|
Si am avut doar ninsoare slaba, fara nici urma de depunere. Nu reusim sa avem nici macar o zi de iarna. E doar a 3-a oara in istorie cand se va intampla asta. Am mai avut in 1950 si ultima data in 1960. Luni si marti au fost 2 sanse pt zi de iarna, dar n-a fost sa fie. Media lunii e in aer. 2.2 grade, cu o abatere de +3.2 grade si asta fata de media 1991-2020.
Dupa 2016, cand am avut ultimul decembrie de iarna, doar 2019 a mai reusit sa scoata o medie negativa, de -0.4 grade. In rest, mediile de la Severin de alta data sunt acum la noi, in centrul tarii. Ultimul februarie sub medie a fost fix 2012. De atunci, doar 2015 a mai scos un -0.6 grade. In rest, 2 luni de iarna au devenit cu medii pozitive deja de 10 ani. E imposibil sa mai ai strat multe zile cand media zilelor este pozitiva. Doar ianuarie mai are medii negative, dar si aici, deja avem semne de intrebare. In ultimii 10 ani am avut 2014 si 2018 cu medie pozitiva si 2021 cu -0.1 grade. Treptat si ianuarie merge spre medii pozitive. Asta inseamna pur si simplu disparitia iernii si a zapezii. Si vedem asta fara semne de indoiala. De la o medie de 50 de zile cu strat, adica mai mult de jumatate de iarna, am ajuns in ultimele 10 ierni sa avem o medie de 25 de zile. Adica, mai putin de o luna cu strat. Si asta cu intreruperi. Noptile geroase aproape au disparut si ele in lipsa stratului de zapada. De la o medie de 21 nopti geroase pe iarna, am ajuns in ultimele 10 ierni la o medie de 9, iar in ultimele 5 la o medie de 5 nopti cu ger. Zilele de iarna, la fel. De la o medie de 30 de zile de iarna, am ajuns in ultimii 10 ani la 16 zile, iar in ultimele 5 ierni la 13 zile. Si media iernii, de la -2.2 grade, a ajuns la 0.0 in ultimii 10 ani si la 0.5 grade in ultimii 5 ani. Sa vedem ce medie aduce a 6-a non iarna consecutiva.
|