forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Mie Oct 09, 2024 11:02 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 46 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Mai 15, 2009 1:55 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

Exact, ropot cu picaturi mari si vizibilitate, chiar lumina excesiva, asa a fost in Iulie in dimineata aceea. In afara de 16 August, n-am avut cumulonimbusi clasici. Cer de toamna cu torentiale, asa era, ciudat de tot. Fara descarcari electrice, fara intunecare. Cadeau cantitati imense de apa din niste nori nu foarte dezvoltati pe verticala- asta este o particularitate a anului 2005.

Sus

Subiectul mesajului: Re: Deficit de precipitatii pentru anul 2009
MesajScris: Vin Mai 15, 2009 2:27 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Tocmai asta e, ca erau dezvoltati foarte bine pe verticala, desi ai fi fost tentat sa crezi contrariul, dar baza le era obturata de o panza de stratus, nimbostratus si ce era pe acolo. Probabil umiditate excesiv de mare in straturile din imediata apropiere a solului. Si cand mai fulgera se ingalbeanea tot norul, de fapt se lumina foarte puternic tot mediul inconjurator care oricum era destul de luminat pentru ca norii erau albiciosi-usor cenusii, dar nu se vedeau deloc ramificatiile, fulgerele durau 2-3 secunde...era un pic spooky, o atmosfera apasatoare desi era mijlocul zilei, un sentiment de 'apasare' destul de greu de explicat.

Sus

MesajScris: Vin Mai 15, 2009 9:25 am 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

exact si la mures...ca in descrierile voastre.de exemplu in 2007 am avut mult mai multe si mai puternice furtuni ca in 2005,insa atunci pur si simplu cadeau cantitati imense de precipitatii.in orice caz..a fost un an aparte,irepetabil zic eu in viitorul apropiat...intro arhiva a anmului am gasit ca 1896,1912 si 2005 au fost cei mai ploiosi ani la nivel national..insa nu erau pusi in ordine..deci nu stiu care a fost primul si care ultimul insa ideea e ca cei 3 au fost cei mai ploiosi.

Sus

MesajScris: Sâm Mai 16, 2009 2:26 am 
Neconectat
Admin
Admin

Eu prefer furtunile violente , indiferent daca produc sau nu precipitatii abundente :D . Asa ca pentru mine 2005 nu este chiar un an de referinta .

Sus

MesajScris: Sâm Mai 16, 2009 12:09 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

din acest pct de vedere..cum am spus si mai sus..2007 sta mult mult mai bine..la furtuni violente am avut cel putin 4 pe care mi le pot aduce aminte la orice ora din noapte mati trezi..:P

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Mai 16, 2009 2:12 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Pentru mine este un an normal, ca si 2003 si 2004, cu 1 singura furtuna+ ceva ploi insistente care au lasat cantitati mari de apa. :P Deloc un an de referinta.

Sus

MesajScris: Dum Iun 21, 2009 11:30 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

2007 a fost o oroare pentru mine la bucuresti - o iarna fara zapada, canicula excesiva repetata vara... o clima care sper sa nu se instaleze in viitor, indiferent de cele 2-3 ore cumulate de furtuni pe care le-ar aduce in plus pe an

Sus

MesajScris: Dum Iun 21, 2009 12:00 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

din punctul de vedere al caniculei a fost teribil si la tg mures...sper sa nu mai intalnim curand o asemenea vara.

Sus

MesajScris: Dum Iun 21, 2009 1:52 pm 
Neconectat
Admin
Admin

iceage scrie:
2007 a fost o oroare pentru mine la bucuresti - o iarna fara zapada, canicula excesiva repetata vara... o clima care sper sa nu se instaleze in viitor, indiferent de cele 2-3 ore cumulate de furtuni pe care le-ar aduce in plus pe an

Eu as dori sa se schimbe clima in sensul urmator : sa se supraincalzeasca Marea Mediterana si sa aiba acelari rol ca si Golful Mexic din SUA :lol: . Si "canicula umeda" in sud . Vai ce rau m-am facut de la un timp :twisted: :lol:

Sus

MesajScris: Dum Iun 21, 2009 2:54 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

pai atunci am avea furtuni tropicale in adevaratul sens al cuvantului..oricum au fost furtuni cel putin subtropicale in mediterana care au starnit foarte mari controverse in randul meteorologilor..si totusi la sfarsitul verii si inceputul toamnei apa mediteranei ajunge la temperaturi care pot sustine formarea de furtuni tropicale(26.5 grade)...aceastea e limita general stabilita,insa s-a dovedit ca se pot forma furtuni tropicale si chiar uragane(Vince-2005) care a lovit Spania si la temperaturi mai joase..au fost multe cazuri in 2005 de furtuni tropicale formate in partea central-nordica a atlanticului la temperaturi de 22-23 grade..care au dat peste cap multe teorii stabilite de zeci de ani.

Sus

MesajScris: Dum Iun 21, 2009 3:44 pm 
Neconectat
Admin
Admin

Din pacate in stiinta multe teorii s-au dovedit a fi false , de-a lungul timpului .....
Intr-adevar nu ar fi total exclus sa apara furtuni subtropicale si de ce nu tropicale , in Mediterana . Daca temperatura medie a apei la suprafata marii ar mai creste cu inca vreo 2°C , ar fi clara treaba la sfarsitul verii :mrgreen: .

Sus

MesajScris: Dum Iun 21, 2009 7:31 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

CaTaLyN scrie:
Din pacate in stiinta multe teorii s-au dovedit a fi false , de-a lungul timpului .....
Intr-adevar nu ar fi total exclus sa apara furtuni subtropicale si de ce nu tropicale , in Mediterana . Daca temperatura medie a apei la suprafata marii ar mai creste cu inca vreo 2°C , ar fi clara treaba la sfarsitul verii :mrgreen: .

Eu cred ca sunt oricand sanse de asa ceva, problema e ca Mediterana nu e foarte extinsa in suprafata si pana sa ajunga un ciclon sa se intensifice in uragan, sigur se loveste de vreo zona de uscat si ii scade imediat intensitatea. Aici cred ca e diferenta intre ea si un ocean. Temperatura marii, la final de august, cred ca este oricum de 26 C si peste.
Deja de acum sunt zone in jurul Italiei cu 27 C, deci pana in august....
http://www.eurometeo.com/english/sst/id_sst7000

Sus

MesajScris: Dum Iun 21, 2009 9:18 pm 
Neconectat
Admin
Admin

Nu e extinsa marea intr-adevar dar pot fi situatii idealistice , in care un ciclon sa se intensifice parcurgand-o de-a lungul . Sa urce apoi in Marea Egee si sa intre in Grecia si Bulgaria . In Romania n-ar mai ajunge mai nimic dar furtuni puternice tot ar fi :mrgreen:

Sus

MesajScris: Dum Iun 21, 2009 9:34 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

CaTaLyN scrie:
Nu e extinsa marea intr-adevar dar pot fi situatii idealistice , in care un ciclon sa se intensifice parcurgand-o de-a lungul . Sa urce apoi in Marea Egee si sa intre in Grecia si Bulgaria . In Romania n-ar mai ajunge mai nimic dar furtuni puternice tot ar fi :mrgreen:

Nu, nu, sa urce in Grecia si apoi sa intre in Marea Neagra, care idealistic vorbind sa aiba 29 C , sa se reintensifice la grad de uragan si apoi sa loveasca cu ura coasta romaneasca. :mrgreen: Si apoi m-am trezit din somn.

Sus

MesajScris: Lun Iun 22, 2009 10:55 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

La Bucuresti se pare ca deficitul de precipitatii este destul de accentuat. Pe 21 iunie, cand am facut o plimbare in parcul Tineretului, am vazut ca iarba si trandafirii au inceput sa se usuce deoarece nimeni nu a avut grije sa ude verdeata.
Pe alocuri, iarba s-a uscat aproape de tot. http://www.trilulilu.ro/ema4ema/fd5ca262d8639e

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 46 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]