forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Vin Apr 17, 2026 3:04 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 14997 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 1000  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Noi 11, 2008 9:48 am 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

-6 grade la tg mures in aceasta dimineata...la resita ciudat statia anm arata -1 grad

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Noi 11, 2008 9:50 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Zona unde stau eu e mai ferita ( intr-o vale ) iar statia ANM este pe un deal , in partea de Nord a orasului , unde de obicei e mai rece decat la mine.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Noi 11, 2008 11:53 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

O alta cauza a diferentei de temperatura este modul in care se fac masuratorile.
Daca senzorul tau nu era fixat pe zidul casei, ci intr-un adapost meteo departat chiar si cu un metru de aceasta, cred ca ai fi obtinut o valoare mai mica de 6 grade.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Noi 11, 2008 11:58 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Ca o curiozitate a diminetii, pe langa cele -9 grade la Joseni si -11 la Miercurea Ciuc, iata conditiile de la statia Ceahlau Toaca in dimineata asta la ora 7:00.

Station: CEAHLAU TOACA (1898 m - 46 59N - 25 57E)

Reported by a manned station.

Day: 11
Hour: 05 UTC

Air Temperature : +3.6 C
Dew point: -17.5 C
Air relative humidity: 19%

Station pressure: 818.6 Hpa
Geopotencial height of 850 Hpa: 1595 m
Pressure change: 1.4 Hpa, Decreasing steadily; resultant pressure lower

Wind direction: (south).
Wind speed: 16 m/s (57.6 Km/h), from anemometer.

Horizontal visibility: more than 50 kilometers.

Total cloud cover: 0 eighths (clear).
Height above ground of cloud base of lowest cloud seen : 2500 m or more, or no clouds.

Present and past weather: no significant weather.

Precipitation: 0.0 mm in the last 1 hours.

SUPPLEMENTARY INFORMATION

Wind gust 10 minutes before observation time: 24 m/s (86.4 Km/h), estimated.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Noi 11, 2008 12:08 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Da , si asta ar putea fi cauza.Oricum ma gandeam sa-mi construiesc un adapost meteo pana la sfarsitul lunii.

Sus

Subiectul mesajului: Inversiuni termice
MesajScris: Mar Noi 11, 2008 6:25 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Cel mai cald a fost azi la Odorheiu Secuiesc 16 grade, (ciudat dat fiind faptul ca minimele tot cam prin aceleasi zone centrale s-au inregistrat), iar cele mai coborate maxime au fost in est aproximativ 4 grade in zona Bacaului, Negresti, Darabani.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Noi 12, 2008 9:17 am 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

in est s-au format iar norii aceeia stratiformi si ceata din cauza asta maximele sunt mici..iar minimele mari comparativ cu restu tarii.referitor la odorhei se intampla des k acolo sa fie maxime mari pt restu zonelor centrale cand exista circulatie sudica orasul fiind situat intro zona deluroasa iar ceata de cele mai multe nu apare in acea zona.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Noi 12, 2008 6:03 pm 
Neconectat
Site Admin
Site Admin

aseara Bacaul a fost acoperit de o ceata foarte foarte deasa si mai ales joasa, se vedea luna sus. Am iesit pe un deal din jurul Bacaului (diferenta de nivel vre-o suta de metri) si acolo ceata se rarea - foarte interesant - venea in valuri. Frumoasa atmosfera. A fost si destul de frig, cam 1-2 grade.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Noi 13, 2008 1:07 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

Asa cum sorifin spunea ca ceata este destul de persistenta la Targu Mures, in aceeasi situatie se afla si Slatina, toamna si iarna. Din cauza lacului de acumulare de pe raul OLT sunt zile intregi cu ceata persistenta si nici urma de soare. Pur si simplu dispare ziua doar ceata de joasa altitudine, care reapare seara, cea de la altitudine mai mare persista non stop . Exista si perioade in care zile in sir persista si ceata de joasa inaltime. In perioadele cu ceata persistenta, la deal si la munte cerul este senin, si auzim mereu cat de frumos si cald este la Pitesti sau la Craiova, numai la Slatina si jos de tot, la Corabia, langa Dunare ceata persista. Umiditatea aerului in Slatina este mult mai mare decat la Bucuresti: iarna, in fiecare dimineatza geamurile de la masina sunt inghetzate sloi. Cand tata a dormit intr-o iarna o noapte la Bucuresti, a fost surprins sa constate ca geamurile masinii erau curate, si nu inghetate. Toamna si primavara, geamurile masinii sunt aburite complet dimineatza. Cand da si la Bucuresti ceata densa, in Slatina aceasta persista non-stop si cate o saptamana.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Noi 13, 2008 1:10 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

Din ce am scris mai sus, este foarte clar ca am si eu de a face cu o zona particulara din punct de vedere al cetii. Care este relatia dintre ceata persistenta si situarea in apropiere a unui rau mare sau lac de acumulare? Ca ceata asta persistenta incepe, pe drum, cam de la limita dintre judetele OLT si ARGES. Care sunt cauzele cetii frecvente si persistente intr-o zona restransa ca arie?

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Noi 13, 2008 11:16 am 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

banuiesc k aceleasi cauze k si la asa numita "lake-effect snow".adica zona de rau sau lac care este mai calda si mai joasa decat zona inconjuratoare se combina cu aerul mai rece ori din acel sezon ori venit de sus(deal sau munte) astfel se produce ceata chiar foarte densa pe arii restranse sau ninsori abundente tot asa pe arie foarte mica,adica e posibil sa se depuna strat de zapada de 15-20cm intro zona iar la 10-15km departare sa nu fie deloc zapada.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Noi 13, 2008 4:04 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Cam asta ar fi explicatia, apa calda si aerul rece, dar de ninsori abundente provenite din acest lake effect nu am auzit.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Noi 13, 2008 4:32 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

pentru a avea un lake effect snow trebuie sa ai un lac de dimensiuni considerabile... cat de mari? cat sa asigure ca o particula de aer traverseaza lacul in timp suficient pentru a permite convectiei sa genereze nori suficient de grosi pentru a produce ninsoare - tipic cam 30 minute. Adica daca vom considera o viteza de 30 km/h dimensiunea lacului trebuie sa fie de minim 15 km, iar la 60 km/h, minim 30 km. Iar daca vrem ninsori abundente vorbim de o traiectorie de cel putin 100km deasupra lacului; asta pentru a permite ca suficienta umezeala sa fie pompata convectiv in straturile reci de deasupra.
Evident, nu numai dimensiunea lacului si viteza particulei conteaza, ci si cat de rece este masa de aer in stratul limita terestru, respectiv cat de mare diferenta intre temperatura aerului si a apei lacului.
Lake snow effect este renumit a se produce in zona Marilor Lacuri de la granita SUA/Canada, iar un oras celebru pentru asemenea evenimente, cu acumulari maxime de ordinul metrului, este Buffalo.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Noi 13, 2008 4:38 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

E un fenomen foarte interesant de care nici eu nu auzisem pana acum. Caderile de zapada produse de acest efect pot sa apara doar daca lacul sau raul are o suprafata suficient de mare si alte cateva conditii sunt indeplinite.
Iata si ceva explicatii ale fenomenului:

http://en.wikipedia.org/wiki/Lake_effect_snow

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Noi 13, 2008 5:07 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

da..aceea e cea mai renumita zona..marile lacuri,insa altele mai mici sunt lacurile din centrul canadei sau lacul baikal din rusia.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 14997 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 1000  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]