forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Mar Mai 26, 2026 3:50 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 300 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 20  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Iarna 2015-2016
MesajScris: Dum Noi 22, 2015 10:30 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

E inca departe iarna. Desi e devreme, mi se pare ingrijoratoare ciclogeneza din bazinul central-nordic al Atlanticului, de la sud de Islanda. E mai afurisita chiar decat aia din bazinul nord-vestic, din zona Marii Britanii, asta chiar nu da nicio sansa iernii sa se instaleze. Doar umple Alpii la peste 2000 m cu tone de zapada, dar cam atat.

Ce se vede in modele in long-range e absolut gretos.

Sus

MesajScris: Dum Noi 22, 2015 11:00 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Cam asa e.E tipul de ciclogeneza care poate persista acolo chiar si 1 luna in cazuri nefericite.Oricum am da-o, Atlanticul are de gand sa ii arate degetul din mijloc primei luni de iarna daca o tine asa.Daca tot a facut ca vara sa fie aberant de calda, ca sa faca si din iarna asa ceva e chiar floare la ureche :)

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Noi 23, 2015 12:36 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Tocmai asta zic, sa se manifeste vara daca vrea, dar nu si iarna, mai avem sanse cu un major SW si splitarea vortexului polar.

Sus

MesajScris: Lun Noi 23, 2015 4:20 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Pana una-alta, zona Subcarpatilor Moldovei va vedea ceva zapada in zilele viitoare:

http://www.yr.no/place/Romania/Neamt/Bicaz/long.html

Sus

MesajScris: Lun Noi 23, 2015 11:27 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Pana la urma sa nu uitam ca iernile 2009-2010, 2010-2011, 2011-2012 si 2012-2013 au fost ierni serioase in mare parte din Europa (putem baga chiar si iarna 2008-2009, chiar daca a fost calda in Romania, dar nu numai noi contam). Nu toate statele au fost afectate in aceeasi masura.2009-2010 de exemplu a fost una dintre cele mai dure(exceptand la noi Ardealul :))) si cateva areale restranse din sudul Europei, in acestea din urma si asa iarna nefiind de referinta la frig.Ok, nu au fost ca 1939-1940, 1941-1942 1946-1947, 1962-1963 etc, dar au cam aratat Europei ce inseamna iarna, asta pentru cei care mai uitasera, mai ales britanicii. La finalul anilor '90 se scriau stupiditati prin presa(de exemplu Spiegel) gen ca iarna va mai fi doar in cartile de istorie, ca zapezile vor fi doar o amintire si alte ineptii.No shit, iata ca nu e tocmai asa :twisted:

Ultimele 2 ierni au fost cam "vestice" pe la noi, ca de altfel prin Europa si nu e exclus ca si aceasta iarna sa fie la fel, dar sa nu uitam ca anterior au fost cele mentionate mai sus :)

*** Exista un mit in mentalitatea colectiva conform caruia iarna In Romania trebuie sa fie cu frig si zapada de la cap la coada, ori asta e doar un mit si nimic mai mult :)

Sus

MesajScris: Mar Noi 24, 2015 12:07 am 
Total de acord cu tine.
Meteorologic vorbind sunt alternanţe de perioade reci cu altele moderate sau chiar mai calde uneori.
Sunt câteva repere de perioade reci consacrate, Boboteaza, sfârşitul lui ianuarie şi începutul lui februarie. Nimic nu e bătut în cuie în meteorologie. Fiecare an e diferit, poate doar (nu decât, cum ar spune unii, mai sudişti capitalişti de felul lor :) ) se aseamănă uneori.

Sus

MesajScris: Mar Noi 24, 2015 12:39 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Treaba incepe sa devina serioasa. :)

Imagine

Sus

MesajScris: Joi Noi 26, 2015 11:57 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/temperaturile-scad-sub-limita-inghetului-de-saptamana-viitoare-cum-va-fi-vremea-de-craciun.html

Citez directorul ANM: "Probabil ca cu 20-30 de ani in urma iernile incepeau in decembrie, se terminau in martie..." de parca toate iernile de acum 30 de ani erau aspre, tineau 4 luni si nu existau ierni calde,doar pentru ca am avut cateva exemple de ierni grele in acea perioada.
Asta e la fel ca vorba aia pe care toti o auzim pe la unii batrani: "Cand eram eu copil era zapada cat gardul iarna..." doar pentru ca fiecare dintre noi a apucat o iarna sau mai multe cu viscole memorabile cand eram copii si am ramas cu acele memorii in cap si cu nostalgia de atunci nu inseamna ca toate iernile secolului trecut aveau zapada cat gardul sau ca tineau de la inceputul lui decembrie pana-n martie.
Si eu am vazut o data-n viata peste un metru de zapada neviscolita cazuta intr-o zi si o noapte (mai mult intr-o singura noapte, chiar) intr-un orasel uitat de lume si chiar puteai sa zici ca era zapada cat gardul, la propriu, strat de zapada uniform nu uitandu-te la cele mai mari troiene. Si nici macar n-a fost in secolul trecut, au trecut doar cativa ani de atunci daca stai sa te gandesti...
Cum ar fi sa zic si eu acum "cand eram eu mic in fiecare iarna erau zapezi de 100 de cm, geruri de -30 de grade iar iernile de acum sunt o gluma, raportandu-ma la niste fenomene care sunt extrem de rare dar care ne raman intiparite in cap toata viata prin amploarea lor".
Daca pe viitor ar veni un sir de doua-trei ierni anormal de reci peste Europa cum au mai fost perioade si in trecut oamenii vor incepe sa creada ca, gata!, vine era glaciara peste noi, dand uitarii repede incalzirea globala. Nu contest existenta acestei incalziri numai ca ea este cauzata in principal de amplasarea statiilor in zone din ce in ce mai supraaglomerate, cu grad de urbanizare ridicat unde bineinteles ca este mereu mai cald fata de marginea unei paduri de exemplu, dar de aici si pana la schimbari climatice majore la nivel global e cale lunga.
Profesionist... ma intreb daca si el crede tot ce spune in public.De asta nici nu-mi vine sa deschid televizorul, vezi fel si fel de stiri, care mai de care.... si nu doar in meteorologie, in orice domeniu.

But like spoiled, ungrateful children,
they destroyed the gift I gave."
-- Neptune

Sus

MesajScris: Vin Noi 27, 2015 9:31 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

In goana dupa senzational se spun multe la stiri.Nici eu nu ma mai uit.

Asa se intampla in memoria oamenilor, ramane cate o iarna de aia de "taiga" in minte si gata, iernile calde se uita.In schimb bunica, nascuta in 1944, spune de ierni in care nu era zapada nici de Craciun, dar si de ierni cu zapada mare si ger puternic.Tata, nascut in 1964, spune ca a prins o iarna pe care a facut-o mai mult in adidasi(cred ca la 1982-1983 se referea), dar isi aminteste si de teribila 1984-1985, cand era in armata :)

Exista si o piesa a lui Luigi Ionescu de acum mai bine de 50 de ani E primavara in ianuarie, bineinteles inspirata dintr-un ianuarie anormal de cald :)

In 1884, la înfiintarea Serviciului Meteorologic al Romaniei, Stefan Hepites si-a început discursul întrebandu-se retoric: “Schimbatu-sa clima?”. Asta ca sa va dati seama ca de astfel de chestii se vorbea demult.E absolut normal :)

Sa nu mai spun ca in cronici, cu secole in urma, s-au scris despre infloriri ale ciresilor in decembrie.

Sus

MesajScris: Vin Noi 27, 2015 11:25 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Indiscutabil exista o variabilitate a vremii, eu zic pe intervale intre 10-20 de ani. Sunt convins, de exemplu, pot sa fac si pariu, ca incepand cu iarna 2017-2018, vom experimenta cateva ierni serioase cap-coada in toata Europa. Cei din vest vor fi chiar socati, fata de ceea ce au avut pana acum. O combinatie de minim solar+ El Nina+dese ruperi ale vortezului polar si un Atlantic linistit vor aduce ierni geroase si ceva mai lipsite de precipitatii.
Nu e exclus ca si iarna asta sa avem niste surprize, in ciuda prognozelor in majoritatea lor calde.
Ca exemplu, CFS-ul prognoza un noiembrie rece si cu precipitatii deficitare, aproape sec...Si per total va fi mai cald si cu precipitatii peste norma in toata tara.
Revenind la iarna noastra, in 2 modele GFS si GEM, apare in peisaj Siberianul dupa 7 decembrie. ECMWF e opus prognozei celor 2 modele.

Sus

MesajScris: Vin Noi 27, 2015 12:27 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

S-ar putea sa nu fie departe de realitate ceea ce zici tu.Am trecut printr-un dublu maxim solar pana acum, chiar daca intensitatea nu a fost similara cu ciclurile precedente.De aci incolo ar trebui sa urmeze liniste, ceea ce ar putea sa ne aduca ierni ceva mai reci si veri mai tipice pentru latitudinea noastra.Dupa 2020, odata ce apele Atlanticului se vor indrepta inevitabil catre ciclul mai rece, temperaturile in Europa ar putea sa o ia pe o panta descendenta.In orice caz e mai bine acum decat sa ne trezim cu o reeditare a perioadei Little Ice Age de exemplu, cand Europa se confrunta cu ierni realmente brutale si inclusiv Tamisa era bocna.Mai mult decat atat, intotdeauna frigul ia mult mai multe vieti decat caldura si asta se vede mai ales in perioadele de ger.

Sus

MesajScris: Vin Noi 27, 2015 12:29 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Sunt ierni si ierni, unele foarte calde si seci, altele memorabile. Acum, cum a zis si Mircea, traim intr-o perioada a ciclului in care activitatea intensa a Atlanticului nu permite existenta unei ierni anormal de rece in partea asta a Europei, de aici si predominanta iernilor mai calde din ultimii ani. Cand activitatea oceanului va slabi e posibil sa apara si un sir de cateva ierni mai dure.
Ca va fi peste 2 ani sau peste 5-6 ani nimeni nu poate sti cu certitudine, o sa aflam la momentul potrivit.

-- Neptune

Sus

MesajScris: Vin Noi 27, 2015 12:33 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Poate vine vreo eruptie vulcanica gen Tambora si ne lamureste :mrgreen:

Sus

MesajScris: Vin Noi 27, 2015 12:35 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Sa speram ca n-o sa se intampla asa ceva secolul asta. :D
Ar fi un dezastru.

-- Neptune

Sus

MesajScris: Vin Noi 27, 2015 12:45 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Sigur.Nu ne trebuie astfel de probleme :)

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 300 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 20  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]