http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/temperaturile-scad-sub-limita-inghetului-de-saptamana-viitoare-cum-va-fi-vremea-de-craciun.htmlCitez directorul ANM: "Probabil ca cu 20-30 de ani in urma iernile incepeau in decembrie, se terminau in martie..." de parca toate iernile de acum 30 de ani erau aspre, tineau 4 luni si nu existau ierni calde,doar pentru ca am avut cateva exemple de ierni grele in acea perioada.
Asta e la fel ca vorba aia pe care toti o auzim pe la unii batrani: "Cand eram eu copil era zapada cat gardul iarna..." doar pentru ca fiecare dintre noi a apucat o iarna sau mai multe cu viscole memorabile cand eram copii si am ramas cu acele memorii in cap si cu nostalgia de atunci nu inseamna ca toate iernile secolului trecut aveau zapada cat gardul sau ca tineau de la inceputul lui decembrie pana-n martie.
Si eu am vazut o data-n viata peste un metru de zapada neviscolita cazuta intr-o zi si o noapte (mai mult intr-o singura noapte, chiar) intr-un orasel uitat de lume si chiar puteai sa zici ca era zapada cat gardul, la propriu, strat de zapada uniform nu uitandu-te la cele mai mari troiene. Si nici macar n-a fost in secolul trecut, au trecut doar cativa ani de atunci daca stai sa te gandesti...
Cum ar fi sa zic si eu acum "cand eram eu mic in fiecare iarna erau zapezi de 100 de cm, geruri de -30 de grade iar iernile de acum sunt o gluma, raportandu-ma la niste fenomene care sunt extrem de rare dar care ne raman intiparite in cap toata viata prin amploarea lor".
Daca pe viitor ar veni un sir de doua-trei ierni anormal de reci peste Europa cum au mai fost perioade si in trecut oamenii vor incepe sa creada ca, gata!, vine era glaciara peste noi, dand uitarii repede incalzirea globala. Nu contest existenta acestei incalziri numai ca ea este cauzata in principal de amplasarea statiilor in zone din ce in ce mai supraaglomerate, cu grad de urbanizare ridicat unde bineinteles ca este mereu mai cald fata de marginea unei paduri de exemplu, dar de aici si pana la schimbari climatice majore la nivel global e cale lunga.
Profesionist... ma intreb daca si el crede tot ce spune in public.De asta nici nu-mi vine sa deschid televizorul, vezi fel si fel de stiri, care mai de care.... si nu doar in meteorologie, in orice domeniu.