forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Mar Mai 26, 2026 7:03 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 300 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 20  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Iarna 2015-2016
MesajScris: Joi Noi 05, 2015 8:43 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

redeme scrie:
1952-1953 a fost o iarnă superbă în privința zăpezii în nordul și centrul Moldovei, cu precădere luna februarie, care a avut recorduri all-time de strat la unele stații!

Cateva exemple? :)

Sus

MesajScris: Joi Noi 05, 2015 8:43 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Daca noiembrie ramane dominat de circulatie vestica atunci situatia e clara, nu cred ca poate fi un semn mai prost si culmea e ca nici macar in long range nu se intrevede vreo schimbare.Nemernic mai e si Atlanticul asta :) Poate sa fie cald acest noiembrie, dar macar sa vad jetul coborand si la latitudini mai sudice...

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Noi 05, 2015 9:10 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Oceanul infect.

Sus

MesajScris: Vin Noi 06, 2015 3:20 am 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

Andrei87 scrie:

89 cm la Iași (record absolut), 77 cm la Botoșani, poate mai mult la Târgu Neamț sau Piatra Neamț, dar nu am date.

Sus

MesajScris: Vin Noi 06, 2015 5:36 am 
Credeam că sunt singurul huhurez nocturno matinal care se uită pe forum la ore din astea, se pare că nu-i aşa. :)

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Noi 06, 2015 11:20 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

Si eu eram, pana la 4 AM mereu pana sa moara tata, mai ales in perioada decembrie 2011-mai 2012 cand practic aveam net doar noaptea.

Acum L-V trebuie sa ma culc la 1-2 pentru ca la 8:20 sunt in picioare iar in weekend la fel pentru ca sunt disperat sa dorm. Daca sunt 100% liber multe zile la rand, 4-12 e intervalul de somn.

Sus

MesajScris: Sâm Noi 07, 2015 3:59 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

redeme scrie:
Andrei87 scrie:

89 cm la Iași (record absolut), 77 cm la Botoșani, poate mai mult la Târgu Neamț sau Piatra Neamț, dar nu am date.

Cred ca a nins mult atunci la jumatatea lunii februarie, acel ciclon epic ce a lasat strat destul de consistent si in dealurile din sud, dar mai mic decat in Moldova si asta strict datorita temperaturilor.De fapt cand nu a avut noroc Moldova la zapada ? :P Voila iarna 2012-2013, iarna traditional-moldoveneasca.Atunci chiar a fost exagerat ghinionul sudului si implicit norocul Moldovei :mrgreen:

Sus

MesajScris: Dum Noi 08, 2015 10:36 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Situatia sinoptica din octombrie actual are urmatorii ani similari in spate:

The winters that followed these Octobers were as follows:

1914/1915

1951/1952

1953/1954

Ne spune ceva ultimul an? :mrgreen:

Sus

MesajScris: Dum Noi 08, 2015 10:49 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Lasa-l pe octombrie, iata ce noiembrie avem :mrgreen:

Sus

MesajScris: Dum Noi 08, 2015 10:49 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Nu cred că se repetă ciclonii din 1954. :(

Sus

MesajScris: Dum Noi 08, 2015 11:08 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Sigur ca ne spune destule iarna 1953/1954, insa despre celelalte doua ierni eu n-am nici cea mai vaga idee cum au fost.
Sunt cum nu se poate mai pesimist cu privire la iarna care se apropie. Daca se pastreaza trendul asta din ultimele doua saptamani cu marea Mediterana in repaus mi-e sa nu ne trezim cu o iarna secetoasa, doar fronturi vestice care nu aduc precipitatii abundente si de care beneficiaza doar vestul si intracarpaticul.
Cu privire la temperaturi se si observa in ultimele ierni tendinta asta de a avea 2-3 perioade scurte, mai reci , eventual cu ger, iar in restul perioadei de iarna zile cu temperaturi peste medie, Atlanticul este mai mereu impotriva noastra si impotriva siberianului.
Iarna trecuta majoritatea de pe forum am avut pretentii de iarna in a doua jumatate a iernii calendaristice si s-a vazut cum iarna adevarata s-a rezumat la sfarsitul lui decembrie si prima decada din ianuarie, in rest o non-iarna , numai ploi la campie, niciun viscol in ianuarie si februarie.

But like spoiled, ungrateful children,
they destroyed the gift I gave."
-- Neptune

Sus

MesajScris: Lun Noi 09, 2015 12:05 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Precipitatiile care vor fi deficitare spre 0 in noiembrie, nu cred ca vor fi insemnate in decembrie. Insa dupa anul nou, in ianuarie si februarie se pot schimba lucrurile. Temperaturile vor fi peste norme cu 1-2 grade in medie, iar precipitatiile vor reveni. Cam asa arata lucrurile in prognozele long-range. Asa ca nu e exclus sa avem si surprize placute in aceasta iarna El Nino. Sigur iarna nu va fi una normala termic si dpdv al precipitatiilor. Si tot sigur cred ca nu va fi una mai rece. Eu merg pe varianta cu iarna mai calda, dar cu posibile zapezi insemnate cantitativ( cu precadere in SV Romaniei).

Sus

MesajScris: Lun Noi 09, 2015 2:54 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

O iarna normala termic e exclusa deja pentru zona noastra. Ca exista sau a existat in ultimii ani cate o luna normala, sau mai rece decat normalul e altceva. Per total toate iernile din ultimul deceniu au fost anormal de calde si cred ca se aplica national.
Pe Bucuresti in afara de 2002-2003 care a iesit sub medie, toate iernile ulterioare au fost peste medie fara exceptie. Am prins doar cate un eveniment hibernal notabil, dar in rest am fost mai "calzi".

Cat despre iarna asta, inca n-as spune nimic. Circulatia de acum din noiembrie, care pare sa devina deja formidabil de cald si nu cred ca se mai schimba, nu prea inseamna nimic pentru iarna. Era bine sa fi fost si octombrie mai rece, conform teoriei lui Bastardi.
2009-2010 de exemplu a avut un noiembrie la fel de cald. Faceam plaja in parcul Izvor in miezul lunii, iar iarna care a urmat a avut o circulatie dementa de tot cu viscole, geruri, ploi si calduri.
Cu siguranta ca nici iarna 2015-2016 nu o sa fie in "medie", dar cum am mai spus, nici 2006-2007 nu va fi. Poate avem noroc si prindem o luna normala, poate si mai mult.

Sus

MesajScris: Lun Noi 09, 2015 4:15 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

dan2013 scrie:
Sigur ca ne spune destule iarna 1953/1954, insa despre celelalte doua ierni eu n-am nici cea mai vaga idee cum au fost.
Sunt cum nu se poate mai pesimist cu privire la iarna care se apropie. Daca se pastreaza trendul asta din ultimele doua saptamani cu marea Mediterana in repaus mi-e sa nu ne trezim cu o iarna secetoasa, doar fronturi vestice care nu aduc precipitatii abundente si de care beneficiaza doar vestul si intracarpaticul.
Cu privire la temperaturi se si observa in ultimele ierni tendinta asta de a avea 2-3 perioade scurte, mai reci , eventual cu ger, iar in restul perioadei de iarna zile cu temperaturi peste medie, Atlanticul este mai mereu impotriva noastra si impotriva siberianului.
Iarna trecuta majoritatea de pe forum am avut pretentii de iarna in a doua jumatate a iernii calendaristice si s-a vazut cum iarna adevarata s-a rezumat la sfarsitul lui decembrie si prima decada din ianuarie, in rest o non-iarna , numai ploi la campie, niciun viscol in ianuarie si februarie.

Fronturile vestice nu sunt bune nici pentru intracarpatic. De regula vin cu precipitatii putine si in general ploi in zonele joase. Cele nord-vestice da, chiar daca nu aduc cantitati mari de zapada uneori sunt spectaculoase, chiar si cu thundersnow si vant puternic / averse de ninsoare in spatele frontului.

Sus

MesajScris: Lun Noi 09, 2015 8:16 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Ceea ce observ e faptul ca, spre deosebire de ultimii ani, vortexul polar pare mult mai slab, ceea ce ar inseamna(in mod normal) sanse crescute de blocaj.Dupa cum stim, situatia nu e chiar simpla pentru ca e mai importanta pozitia blocajelor respective.S-a vazut asta, de exemplu, in iarna 2008-2009 :)

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 300 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 20  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]