forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Mar Mai 05, 2026 5:36 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 22468 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226 ... 1498  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: PROGNOZE
MesajScris: Sâm Dec 26, 2009 5:40 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Lasa sa fie cald la englezi, ca ma enerveaza cat sunt de obsedati cu zapada in amaraciunea aia de tara insulara a lor, in care ninge o data la 2 ani. :mrgreen:

Sus

MesajScris: Sâm Dec 26, 2009 6:28 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Iarna promite sa revina trecator in Crisana, Maramures si nordul si estul Transilvaniei in noaptea de duminica spre luni, cu un strat nou de zapada de 1-5 cm, poate si mai mult pe alocuri in zonele inalte. treptat, odata cu adancirea depresiunii in Ucraina si intensificarea circulatiei de V-NV, vor aparea viscolele localizate pe pantele expuse spre vant din banat, Crisana, Maramures si Carpatii Orientali, prevazandu-se ca destule drumuri din zona de munte vor fi greu practicabile (luni/marti)

Sus

MesajScris: Dum Dec 27, 2009 2:02 am 
Neconectat
Admin
Admin

LOL ce prognoza a tras GFS-ul la 18Z :lol: .
Timp de o saptamana ne vede exact pe linia intai a frontului de batalie dintre anticiclonul siberian si ciclonii din Mediterana :lol: .

Sus

MesajScris: Dum Dec 27, 2009 8:29 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Interesant cum au aparut multi parteneri excesiv de reci in GFS, de la inceputul lunii ianuarie incolo, reusind sa scada media ansamblului si sa o tina scazuta pana pe 7 ianuarie. :mrgreen: Pana acum lucrurile nu pareau sa mearga decat intr-o singura directie calda. Oricum, dispersia este enorma incepand de la 5 ianuarie incolo.
GFS are acum o situatie sinoptica foarte frumoasa pentru inceputul lui ianuarie, mult mai rece decat cea a lui ECMWF. Sunt curios ce ne va zice azi modelul European.

Sus

MesajScris: Dum Dec 27, 2009 5:05 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

iarna inapoi din 3 ianuarie :mrgreen:

Sus

MesajScris: Dum Dec 27, 2009 5:14 pm 
Pentru cât timp, o săptămână, două... ?!
Am văzut şi eu prognozele americanilor de la NOAA utilizând modelul GFS dar de multe ori prognozele astea nu se prea adeveresc, te pregăteşti de Siberia şi te trezeşti că răsar ghioceii, s-ar putea să aibă dreptate sau nu... ?! :D

Sus

MesajScris: Dum Dec 27, 2009 5:27 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

2 saptamani ar fi perfect - nu cred ca am mai avut de mult 2 saptamani de iarna continua
si era vorba de ECMWF, nu de GFS :wink:

Sus

MesajScris: Dum Dec 27, 2009 5:30 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

eugenraduoradea scrie:
Pentru cât timp, o săptămână, două... ?!
Am văzut şi eu prognozele americanilor de la NOAA utilizând modelul GFS dar de multe ori prognozele astea nu se prea adeveresc, te pregăteşti de Siberia şi te trezeşti că răsar ghioceii, s-ar putea să aibă dreptate sau nu... ?! :D

Acele prognoze nu trebuie luate chiar mot-a-mot. :wink:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Dec 27, 2009 5:32 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Fuck it! Poate ii sperii nitel pe ai mei ca sa ne intoarcem mai devreme de la Sambata lui Peste. Pe 2 sau chiar in seara lui 1 Ianuarie. :D Taica-miu n-are nici caucioace de iarna, nici lanturi sau lopeti si saci cu nisip. :lol:

Sus

MesajScris: Dum Dec 27, 2009 5:35 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

ei, nici chiar asa - nici macar ECMWF nu prognozeaza viscol pe 3, mai degraba ninsori linistite, pe arii extinse, mai intai in nord (2 seara) apoi si in restul tarii. Nu cred sa fie pericol de inzapezire asa de curand (valea Oltului cu ceva canalizare a circulatiei nordice ar putea fi in oarece pericol de viscolire, dar din nou: deocamdata nu se prevad cantitati mari) OK, vei spune ca Sambata e pe versantul nordic al Fagarasului si ca ar putea vedea intensificare orografica - in asemenea situatii :wink: nu te contrazic :mrgreen:

Sus

MesajScris: Dum Dec 27, 2009 10:35 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Noua rulare operationala (12z) a ECMWF revine cu un scenariu pesimist pe final, prin reactivarea "culoarului polar" atlantic, urmand ca un nou nucleu de vortex polar sa alunece peste coama maximului de blocaj din sudul Groenlandei- nord-estul Canadei dupa 1 ianuarie. Advectia rece din Atlantic nu poate fi decat o veste rea pentru Europa de (sud)-est, unde dorsala tropicala pare sa revina nemilos - e adevarat (si nu lipsit de importanta) - cu axul mutat spre est fata de precedenta vizita.
Se pare ca rularile oscileaza intre scenarii in care culoarul polar se stabilizeaza undeva pe axul central estic al continentului (reci spre foarte reci pt noi) si scenariile "vestice", calde pentru noi, in limitele trasate de ansamblul GFS.
Vestea buna a serii este tendinta de racire a mediei ansamblului GFS dupa data de 6 ianuarie. Cred ca in privinta situatiei cel mai probabil a se instala dupa data de 3 ianuarie (saptamana 3-10 ianuarie) putem spune cateva lucruri:
a. Romania se va afla la/aproape de zona de contact intre o masa tropicala anormal de calda, a carei pondere principala a va migra spre E-NE, adica spre bazinul estic Med. si Asia Mica si o masa polara anormal de rece
b. deasupra Europei sudice va sufla un jet polar intensificat, ceea ce inseamna instabilitate baroclina - potential ciclogenetic
c. din a si b rezulta ca vor exista oscilatii ale frontului polar care pot aduce alternativ zile reci cu ninsoare si zile calde cu topire; situatia sinoptica ramane in continuare permisiva inclusiv pentru convectie severa, in zona frontala
In consecinta, cred ca numai un lucru NU se va putea spune despre vremea primei decade din ianuarie: ca va fi plictisitoare :wink:

Sus

MesajScris: Lun Dec 28, 2009 12:41 am 
Orice temperatură sub 5*C se încadrează în banal sau normal, trebuie să luăm în considerare doar eventuale îmcălziri mai ciudate, restul face parte din peisajul hibernal normal.

Sus

MesajScris: Lun Dec 28, 2009 8:52 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

GFS amplaseaza in zona Rusiei, la inceputul lunii ianuarie, cea mai rece masa de aer care am vazut-o eu in Europa vreodata. Cu izoterme de -30 C la 850 hPa, respectiva masa are posibilitatea sa creeze o perioada incredibila de iarna, undeva in Europa, desi operationala o tine destul de departe de Romania. Este de urmarit perioada care se apropie, se pare ca ceva major se va intampla. :mrgreen:

Sus

MesajScris: Lun Dec 28, 2009 7:28 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Ultima rulare GFS desfinteaza racirea de la inceputul lui ianuarie. :P

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Dec 28, 2009 7:44 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Dar se spune ca rularea de 18Z e una dintre cele mai slabe. :mrgreen:

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 22468 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226 ... 1498  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]