mircead scrie:
Una din variantele prin care se poate debloca mocirla in care zace zona mea din 2020 este asta, o iarna memorabila sau macar un viscol de tinut minte si peste 10-20 de ani. Ca o iarna foarte rece cap coada arde la buzunar cu gazul. Dar daca e sa fie rece, viscolele sa rupa, daca e sa fie boring mild cum ne-am obisnuit, asta e.
Macar de s-ar agita Atlanticul in prima parte a lui decembrie, apoi dupa 20 incolo si pana pe 8 ianuarie sa avem surprize frumoase, sa nu avem cele 20 C de Craciun. Insa, in noul climat mai cald si mai arid, doar ianuarie e luna cu potential, februarie si martie pot livra numai fix cu acele circulatii care nu se mai fac.
Circulatiile se modifica mai tare decat cresterea mediilor termice, un adevar dur pe care acum l-am aflat. Si din pacate incalzirea climatica duce la persistenta celor mai nefavorabile circulatii pentru sudul, sud vestul si sud estul Romaniei. Dar absolut cele mai nefavorabile, de cum ziceam ca s-a ajuns aproape de desfiintarea totala a tuturor fenomenelor din zona mea.
Inca mai sper si voi spera mereu, meteorologia e un domeniu plin de surprize, si placute dar si neplacute. Sper ca 2020, 2021, 2023 si 2024 sa ramana doar un cosmar usor de uitat. 2022 e unica exceptie ce a mai miscat pe furtuni si torentiale, dar in rest 2024 regele dezastrului, 2023 secundul, 2021 al treilea si 2020 an fara fenomene dar nu secetos ca 2021, 2023 si 2024.
Daca incalzirea (din cauze naturale) a schimbat definitiv circulatiile atmosferice in cele mai nefavorabile pentru OT, e de rau, ce pot sa zic, pot spera la o revenire dar trebuie sa fiu pregatit ca vremea sa fie doar o amintire multi ani de acum incolo. Si pun la socoteala faptul ca in worst case scenario, mai am de trait numai 20. In acesti 20 trebuie sa se repete o furtuna ca in 2006 si un viscol ca in 1991. Greu asa ceva.