forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Joi Mai 21, 2026 9:50 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 4979 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 279, 280, 281, 282, 283, 284, 285 ... 332  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Apr 10, 2016 1:59 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Zicea unu' "When i came to Romania i saw what 4 seasons mean: hot summers, cool autumns, cold winters and fresh springs".

Eh, uneori ne da dusty springs.

Sus

Subiectul mesajului: Re: Starea vremii in Bumbesti-Jiu
MesajScris: Dum Apr 10, 2016 3:08 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Cand imi zici de dusty springs imi aduci aminte de 2011, care dupa ce ca a fost secetoasa a fost si racoroasa.Asta nu intra in categoria prafuite si bine ar fi sa nu revizuiesc chestia asta ulterior :) Pana una alta, astazi am fost ocolit.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Apr 10, 2016 3:48 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Aia a fost o primavara aiurea in troleibuz. Secondata de o toamna 2011 la fel de aiurea.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Apr 10, 2016 4:48 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Te-a ocolit dar la Caciulata a plouat ceva (verde-verde inchis).

Sus

MesajScris: Dum Apr 10, 2016 5:12 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

O chinuita de ploaie da si la mine acum.

Exista 4 cazuri la furtunile astea:
1.Furtunile se formeaza in aval de Meridionali
2.Furtunile se formeaza pe munti si migreaza in depresiunile subcarpatice
3.Furtunile se genereaza in mare parte deasupra depresiunilor subcarpatice
4.Furtunile se formeaza pe munti si raman acolo

E de inteles ca in cazul 1 si 4 furtuna nu ma afecteaza.Cazul 1 e cel mai enervant, iar cand sunt perioade de acest gen incep sa urasc furtunile convective si ma "impac" cu ele abia dupa cateva din cazul 2 si 3 :)))

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Apr 10, 2016 5:22 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

In cazul 4 Caciulata e mai aproape de munti si poate avea tunete si stropeli. In iunie 2013 intr-o dupa amiaza la Manastirea Cozia ploua si la Hotel Caciulata nu. Fenomenul de ploaie la distanta e mai frecvent la munte.

In aval de Meridionali, te referi in aval spre sud, de la Targu-Jiu-Ramnicu-Valcea in jos sau spre este la alte grupe montane?

Sus

MesajScris: Dum Apr 10, 2016 5:48 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Caciulata e deja bagata intre munti.

Depinde de viteza de deplasare a maselor noroase.Cel mai frecvent se intampla cand circulatia e de NV sau NNV , iar cu cat viteza acestei circulatii e mai mare cu atat sistemele se formeaza mai departe de munte(5-10-15-20 km) sau chiar nu se formeaza in vestul Olteniei deloc ci abia in zona estica sau in deluroasa/montana dintre Olt si Arges si chiar pana spre Curbura, asociate convergentei.Furtunile pot sosi dinspre NV si in depresiunile subcarpatice din vestul Olteniei, dar atunci in troposfera joasa e o circulatie sudica sau estica ori whatever, numai pe componenta nordica nu.Nu e tocmai stiintific ce spun eu aici, dar asa am observat fenomenul.De multe ori sunt furtuni puternice, in ton cu cele care se formeaza in zona de nord a Munteniei pe convergenta anterior mentionata.Imi vine acum in minte ca exemplu furtuna din 9 iulie 2013, care datorita activitatii electrice deosebite a bulit pana si interfonul de la scara, dar si furtuna de anul trecut de Sf Ilie.Vorbim deja de furtuni din cazul 2.In principiu nu exista zona care sa fie avantajata pe toate circulatiile, fie ca este localizata aproape sau departe de munte.Trebuie sa fie una macar care sa "scartaie" de obicei :)

Bineinteles ca festinul furtunistic e in verile instabile in care circula frecvent fronturi dinspre vest sau Mediterana, la asta adaugandu-se si furtunile prefrontale.In cazurile astea avem si verile de referinta cand se inregistreaza si cantitati mari de precipitatii, uneori de peste 500 sau chiar 600 mm, iar cateva exemple(dupa 1961) ar fi 609.8 mm la Polovragi in 1991, 576.5 mm la Pades in 1999, 517.2 mm la Voineasa in 1975, 515.6 mm la Valcea tot in 1975, iar de la postul de la mine din localitate(dupa 1990) 515 mm in 2005 :)

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Apr 10, 2016 6:50 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Acum a fost o circulatie de NE.

Slatina e avantajata si pe SV, si pe NV si pe NE, SE e cel mai neproductiv aici.

31 august 2007-furtuna puternica la Caciulata venita dinspre NV cu trasnete direct in linia de medie tensiune ce traverseaza Oltul si variatii serioase de tensiune. :)

Undeva pe la 1 iulie 2007 a fost o furtuna violenta la Caciulata cu grindina uriasa, la aia s-a luat si curentul, din ce zicea o asistenta din baza de tratament.

Sus

MesajScris: Mar Apr 12, 2016 6:28 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

In dimineata din 31 august 2007, cam pe la orele 3:00-4:00, am avut o furtuna cu caderi masive de grindina, asta apropo si de discutiile cu furtunile puternice dimineata.La primele ore ale diminetii, era o senzatie ca se ridica un abur de deasupra stratului de grindina(ce se adunase bine in anumite locuri), odata cu cresterea temperaturii :)

Se pare ca pomicultura nu s-a "suparat" pe acest inceput de aprilie foarte cald, ba chiar se pare ca a fost de bun augur si pomii fructiferi par a fi plini de fructe, mai ales visinii si ciresii.Daca luna asta ar aduce pe parcurs precipitatii suficiente si lunile urmatoare ar sta bine la acest capitol, ar putea fi o productie excelenta, in unele cazuri peste ceea ce a fost in 2013 de exemplu Vegetatia e deja mai avansata decat in 2014 in aceeasi perioada, deja fagii incepand sa fie verzi la peste 1000 m altitudine pe pantele insorite :)

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Apr 13, 2016 9:23 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

La Caciulata a fost la ora 20. Nu am prins grindina acolo, de fapt extrem de rar am vazut asa ceva.

3-4 AM nu-i totuna cu intervalul mort 06-11. In 2003 cea mai buna furtuna a fost la 2 dimineata. Si prin 2001 una la 5 dimineata.

Sus

MesajScris: Joi Apr 14, 2016 3:47 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Ploaia la mine nu o pot caracteriza ca fiind decat moderata, dar vantul e pus pe fapte mari :)

LE Ploua torential.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Apr 14, 2016 4:41 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

La Caciulata ploua si fulgera. Funny e ca niste muncitori construiesc ceva si sudeaza chiar si pe ploaie cu fulgere. :lol:

Sus

MesajScris: Joi Apr 14, 2016 5:03 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Ma gandeam ca ma ocoleste pe la nord, dar imediat s-a "prabusit" ploaia torentila fix dinspre vest.Au fost niste minute cand umbrela era inutila si asta pentru ca si vantul era la datorie.La nord, pe defileu si poate si la Petrosani a fost si mai serioasa actiunea, cel putin asa parea.La partea de descarcari electrice nu pot spune ceva notabil, dar nu am pretentii acum de ELT sau FTR.Convectie cu baza relativ inalta oricum, iar asta se datoreaza umezelii mai scazute pe 0-3 km :)

*** ELT (extremely loud thunderstorm); FTR (furtuna tip razboi). Abrevieri interesante(chiar daca fara puncte); poate o sa le folosesc de acum incolo :lol:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Apr 14, 2016 5:19 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Nici la Spineni nu a fulgerat.

Sus

MesajScris: Joi Apr 14, 2016 5:28 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Au fost descarcari electrice aici, dar nu mare scofala.A fost mai buna activitatea din 7 martie la capitolul asta :)

*** In mesajul de mai sus in loc de "niste minute" e corect cateva minute.Poate observa Sorin si imi atrage atentia :)))

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 4979 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 279, 280, 281, 282, 283, 284, 285 ... 332  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]