dan2013 scrie:
Sigur ca ne spune destule iarna 1953/1954, insa despre celelalte doua ierni eu n-am nici cea mai vaga idee cum au fost.
Sunt cum nu se poate mai pesimist cu privire la iarna care se apropie. Daca se pastreaza trendul asta din ultimele doua saptamani cu marea Mediterana in repaus mi-e sa nu ne trezim cu o iarna secetoasa, doar fronturi vestice care nu aduc precipitatii abundente si de care beneficiaza doar vestul si intracarpaticul.
Cu privire la temperaturi se si observa in ultimele ierni tendinta asta de a avea 2-3 perioade scurte, mai reci , eventual cu ger, iar in restul perioadei de iarna zile cu temperaturi peste medie, Atlanticul este mai mereu impotriva noastra si impotriva siberianului.
Iarna trecuta majoritatea de pe forum am avut pretentii de iarna in a doua jumatate a iernii calendaristice si s-a vazut cum iarna adevarata s-a rezumat la sfarsitul lui decembrie si prima decada din ianuarie, in rest o non-iarna , numai ploi la campie, niciun viscol in ianuarie si februarie.
Fronturile vestice nu sunt bune nici pentru intracarpatic. De regula vin cu precipitatii putine si in general ploi in zonele joase. Cele nord-vestice da, chiar daca nu aduc cantitati mari de zapada uneori sunt spectaculoase, chiar si cu thundersnow si vant puternic / averse de ninsoare in spatele frontului.