forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Joi Apr 30, 2026 1:13 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 556 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 38  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Dec 08, 2008 1:07 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Andrei87 scrie:

"Radar precipitatii pentru sud-estul tarii pe o raza de 240 km in jurul Bucurestiului:
http://www.meteoromania.ro/images/radar/last_2/pp.jpg"

Vreau sa stiu si eu care sunt pasii pe care ii fac cand intru pe site ca sa dau de imaginea asta...disparuse acum vreo 2 ani dar cred ca o mutasera...

Intradevar au mutat radarul pt Bucuresti, de linkul asta am dat pe google din 3 miscari :wink:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Dec 08, 2008 2:11 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Pentru Andrei87: CATV=Cable Television :lol: Da, ma interesa daca au fost rupte cablurile de catra copaci, dar din moment ce ai spus ca nu a fost vant, imi era clar. La Slatina, pe 5 August 2006 jumatate din oras a ramas fara TV,TEL si NET de la RCS de la ora 11,30 pana la ora 22, pentru ca reteaua de pe stalpi a fost distrusa de copaci si....acoperisuri.

S-a pierdut semnalul pe unele posturi pana ce l-ai stins de frica.... dupa ce l-ai inchis cu siguranta ai avut "No Signal" pe toate posturile TV si blank(liniste) pe statiile radio FM, fiind vorba de o furtuna de mare amploare. Acest lucru este normal si se intampla deoarece posturile Radio/TV sunt prin satelit si semnalul de la satelit dispare in perioada in care blocul de nori cumulonimbus este prea gros pe verticala, in dreptul satelitilor, ca sa mai poata trece semnalul prin el. :twisted: Perioada este de 10, maxim 20 de minute dintr-o furtuna pe antenele de satelit cu diametrul de peste 1,20m si mai lunga pe antenele cu diametru mai mic de atat. Cei de la Cablu si de la Radio de obicei au si antene mici si antene mari. De obicei, 1 data sau de 2 ori pe an pica semnalul pe antenele MARI si pe toti satelitii, cand furtuna este de mare amploare, chiar supercelula.

Ordinea in care pica posturile este ordinea in care satelitii sunt "eclipsati" de catre sistemul noros, de la Vest la Est sau invers, daca norul vine din Vest sau din Est. Am avut norocul sa mi se demonstreze de mai multe ori ca doar GROSIMEA NORULUI este cauza No Signalului, si nu alte elemente ale furtunii (ploaia, fulgerele sau vantul).

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Dec 08, 2008 4:35 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Da, enervantul "no signal" era pe ecran si cele care pierdeau semnalul erau posturile romanesti mai ales am observat. Cand era o furtuna chiar puternica nu era semnal pe aproape nici un post...
La faza cu grosimea norului parca retin ca s-a intamplat o data sau de doua ori sa pierd semnalul pe unele posturi dar cel mai adesea a cazut atunci cand a venit perdeaua de ploaie.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Dec 08, 2008 4:52 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Mai ales posturile romanesti pentru ca alea erau receptionate cu antene mici acolo. In Slatina, o singura data in vara lui 2002, au cazut absolut toate fara gram de ploaie, fulgere sau vant, doar nor, pacat ca nu m-am uitat pe geam sa vad ce nor era ala. De asemenea, s-a mai intamplat pe 3 August 2006 la 4 Dimineata sa fie prapad absolut (frecvente fulgere, torentiala deasa, vant) si sa cada toti satelitii timp de 20 de minute, mai putin UNUL, care culmea ca era receptionat cu antena mica, dar NU a cazut daca nu a avut nor in fata lui, chiar daca perdeaua de ploaie era foarte deasa. Si in 2007 am avut un nor gros, dar doar cu burnita si fara fulgere, si totusi semnalele tot au cazut.

Concluzia este una: de obicei cad atuncea cand vine perdeaua deasa de ploaie, pentru ca NU exista nor foarte gros fara ploaie puternica, dar se mai intampla si exceptii, cum ar fi cele de mai sus.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Dec 08, 2008 8:26 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Inchei aceasta discutie prin a mai spune ca, vazand norul de furtuna la orizont cum arata cand se apropie imi cam dau seama daca va intrerupe semnalul pe toate antenele sau doar pe cele mici. Furtuna exceptionala care se intampla doar 1 data sau de 2 ori pe an, de intrerupe absolut tot a fost de 4 ori in 2006 si intr-un timp scurt, de cateva zile. Pe RADAR, cand este colorat cu verde inchis sau negru inchis intrerupe doar antenele mici de satelit. De la GALBEN in sus intrerupe absolut tot.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Dec 09, 2008 1:43 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

Andrei, alte poze cu radarul nu mai ai, astea au fost toate?

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Dec 09, 2008 2:16 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Mai am, insa am considerat ca nu e necesar sa pun poze cu toate furtunile mai mult sau mai putin banale din vara pe care am apucat sa le urmaresc pe radar. Daca o sa mai gasesc ceva 'sever' voi pune, insa cum am spus, mi-au disparut multe poze, multe chiar bune de analiza.
Voi mai pune insa o poza de la inceputul "outbreak-ului" din jurul datei de 20 mai. Am ales-o pentru ca dupa cum arata(reflectivitate mare-culoare roz, forma ovala si mai ales faptul ca e singulara) nu este exclus sa fi coborat cel putin o "palnie". Arhiva Estofex-ului arata ca s-a raportat doar grindina. Nu era exclus ca la o rezolutie mai mare sa se fi vazut si un oarece hook echo. E la sarbi:

Imagine

Fişiere ataşate:
radar1.jpg
radar1.jpg [ 126.81 KiB | Vizualizat de 2174 ori ]
Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Dec 09, 2008 1:11 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Ai uitat sa le salvezi pe un CD inainte sa formatezi HDD-ul. Adevarul e ca in zona aceea de mai multe ori in vara 2008 au aparut furtuni exceptionale, colorate cu mov.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Dec 10, 2008 4:32 pm 
Neconectat
Supercelula
Supercelula

Culoarea aia rozalie ar putea avea legatura si cu faptul ca era departe, si poate radarul a prins o zona din nor care e mult mai densa decat ce vedem de obicei...o fi prins zona balcon. Sa vezi roz pe radar e o situatie foarte...roz :lol: . Destul de rar se intampla. Cam de la 55 dbz in sus e posibil sa fie grindina in loc de ploaie, si rozul ala sare muuuuuuuuuult de 55.

Ultima oară modificat de stef pe Joi Dec 11, 2008 6:39 pm, modificat 1 dată în total.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Dec 10, 2008 6:59 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Oricum, cand e galben este ceva K-lumea, de la portocaliu in sus e ceva cu adevarat deosebit. Tare curios sunt cum aratau pe radar cele 2 furtuni de pe 5 August 2006, care au tranformat miezul zilei in miezul noptii.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Dec 11, 2008 12:03 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Citat:
Culoarea aia rozalie ar putea avea legatura si cu faptul ca era departe

Eu stiam ca cu cat e mai departe cu atat se vede mai slaba furtuna, cel putin asta am observat-o la unguri, desi radarul teoretic acopera toata zona luminata precipitatiile nu apar la adevarata intensitate, ci mai slabe datorita curburii Pamantului sau, dupa caz, a zonelor muntoase. In timpul furtunii asteia de acum 3 zile conform unui radar din estul Ungariei(nu stiu din ce localitate) precipitatiile in Cluj ar fi cazut cu o rata de 0.2-0.5 mm/h, asta cand aparea ceva, si totusi s-au adunat 34 l/mp in aprox. 18 ore.
Mai e si reversul medaliei cand precipitatii care nu cad deloc pe sol sunt detectate de radar(virga).

Da, rozul si eu stiam ca in cele mai multe cazuri semnifica o zona cu grindina. La americani scrie si valoarea maxima in decibeli si am vazut si intensitati de 70 dbz. Cea mai "roza" situatie am prins-o in timpul furtunii de la Drobeta, pe care ma ofticam eu ca nu o mai am. La stiri tineau niste tarani in maini grindina cat mingile de tenis. Pentru acea furtuna Estofex-ul a dat si un upgrade de gradul 2.

Citat:
Oricum, cand e galben este ceva K-lumea, de la portocaliu in sus e ceva cu adevarat deosebit.

Sunt precipitatii intense, dar in timpul ultimului ciclon care a afectat Romania acum cateva zile se vedea culoarea portocaliu pe o zona destul de intinsa(20-25 km) in NE podisului Barladului si in SE campiei Jijiei...culoarea galben-portocalie a persistat cateva ore in zona Iasi-ului si totusi nu s-au adunat decat 36 l/mp.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Dec 11, 2008 2:26 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

Faza e valabila VARA. Acum se numeste TEAPA. :lol:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Dec 11, 2008 2:44 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Se poate si o explicatie?... :lol: :roll:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Dec 11, 2008 7:21 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

in localitatea napkor din NE ungariei e radarul...chiar l-am vazut de pe sosea in octombrie...am si un site live cu imaginile pe care le ofera...
explicatia e ca radarul iti ofera un potential de prec, care nu e musai sa si cada la sol...uneori petele acelea roz se misca foarte rapid, asa incat lasa un maxim un sfert din ceea ce reprezinta acea culoare pe scala de valori a radarului care e calculata pt l/mp/1ora...
are cineva o reala conversie a dBz in l/mp ??? nu prea cred....

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Dec 11, 2008 9:44 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Cred ca am inteles...radarul nu stiu la ce inaltime scaneaza precipitatiile, la 2000m, poate?! Deci sa inteleg ca din formatiunile noroase care se deplaseaza rapid cad precip. oblice sau orizontale, si o mare parte raman in suspensie sau se evapora, iar radarul detecteaza tot ce este in suspensie dar poate care nu cade pe sol... Sistemul frontal de care zic ca aparea cu portocaliu pe harta in zona Iasi-ului se deplasa destul de repede...dar si furtunile de vara se deplaseaza cateodata si ele repede... :lol: deci aici nu inteleg de ce e tzeapa, care e diferenta intre sfarsitul primaverii/vara/inceputul toamnei si restul perioadei? Faptul ca in timpul iernii sa zicem particulele de apa din precip. is mai mici si au o sansa mai mare de a ramane in suspensie fata de vara cand cad adevarate guguloaie de apa? :lol: Dar chiar si asa iarna poate compensa cu faptul ca e mult mai frig afara si precip care cad au o sansa mai mare sa NU se evapore...deci tot is nelamurit.

Citat:
are cineva o reala conversie a dBz in l/mp ??? nu prea cred....

Nu stiu, dar daca nu exista s-ar putea incropi una care sa fie cat mai aproape de realitate...americanii sau...

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 556 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 38  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]