forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Mar Mai 05, 2026 2:20 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 22468 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 224, 225, 226, 227, 228, 229, 230 ... 1498  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: PROGNOZE
MesajScris: Joi Dec 31, 2009 7:47 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Oricum, n-am mai vazut de multa vreme o rulare GFS asa execrabila. Incalzirea incepe cu ceva similar cu un viscol marti in sud, urmat de transformarea ninsorii in ploaie, pe o depresiune care ar avea o traiectorie mai sudica si nu ne-ar mai incalzi asa rau. Dar problema e ca in spatele ei, in pen Iberica apar alte depresiuni foarte calde pentru noi. Apoi vedem viscol in Spania si ger in sudul Frantei. E insuportabila aceasta prognoza.

Sus

MesajScris: Vin Ian 01, 2010 12:49 am 
Neconectat
Admin
Admin

Nu ne ramane decat sa speram in solutia ECMWF-ului . Ar fi prea cumplit ca numai noi sa nu avem nimic si restul Europei sa aiba totul ..... :(

Sus

MesajScris: Vin Ian 01, 2010 3:50 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Media ansamblului GFS creste si ramane ridicata intre 6 si 10 decembrie, apoi scade. Si aceasta situatie a fost prezenta in cel putin ultimele 4 rulari "bune" de 00 si 12Z. Cam acelasi lucru il sustine si ECMWF. Acum sa speram ca asa va iesi pana la urma. :mrgreen:

Sus

MesajScris: Vin Ian 01, 2010 10:46 am 
Neconectat
Admin
Admin

Dintre toate prognozele de pana acum , nimic nu o depaseste in oribilitate pe prima rulare din 2010 a ECMWF-ului , care trimite iarna in Tunisia , Algeria si Maroc si in schimb absolut tot asaltul tropical direct si persistent pe Romania 8O . Iar apoi racirea ar urma sa fie mai percutanta in Grecia decat in sudul Romaniei , asta ca sa nu mai vorbim de Italia si Spania ...... Chiar trebuie sa mergem in Africa pentru zapada 8O ? Pentru ca totusi este in fantasy island , eu refuz categoric sa iau in considerare prognoza aceasta ( de fapt nici n-ar fi trebuit sa amintesc de ea ) . Mai rau de atat nu poate fi , asa ca orice rulare viitoare ar trebui sa aduca un scenariu mai optimist pentru noi .

Sus

MesajScris: Vin Ian 01, 2010 11:23 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Si rularea de 00Z aduce intr-adevar optimismul inapoi. :P Ambele modele aduc iarna dupa 10 ianuarie, dar este atat de departe, incat, evident orice se poate intampla. :?
19 din toti membrii ansamblului pentru Bucuresti, scad sub 0 C de pe 10 ianuarie. N-am mai vazut atata determinare pentru o racire pana acum. :mrgreen: Astept totusi sa vad aceasta racire la T+168h macar, ca sa pot crede in ea.

Sus

MesajScris: Vin Ian 01, 2010 11:45 am 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

gogulica scrie:
Si rularea de 00Z aduce intr-adevar optimismul inapoi. :P Ambele modele aduc iarna dupa 10 ianuarie, dar este atat de departe, incat, evident orice se poate intampla. :?
19 din toti membrii ansamblului pentru Bucuresti, scad sub 0 C de pe 10 ianuarie. N-am mai vazut atata determinare pentru o racire pana acum. :mrgreen: Astept totusi sa vad aceasta racire la T+168h macar, ca sa pot crede in ea.

pt vestul extrem prognozelele incep sa fie mai optimiste . Sper ca macar aici sa greseasca cu 100-200 de km si sa se reintoarca iarna inlocuind ploile mediteraneene care nu se mai opresc

Sus

MesajScris: Vin Ian 01, 2010 11:54 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Conform GFS, scenariul startului incalzirii de marti pentru sudul tarii, este total deprimant: ziua incepe cu viscol, apoi temperaturile cresc si ninsoarea devine ploaie si apoi un continuu asalt umed si fierbinte, mai ales pentru vestul tarii, care s-a tot "bucurat" de cantitati impresionante de precipitatii in ultima vreme.

Sus

MesajScris: Vin Ian 01, 2010 12:37 pm 
Neconectat
Admin
Admin

gogulica scrie:

Nu are deloc o idee optimista ECMWF . Incursiunea unui telveg de asemenea elongatie pe o traiectorie NE-SV , direct in N Africii , nu ar face decat sa ne aduca o primavara timpurie si de durata ; o situatie ce ar avea potentialul sa ne arunce o masa de aer cu provenienta de la latitudini de 25°N-30°N , chiar daca nu apare in prognoza asta . Intr-un asemenea caz mi-e teama ca nu cumva in zona jet-streakului sa se formeze un cut-off care pe noi sa ne arunce intr-o circulatie sud-estica dupa 10 ianuarie :( . Si in cazul in care ar ajunge racirea la noi , masa de aer n-ar mai fi nici pe departe atat de rece dupa ce este plimbata peste bazinul mediteran ..... Aici sper sa fi gresit ECMWF , la pozitionarea talvegului scandinav :mrgreen: .

In schimb , GFS , da . Este placut la vedere . Mai ales ca toti membrii sai aduc acel talveg mai aproape de tara noastra :mrgreen: .

Sus

MesajScris: Vin Ian 01, 2010 12:40 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Mai mult ca sigur ca media ansamblului ecmwf este total diferita fata de rularea operationala.

Ultima oară modificat de steaua pe Vin Ian 01, 2010 12:43 pm, modificat de 2 ori în total.

Sus

MesajScris: Vin Ian 01, 2010 12:42 pm 
Neconectat
Admin
Admin

steaua scrie:
Mai mult ca sigur ca media ansamblului ecmwf este total diferita fata de rularea operationala.

Stiu :mrgreen: .

Sus

MesajScris: Vin Ian 01, 2010 12:44 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Apropo, stie cineva, media ansamblului ecmwf se gaseste pe net?

Sus

MesajScris: Vin Ian 01, 2010 12:46 pm 
Neconectat
Admin
Admin

Nu se gaseste harta completa . Publica si ei ansamblul in 1-2 localitati din Europa ..... prin rotatie :( .

Sus

MesajScris: Vin Ian 01, 2010 12:49 pm 
Neconectat
Admin
Admin

Astazi au publicat ansamblul pentru Atena :( .

http://www.ecmwf.int/products/d/sampler ... /page.html

Sus

MesajScris: Vin Ian 01, 2010 12:50 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

CaTaLyN scrie:

Foarte urat din partea lor... :lol:

Sus

MesajScris: Vin Ian 01, 2010 12:53 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

CaTaLyN scrie:

Si de ce esti trist? Se vede o scadere a maximei de duminica in colo. Oricum Atena e situata intr-o zona in care o potentiala racire la noi, nu s-ar resimti deloc la ei, asa ca e oarecum neimportant ansamblul, din punctul nostru de vedere.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 22468 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 224, 225, 226, 227, 228, 229, 230 ... 1498  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]