forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Mar Mai 26, 2026 6:25 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 300 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 20  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Iarna 2015-2016
MesajScris: Vin Noi 27, 2015 3:43 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

A aparut si prognoza sezoniera a INMH-ului pt dec-feb.
Precipitatii normale si peste medie si temperaturi peste medie in general cu 1-2 grade in ianuarie si februarie si normale, maxim 1 grad peste in decembrie..
O prognoza mai optimista decat cea a CFSului sau Accuweather...

Sus

MesajScris: Vin Noi 27, 2015 4:54 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Tin sa te contrazic, nu este o prognoza mai "rece" decat a CFS-ului.
CFS-ul a devenit "normal" pentru decembrie, cu 1-2 grade peste normal in ianuarie si cu 0.5-1 grad peste medie in februarie. Asta ar putea fi o iarna aproximativ decenta, poate cu un decembrie frumos, desi daca ma uit in GFS acum arata ca dracu in continuare.
Varianta INMH este calda si foarte calda....si e prost ca se bazeaza pe ECMWF, care teoretic are credibilitate maricia pe termen lung.

Sus

MesajScris: Mar Dec 01, 2015 2:15 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

eugenraduoradea scrie:
O analiză destul de extinsă, filmuleţe, etc, concluzii.

http://www.gavsweathervids.com/winter20 ... ast-uk.php

Azi se face ultimul update la aceasta prognoza. Desi in principiu pare sa fie depasit de conditiile actuale, aproape unice....

Sus

MesajScris: Mar Dec 01, 2015 9:45 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

https://www.youtube.com/watch?v=BErdjaYJyWo

A scos-o. Interesanta iarna analog si-a gasit, '41-'42, stim ce a fost atunci in Romania. De asemenea face comparatii cu '85-'86 si spune ca s-ar putea sa avem o racire in preajma Craciunului. Oricum, o prognoza extrem de dificila, si chiar apreciez ca la sfarsit spune ca "confidence is poor".
E chiar o iarna e necunoscutului.

Sus

MesajScris: Mar Dec 01, 2015 10:54 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Buna analiza, a pus accentul pe principalele elemente ce "dirijeaza" o iarna.Singura parte negativa din filmulet e accentul lui britanic care parca ma "racaie " auditiv :)))

Sus

MesajScris: Mar Dec 01, 2015 11:04 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Mie imi place accentul. :)

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Dec 01, 2015 11:51 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Nici mie nu-mi place cel britanic, dar pe Photonicinduction il urmaresc cu placere. Cel mai misto suna engleza canadiana a lui Garret Claridge. :lol:

Sus

MesajScris: Mie Dec 02, 2015 8:48 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Mi se pare aiurea analogia cu '41-'42, care a avut unul din cele mai crunte luni noiembrie in zona de est a Europei, cand de fapt a si inceput si chinul armatei germane. Anul asta, nu e cazul, noiembrie a fost bland peste tot.
'85-'86 e oarecum mai similar pana acum cu anul acesta, desi in mijlocul lui noiembrie in Bucuresti au cazut 15 cm de zapada....deci iar suntem pe langa.

Sus

MesajScris: Mie Dec 02, 2015 12:54 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Nu stiu ce sa zic de comparatiile astea cu ierni decente pentru ca eu ma uit pe prognoze si in prima jumatate de luna, cat e intervalul de prognoza, nu vad altceva decat temperaturi peste medie, maxime de peste 10 grade, precipitatii aproape nule si aceeasi circulatie vestica brutala si de cosmar.
Nu exista niciun fel de blocaj, niciun anticiclon est-european, nicio perspectiva de viitor in privinta iernii, Atlanticul domina tot continentul, nimic nu sta in calea lui.
O sa treaca si luna asta in aceeasi maniera cu noiembrie si o sa incepem sa facem comparatii cu iernile calde, nu cu 1985-1986.

But like spoiled, ungrateful children,
they destroyed the gift I gave."
-- Neptune

Sus

MesajScris: Mie Dec 02, 2015 12:57 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

aceste comparatii sunt total inutile se pare, apa de ploaie pentru cine vrea sa se autoconvinga ca vine iarna :)

Sus

MesajScris: Mie Dec 02, 2015 6:37 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Pun aici o analiza foarte interesanta facuta de Dr. Mihai-Florin Necula pe Meteo Moldova.Nu cred ca deranjeaza pe nimeni :)

"..... ENSO atat de pozitiv + o anomalie termica negativa in N. Atlanticului de N si una pozivita in sudul Atlanticului de N (acolo unde lipsa activitatii ciclonice pastreaza ridicate SST-ul) creaza conditiile unei ierni extrem de blande in SUA dar si a persisentei unui curent jet fenomenal (ce e capabil sa ventileze pana adanc in inima Siberiei).Avem parte de un Decembrie extrem de dinamic, insa ce prezinta cateva particularitati specifice (cu impact in urmatoarele saptamani).
1. Cand discutam deja de un metru si ceva de zapada in Norvegia, deja facem diferenta intre aceasta iarna... si ultimele doua... sau chiar mai mult. Anomalia negativ influenteaza semnificativ vremea in N. continentului (o face rece si umeda ceea ce genereaza ninsori semnificative).
2. Aceeasi anomalie termica negativa incurajeaza aparitia si persistenta unui camp de presiune ridicata in Groenlanda (cam singura chestie stabila din modelari). Ala ar trebui sa fie intermitent si dinamic... insa nu face nimic din ce ar trebui sa faca in mod normal.
3 ENSO+ anomaliile+ circulatie vestica accelearata+ aer rece groenlandez suflat peste atlantic stimuleaza si mai mult racirea in Altanticul de Nord.
4. Temperatura apei intre Groenlanda si Islanda e 0, gheturile sunt extinse in mod timpuriu si vremea in Islanda e de un neobisnuit siberian (undeva prin anii 60 se mai intamplau din astea).
5. Insa acest jet imens e doar un foc de paie alimentat de ENSO, la prima anomalie din ventilatorul Pacific el tinde sa divagheze semnificativ (si tinde sa injecteze blocaje in Europa centrala si cel mai posibil in Europa Nordica). Legea compensatiei ne sugereaza ca dupa metrul ala de zapada din Norvegia lucrurile se vor linisti enorm pe racire radiativa generalizata.
6. Semnele ce prevestesc un episod de iarna grea/severa in Europa tin si de toamna extrem de ploioasa din N. Africii (verdele e foarte extins pentru perioada asta din an). Vegetatia proaspata + umezeala tind sa intretina un areal persistent de presiune scazuta in N. Libiei (ce tinde sa absorba aer rece pe un traseu V. European). Aerul rece declanseaza ciclogeneze explozive in Mediterana (de asta avem si vom avea caderi de zapada aproape apocaliptice in bazinul mediteranean).
7. Lucurile se vor accentua treptat in urmatoarele saptamani pe masura ce aerul cald isi va continua persistentul asalt Nord American, Canada va alimenta Groendlanda, care la randul sau va alimenta Islanda de unde aerul rece va alimenta atat Norvegia dar si bazinul mediteranei (prin absorbtie N. Libiana) pana cand deranjul se va propaga in stratosfera acolo unde un SSW e o amenintare tot mai frecventa.
Nu iti mai trebuie decat un blocaj scandinav si dupa aia te poti distra in voie cu advectii artice via Rusia Europeana. De acolo te polarizezi in voie si daca te mai si ajuta mediterana cu niste cicloni cu posibila evolutie pontica atunci treaba e rezolvata.Desi in aparenta acest inceput de iarna e similar cu ultimele 2 ierni esuate, cred ca exista destul argumente care sa sustina diferentele notabile intre situatia de acum si cea din anii precedenti. Va atrageam atentia pe 14 noiembrie ca debutul iernii nu poate fi decat unul dinamic si ca ne asteapta o perioada noroioasa de recuperare (aproape mediteraneana) a deficitului de apa in sol. Pe de alta parte lucrurile sunt imposibil de sustinut pe termen mediu si lung in aceasta configuratie. Indiferent de modelare ajungem in niste anormalitati ce sunt chiar si dincolo de puterea unui ENSO+ de asemenea magnitudine.Le urez colegilor din SUA vremea noastra din ultimele 2 ierni in timp ce noi putem alege intre a fi greieri (si sa cantam ghioceilor in decembrie) sau sa fim prevazatori.O iarna bipolara e pana la urma iarna (si nu glumele de ierni din ultimii 2 ani). Daca e sa tinem minte chiar si in aceste glume de ierni au fost episoade extrem de violente de iarna (ce s-au lasat cu victime, pagube si neplaceri in transporturi).Sugerez mare atentie la neatentie si cantatul ghioceilor doar la inceput de aprilie...."

Sus

MesajScris: Mie Dec 02, 2015 7:20 pm 
doodoo scrie:
aceste comparatii sunt total inutile se pare, apa de ploaie pentru cine vrea sa se autoconvinga ca vine iarna :)

Bună asta, cu autoconvingerea, dacă tot nu vine cu adevărat poate vine în imaginaţia noastră. :)
Să vedem ce ne va aduce iarna astronomică şi s-o dăm dracului pe asta calendaristică. :)

Sus

MesajScris: Mie Dec 02, 2015 8:02 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

supercell scrie:
Pun aici o analiza foarte interesanta facuta de Dr. Mihai-Florin Necula pe Meteo Moldova.Nu cred ca deranjeaza pe nimeni :)

Analizele lui trebuie luate cu un gram de sare, pentru ca tipul e foarte pasionat de iarna - deci si wishful thinker in consecinta. ;)

Sus

MesajScris: Mie Dec 02, 2015 8:21 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Mi-e greu sa iau in considerare analiza de mai sus cand situatia peste 2 saptamani arata cam asa si nu vad diferente de la o rulare la alta:

Fişiere ataşate:
Capture_6.JPG
Capture_6.JPG [ 81.33 KiB | Vizualizat de 1719 ori ]

Mi-as dori sa aiba dreptate omul asta dar nu cred ca lucrurile se vor desfasura in maniera pe care a descris-o el.

But like spoiled, ungrateful children,
they destroyed the gift I gave."
-- Neptune

Sus

MesajScris: Mie Dec 02, 2015 8:55 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Am convingerea ca iarna asta nu va seamana de nici un fel cu ultimele 2 si poate ca, pana la urma, tocmai varianta "mild" a celor de la AccuWeather se va dovedi cea mai apropiata de realitate.Ar fi o chestie, mai ales ca au emis estimarea inca din octombrie.Ar fi spre dezamagirea noastra, dar asta e.De fapt dezamagirea poate sa apara doar atunci cand ai asteptari, ca si cu femeile :))

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 300 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 20  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]