forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Lun Ian 13, 2025 3:55 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 13807 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 914, 915, 916, 917, 918, 919, 920, 921  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Starea vremii : Discutii Generale 2
MesajScris: Sâm Noi 23, 2024 2:58 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Sunt localitati din BN si MM la 600-700 m care fac jumatatea de metru in noaptea asta. Valea Mare, Lunca Ilvei, Cavnic...si Poiana Stampei in SV e pe acolo.

Sus

MesajScris: Sâm Noi 23, 2024 12:19 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Toplita 32 cm, Poiana Stampei pa observatii.

Sus

MesajScris: Sâm Noi 23, 2024 12:45 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Andrei87 scrie:
Toplita 32 cm, Poiana Stampei pa observatii.

Poiana Stampei aparea de dimineata pe harta cu 53cm. Acum vad ca are 41cm. Dar doar daca dai pe iconita cu statia. Pe harta au sters masuratoarea. Oricum, jumate' de metru pe versantii vestici ai Orientalilor. Circulatia perfecta pentru acea zona.

Sus

MesajScris: Sâm Noi 23, 2024 1:28 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Cred ca masuratoarea de 53 cm a fost manuala, iar 41 cm de la senzorul laser. De aia au sters-o poate, ca e invalida. Dar ar fi trebuit sa lase manuala. Din 61 mm numai ninsoare cazuta la temperaturi binisor negative nu avea cum sa fie doar asa mic stratul.

Cele mai abundente pp au cazut pe rama sud-estica a muntilor Rodnei. La Rodna sunt 74 mm in ultimele 24 h si probabil stratul de zapada acolo este urias, iar altitudinea e doar vreo 600 m.

Sus

MesajScris: Sâm Noi 23, 2024 5:07 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Sa vina iarna...
https://www.nature.com/articles/s41561- ... iY4AubIxEw

Sus

MesajScris: Dum Noi 24, 2024 9:11 am 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

O dimineață rece pentru luna noiembrie
Imagine

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Noi 24, 2024 9:51 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Oho, minus 5 rotunjit, dar fara bruma de la aerul uscat.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Noi 24, 2024 10:00 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

mircead scrie:

Una din variantele prin care se poate debloca mocirla in care zace zona mea din 2020 este asta, o iarna memorabila sau macar un viscol de tinut minte si peste 10-20 de ani. Ca o iarna foarte rece cap coada arde la buzunar cu gazul. Dar daca e sa fie rece, viscolele sa rupa, daca e sa fie boring mild cum ne-am obisnuit, asta e.

Macar de s-ar agita Atlanticul in prima parte a lui decembrie, apoi dupa 20 incolo si pana pe 8 ianuarie sa avem surprize frumoase, sa nu avem cele 20 C de Craciun. Insa, in noul climat mai cald si mai arid, doar ianuarie e luna cu potential, februarie si martie pot livra numai fix cu acele circulatii care nu se mai fac.

Circulatiile se modifica mai tare decat cresterea mediilor termice, un adevar dur pe care acum l-am aflat. Si din pacate incalzirea climatica duce la persistenta celor mai nefavorabile circulatii pentru sudul, sud vestul si sud estul Romaniei. Dar absolut cele mai nefavorabile, de cum ziceam ca s-a ajuns aproape de desfiintarea totala a tuturor fenomenelor din zona mea.

Inca mai sper si voi spera mereu, meteorologia e un domeniu plin de surprize, si placute dar si neplacute. Sper ca 2020, 2021, 2023 si 2024 sa ramana doar un cosmar usor de uitat. 2022 e unica exceptie ce a mai miscat pe furtuni si torentiale, dar in rest 2024 regele dezastrului, 2023 secundul, 2021 al treilea si 2020 an fara fenomene dar nu secetos ca 2021, 2023 si 2024.

Daca incalzirea (din cauze naturale) a schimbat definitiv circulatiile atmosferice in cele mai nefavorabile pentru OT, e de rau, ce pot sa zic, pot spera la o revenire dar trebuie sa fiu pregatit ca vremea sa fie doar o amintire multi ani de acum incolo. Si pun la socoteala faptul ca in worst case scenario, mai am de trait numai 20. In acesti 20 trebuie sa se repete o furtuna ca in 2006 si un viscol ca in 1991. Greu asa ceva.

Sus

MesajScris: Lun Noi 25, 2024 4:44 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Ce se intampla cu statia Balea? de 4 zile nu a mai transmis nimic!

Ultima oară modificat de mircead pe Lun Noi 25, 2024 7:12 pm, modificat 1 dată în total.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Noi 25, 2024 4:55 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Are zapada pe panouri. :lol: :lol:

Sus

MesajScris: Dum Dec 01, 2024 3:25 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

14 dimineti cu inghet la Zimnicea in luna noiembrie, ce tocmai s-a incheiat, dublu fata de luna februarie 2024 (o luna de non-iarna praf in Romania) si dublu si fata de octombrie 2024, fiecare dintre ele cu doar cate 7 dimineti cu inghet.

Media lunii noiembrie la mine: +5,6 grade C, conform Meteomanz. Sub media perioadei contemporane ultra-calduroase 1990-2020, si posibil apropiata de media normala a lunii noiembrie din Lunca Dunarii, din secolul XX .
Precipitatii - doar 42 l/mp, si intr-o singura noapte am vazut 1 ora de lapovita... Nu e mult, dar macar e ceva.

Din nenorocire, luna decembrie 2024 se anunta in toate estimarile de acum , a fi o luna de non-iarna PRAF in Romania si tot sud-estul Europei :( :( ; dominata de AO si NAO puternic pozitive si fara circulatie nord-estica si Siberian, doar invazii impotente de aer cald-oceanic si circulatie scarboasa de nord-vest ... probabil ca va avea o medie termica apropiata de luna noiembrie ce s-a incheiat si cu minime termice de inghet la jumatate fata de cele ale lunii noiembrie 2024 :(
Sper doar sa se schimbe complet, la 180 de grade, toate aceste estimari ingrozitoare!

Sus

MesajScris: Dum Dec 01, 2024 5:15 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Unde vezi tu estimari ingrozitoare? Gfs spre exemplu, e destul de moderat, cu temperaturi in media ultimilor 10 ani. Acum ca nu ninge in sud, asta e, dar nu doar sudul conteaza.

Sus

MesajScris: Dum Dec 01, 2024 7:49 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Andrei87 scrie:
Acum ca nu ninge in sud, asta e, dar nu doar sudul conteaza.

Si asta da, asa este; oricum e mai dificil cu ninsoarea si zapada in sud pe circulatiile dominante de NV, din ultimele sezoane reci :( .
Pe noi, sudistii, de obicei cuplajul clasic, de manual, anticiclon est-european cu aer rece tras din Rusia asiatica si ciclonul mediteranean ne avantajeaza, in majoritatea contextelor; in lipsa acestui anticiclon Siberian, Dumnezeu cu mila.
Este de asemenea si foarte greu sa fie strat de zapada mai peste tot in tara, si-n aceeasi perioada/aceleasi saptamani :| . Numai iernile consacrate reusesc performanta asta, ca sa fie multumita toata lumea, in aceeasi luna/acelasi sezon de iarna.

Poate in ianuarie vom vedea si noi zapada si decor alb.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Dec 01, 2024 10:23 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Ai zis in topicul de Bucuresti, da, cu precizie de ceas elvetian se declanseaza ciclogeneza Atlantica iarna de iarna, mie nu mi se pare ca acum la inceput de decembrie ci mereu de solstitiu se declanseaza, precum liniile de cod intr-o meteorologie AI. :lol:

In rest ce sa mai, la decembrie nu-mi fac sperante, a avut strat in unii ani, dar de sarbatori a fost topire chiar si in iarna 1995-1996. Viscol nu am avut vreodata in decembrie, dar asta nu inseamna ca nu ar putea bifa candva si acest capitol. :mrgreen:

Urat daca iarna asta e iarasi ca ultimele, ceva imi spune ca va fi diferita, dar si diferenta asta poate consta in mai multe variante.

Vara 2024 cu doar 2 extrageri furtunoase si ambele ratate la mine, la Slatina 2 din 3 furtuni ocolesc, deci trebuie mai multe extrageri, doar 2 pe an sunt insuficiente.

Ocolirile nu-mi explic de ce sunt o boala a locatiei, probabil din cauza ca zona mea e o mare rascruce de curenti atmosferici, aflata atat la intersectia dintre curentul vestic si cel estic cat probabil si la o confluenta a curentilor din judet. Insa 13 iunie 2024 e probabil o ratare la fel de istorica precum furtuna din 5 august 2006. O ratare perfecta in conditii 100% propice pentru o furtuna memorabila.

Iar supercelula din 2 iulie, ce sa-i zic, pana nu vad o supercelula care sa loveasca, eu cred ca ele nu pot nimeri, tocmai din cauza confluentei de curenti atmosferici din zona.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Dec 12, 2024 3:05 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

De la seceta din 2024 mi s-a infundat canalizarea dupa doar 1 an de la ultima desfundare. :evil: Nu 2 sau 3 ani cum era in anii in care aveam ploi torentiale. :evil:

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 13807 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 914, 915, 916, 917, 918, 919, 920, 921  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]