea ca nu voi spune nimanui nici un nume, nu voi face nici un profit si nu voi posta niciodata datele respective. Sau daca voi posta parti din ele, acestea vor fi sub alte forme, prelucrate. Din fericire sunt in anm persoane la fel de pasionate ca si noi, insa din pacate sunt tinute sub tacere, sau nu neaparat sub tacere, sub niste reguli contractuale. Asa am obtinut aceste recorduri, arhiva de la Mures, datele de dinainte de 1960, mai exact dintre 1946 si 1960, iar acum sunt in discutii lungi cu cei de la Budapesta pentru date de dinainte de 1918. Intre 1924 si 1945 datele sunt in Romania, insa e complicat cu ele. 90% din statii au lipsuri in sirul de date. Tg.Muresul nu face exceptie. Dar din ce e, voi incerca sa imi actualizez arhiva si cu restul de date, nu neaparat lipsa, pentru ca am toate datele, insa nu stiu ce e in arhiva anm. Asta trebuie sa investighez mai departe.

Ideea e ca sunt niste cifre in arhive care par imposibil de realizat azi, cu toata incalzirea noastra. Si nu vorbim de erori sau mai stiu eu ce, pentru ca cifrele sunt prezente la toate statiile functionale in acel moment. Dau doar cateva exemple: martie 1952, o luna absolut senzationala care detine recordul de cea mai mare amplitutinde inregistrata la noi in tara, apoi aprilie 1932 si 1952, mai 1950, august si mai ales septembrie 1946, octombrie 1952, insa de departe noiembrie 1926 este luna care m-a uimit si ma uimeste cel mai mult. Nu cred ca se poate compara cu nimic. Daca pe langa recordul de la Calarasi de 30.5 grade, care mai e cum e, cineva isi poate imagina azi ca atunci au fost 30.2 grade la Botosani si 30.0 la Piatra Neamt, nu stiu ce se mai poate zice. Vorbim de noiembrie. Sau 26-28 de grade pe arii extinse in centrul tarii, inclusiv in depresiuni pe la Bod.

Sus

MesajScris: Lun Mai 07, 2018 1:53 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Am inteles. Puteai sa imi raspunzi intr-un mesaj privat, ca mai sunt acoperiti Anm care intra pe forumul asta sub diferite pseudonime si poate lanseaza vreo ancheta interna...stii si tu ce paranoia exista pe la centru.

Abia astept sa postezi datele, odata ce sunt gata.

Sus

MesajScris: Lun Mai 07, 2018 3:03 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Andrei87 scrie:
Am inteles. Puteai sa imi raspunzi intr-un mesaj privat, ca mai sunt acoperiti Anm care intra pe forumul asta sub diferite pseudonime si poate lanseaza vreo ancheta interna...stii si tu ce paranoia exista pe la centru.

Abia astept sa postezi datele, odata ce sunt gata.

Si eu. Sper sa reusim impreuna sa facem ceva de calitate. Sa nu existe dubii in privinta datelor.

Sus

MesajScris: Lun Mai 07, 2018 4:50 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Eu sint dispus sa contribui cu ce am. Si eu am in lucru ceva de anvergura, dar doar pentru Craiova. Datele statistice au valoare comerciala, desi din bani publici (deci impozitele noastre) s-au convertit din hirtie in baza de date electronica.

Sus

MesajScris: Lun Mai 07, 2018 10:59 pm 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

sorifin scrie:
Dau doar cateva exemple: martie 1952, o luna absolut senzationala care detine recordul de cea mai mare amplitutinde inregistrata la noi in tara, apoi aprilie 1932 si 1952, mai 1950, august si mai ales septembrie 1946, octombrie 1952, insa de departe noiembrie 1926 este luna care m-a uimit si ma uimeste cel mai mult. Nu cred ca se poate compara cu nimic. Daca pe langa recordul de la Calarasi de 30.5 grade, care mai e cum e, cineva isi poate imagina azi ca atunci au fost 30.2 grade la Botosani si 30.0 la Piatra Neamt, nu stiu ce se mai poate zice. Vorbim de noiembrie. Sau 26-28 de grade pe arii extinse in centrul tarii, inclusiv in depresiuni pe la Bod.

Noiembrie 1926 a fost într-adevăr o lună impresionantă. Valorile din nordul Moldovei s-au putut atinge și în contextul lipsei (aproape) totale a precipitațiilor, pe arii extinse, în acea lună (la Botoșani, de exemplu, au fost 0,1 mm) și a deficitului din lunile anterioare (a fost printre cele mai secetoase toamne înregistrate în Moldova).

Din păcate, mai sunt câteva greșeli și în Clima RSR (cel puțin la stratul de zăpadă).
-
Apropo, până la urmă, la Mureș s-a recalculat la un moment dat șirul temperaturilor medii din 4 valori zilnice pentru perioada ante-1961 (pentru intervalul în care exista termograf) sau nu?

Sus

MesajScris: Mar Mai 08, 2018 2:51 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

S-au facut recalculari insa nu sunt luate in calcul datele. Mai mult de amorul artei. Oficial, in baza de date sunt datele calculate din 3 valori cu formula Koppen pentru a avea date omogene la nivel de tara. Oricum, am vazut cativa ani recalculati, dar nu sunt mari diferente. 0.1-0.2 grade, +/-, per total, cam tot acolo.

In schimb, o gramada de erori strecurate de-a lungul anilor. Inclusiv in Clima Romaniei, volumul recent, cu date cuprinse intre 1961-2000. Sunt erori inadmisibile in ceva a ce se vrea a fi cartea de capatai a climatologiei romanesti. La Tg.Mures apare o minima absoluta in luna august de 2.7 din 1958. O mare eroare. A fost o minima de 8.7 atunci. Minima absoluta pana prin anii '80 era de 4.9 si este si acum la fel. Insa prin acei ani, si in anuarele statistice s-a strecurat acea eroare si asa a ramas. N-a mai corectat-o nimeni. Tot asa apare si in Clima Romaniei 1961-2000. Apoi avem erori si la Cluj, Timisoara, Vf.Omu, Iasi, Satu Mare etc. Noroc cu Clima Romaniei din 1960. Acolo sunt cifre din ce-am observat in mare parte corecte. Ce nu inteleg inca exact este arhiva luata in calcul. Sunt statii de unde apar date din 1902 si de unde nu apar. De ce zic 1902. In acel decembrie o multime de statii au avut minime record, ramase in picioare si azi. E cazul si la Tg.Mures si Oradea. La Oradea e luata in calcul valoarea din 1902, la Mures nu e luata. Apoi ce facem cu datele mai vechi de 1896. In Clima Romaniei 1960 doar pana acolo merg datele. Nu stiu de unde pot sa fac rost de datele mai vechi la statiile functionale si azi. Si cu anii din perioada razboaielor. Unde nu s-a masurat, asta e. Dar unde s-a masurat, nu inteleg de ce nu sunt ok datele. Acum nu cred ca peste tot au calcat nemtii sau rusii statiile meteo in picioare si au distrus aparatura. Nu inteleg chestia asta cu arhiva din 1896-1915, 1924-1940, 1946-2000 etc. Ori e intreaga perioada de observatii, ori nu mai e.

Am terminat tabelul cu datele cuprinse intre anii 1896-2010. Acum ramane sa scotocesc totul dupa 2010 pentru ca sunt foarte multe recorduri. Si cineva sa ma ajute cu date mai vechi de 1896, precum si cu date de la orasele natale sau pe care le studiaza. Nu stiu, gen Iasi, Cotnari, Craiova, Slatina, Cluj, Timisoara, Bucuresti etc. Pentru comparatii.

Sus

MesajScris: Mar Mai 08, 2018 4:04 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Eu sincer pt Cluj nu sunt curios de datele vechi. Ma limitez la cele standard. Plus ca statia pe vremuri era in vale, deci neinteresant.

Sus

MesajScris: Mie Mai 09, 2018 12:17 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Sorin, cu cît scrii mai mult într-un mesaj, cu atît e mai greu să-ți răspund punctual.

Primul lucru, pe care l-ai menționat și tu, este să determinăm „vîrsta” unei stații meteo - să spunem dintre cele 158 din prezent. Apoi să vedem cît din această „vîrstă” este acoperită de arhiva electronică din prezent a ANM. Apoi să vedem ce date sînt pierdute, încă prin anuare vechi, prin alte surse. E o muncă, nu glumă. Eu mă bag acolo unde pot ajuta.

Cît privește „Tg. Mureș vs. Oradea” 1902, să îți arăt ce am eu scris despre cele două stații:

Tg. Mureș. Data înființării declarată de ANM la OMM = 01.02.1924. Comentariu: Arhiva electronică a ANM începe cu 01.12.1923, în timp ce extremele de temperatură cu 01.02.1924. Stația există încă de la 1879, are date climatologice în Anuarul Statistic Maghiar !!!

Oradea. Data înființării declarată de ANM la OMM = 01.01.1947. Comentariu: Arhiva electronică a ANM începe cu 01.07.1871 !!! T_max începe cu 01.08.1893, în timp ce T_min cu 01.07.1893 !

Acum se înțelege de ce Oradea în 1902 este „vizibilă”, Tg. Mureș nu ?

Hai să structurăm cumva discuția aici.

Sus

MesajScris: Mie Mai 09, 2018 6:17 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Vad ca pe masura ce trec anii in arhiva electronica tot intra cate o statie. Acuma citind din raportul pe 2017 si se verifica si pe site au reusit sa introduca Alba Iulie cu toate datele complete ale istoriei statiei. Cele mai vechi incep cu 01.01.1881. Practic, cred ca inclusiv datele din 1918 spre exemplu ar fi valide, doar ca nu sunt introduse in arhiva electronica. Ei cand scot date, inteleg ca scot doar de acolo. Tot din raport am vazut si cum arata interfata acelei aplicatii. De aici diferentele de cifre. Probabil in viitor va ajunge si statia din Mures sa fie introdusa cu toate datele incepand cu anul 1879 si atunci se rezolva dilema. Asteptam si un Atlas climatologic pe masura care sa corecteze erorile existente pana acum.

Eu cu cifrele am terminat. Am stat 3 zile aproape incontinuu la calculator profitand de concediu. Ce am gasit disponibil din toate sursele am actualizat pana la 30.04.2018. Imi dau seama ca era tare fain daca aveam si datele recordurilor. Din pacate nu am cum sa obtin asa ceva. Cel mult anii, insa asta ar insemna nu 3 zile, ci inca vreo 2 saptamani. E foarte mult. Mai am ceva de munca la asezare si sper ca pana vineri seara sa il pot posta. Dextercioby, iti trimit un mail sper ca in cursul serii sau pana maine seara cel tarziu.

Sus

MesajScris: Mie Mai 09, 2018 9:12 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Ar fi fain sa pui si anii, chiar daca stai mai mult. :)

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 294 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 20  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]