Facusem o analiza din caracterizarile lunare multianuale de pe site-ul ANM si am facut aceasta postare in urma cu ceva vreme:
Vincentiu_1981 scrie:
Am facut o analiza pe baza caracterizarilor lunare de pe site-ul ANM si am luat cantitatea maxima absoluta de precipitatii cazuta in 24h pentru fiecare luna in parte. Sunt 13 statii pentru care se raporteaza acest indicator si probabil ca toate au o vechime de peste 100 de ani si am considerat sanse de aproximativ 10% de realizare a cantitatilor maxime absolute pentru perioada 2010-2020/2021, in conformitate cu perioada analizata raportata la perioada totala.
Iata cam cum sta situatia:
Jan 4
Feb 2
Mar 2
Apr 2
May 3
Jun 1
Jul 0
Aug 2
Sep 3
Oct 6
Nov 0
Dec 4
Total = 29 cazuri
Numarul total de cazuri considerand probabilitatea de 10% aparitie in perioada analizata ar fi trebuit sa fie aproximativ 16.
Abatere pozitiva pentru perioada analizata = 81%
Rezulta ca intr-adevar, ar fi o crestere a fenomenelor extreme cel putin din punct de vedere al cantitatilor maxime de precipitatii cazute in 24h.
Se evidentiaza luna octombrie cu abatere de peste 400%.
Acum aceasta analiza ar fi bine daca ar putea sa se faca la cat mai multe statii. Exista si o posibilitate de specificitate climatica in aceasta directie in anumite perioade, dar cred ca exista niste semnale in privinta cresterii intensitatii precipitatiilor in ultimii ani.
Eu la mine in zona am aceeasi senzatie, ca in ultimii de cand cu cresterea mai accentuata a temperaturii la nivel global am prins ploi de o intensitate mai mare si cu cantitati importante de apa in timp scurt. Am si eu o evidenta meteorologica la mine in zona de prin 2002, dar deocamdata nu am datele centralizate sa fac o comparatie.
Intre timp au mai intrat inca 2 "cazuri" in caracterizarile multianuale de pe site-ul ANM cu recorduri de precipitatii maxime absolute pe 24h depasite in 2021, deci acum se poate spune ca avem deja o anomalie pozitiva a probabilitatii de aparitia a acestor recorduri fata de normal de peste 90% pentru perioada analizata 2010-2020/2021. Este greu sa se vada ceva in cadrul unei singure statii, pentru ca ar trebui sa apara niste fenomene extreme cu o frecventa mai mare la punct fix, ori toate aceste evenimente majore se produc extrem de disparat in spatiu si timp si ele trebuie surprinse la statiile la care se produc, atunci cand se produc si comparate apoi cu istoricul fiecarei statii, de vazut daca exista semnale la scara mai mare care sa fie identificate. E ceva de genul ca in loc sa se produca niste fenomene care sa doboare niste recorduri pe o suprafata de 5% in perioada x, se intampla ca de fapt suprafata e de 10%, iar asta nu inseamna ca o anumita statie va fi inclusa in acea suprafata in perioada respectiva. Cel putin din cele 13 statii analizate in cadrul caracterizarilor multianuale se vede ceva, insa pe site-ul ANM mai sunt si caracterizari lunare si de fiacare data cand se depasesc recordurile de cantitati de precipitatii pe 24h la o statie, lucrul asta este specificat, iar aceasta analiza a ANM acopera toate statiile din tara, deci din caracterizarile lunare am putea sa ne facem o idee mult mai corecta la nivel national, numai ca pentru asta ar trebui sa stim si perioada de infiintare a fiecarei statii, pentru ca sa putem face o comparatie probabilistica intre numarul de cazuri realizat si cel care ar fi fost normal.
La uraganele de pe Atlantic daca ne uitam pe energia acumulata de-a lungul unui sezon, se vede ca din 1995 incoace au predominat anii cu acumulari peste medie, iar perioada 2016-2021 a fost in intregime cu activitate peste normal din acest punct de vedere. Deocamdata 2022 e la nivel redus, dar e normal sa mai iasa si ani cu activitate sub normal, pentru ca la formarea uraganelor conteaza foarte mult conditiile de vant si configuratie barica. Chiar daca apele sunt mai calde in Atlantic acum, chiar mult mai calde decat normal, ceva ce nu cred ca a mai fost asa vreodata, asta nu e suficient pentru ca sa iasa un sezon puternic al uraganelor, pentru ca sunt si alte conditii care pot inhiba formarea uraganelor, insa atunci cand se vor forma este normal ca acele uragane sa fie mai puternice decat in situatia in care temperatura apei ar fi fost mai scazuta cu un grad, adica asta inseamna ca se vor forma in general mai multe uragane si vor acumula energie mai multa. Ca sa nu se intample asta, ar trebui sa fie prezente niste conditii de inhibare a uraganelor, care sa anihileze conditiile de dezvoltare favorabile ca urmare a unor temperaturi mai ridicate. Se poate intampla asta poate doar daca o incalzire a climei va determina o schimbare a vanturilor si a configuratiei barice, in asa fel incat conditiile de formare a uraganelor sa devina foarte proaste. Deci la uragane pot fi ani foarte diferiti intre ei, insa pe termen mai lung se poate observa un trend.
In Oceanul Indian daca ma uit pe o statistica cu energia acumulata din 1980 pana in 2021, deci pe parcursul a 49 de ani, daca facem un top 10 al energiei acumulate ne iese in ordine descrescatoare urmatorii ani:2019, 2007, 2013, 1999, 1992, 2015, 1977, 2018, 1996, 2010. Avand in vedere perioada asta de 10 ani raportata la cei 49 de ani, ar trebui ca in cadrul acestui top 10 sa fie prezenti aproximativ 20% ani din fiecare deceniu, ori pentru deceniul 2010-2019 avem 5 cazuri in acest top 10, in loc de 2 cum ar fi fost sa zicem normal.
In Pacific e adevarat ca perioada 1982-1998 a fost foarte activa, iar in ultimii ani a fost mai echilibrata situatia, insa chiar si aici daca facem un top 10 dintr-un istoric de 51 de ani vom avea in ordine descrescatoare: 2018, 1992, 2015, 1990, 1978, 1983, 1993, 2014, 1984, 1985. Si aici avem 3 cazuri pentru deceniul 2010-2019, deci sa zicem in limite, insa vedem ca pe primul loc se afla anul 2018, iar pe 3 2015, deci ani recenti.