forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Lun Mai 25, 2026 9:40 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 182 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 13  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Iarna 2017 - 2018
MesajScris: Sâm Dec 30, 2017 4:42 pm 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

Nu are cum sa fie dracul atât de negru pana la sfârșitul iernii, sa fim optimiști :D. Eu zic ca vom fi plăcut suprinși de a doua parte a iernii

Sent from my iPhone using Tapatalk

Sus

MesajScris: Sâm Dec 30, 2017 5:03 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Daca ma uit strict la indecsii NAO si AO, nu pot sa trag nici o concluzie. Media ansamblurilor amandurora e aproape de 0. Exista o foarte mare lipsa de performanta in prognoze, pe semne ca urmeaza sa se schimbe ceva major la nivel emisferic si modelele incearca sa se "adune" spre rezultat.
Sunt inca stupefiat de felul in care s-a desfasurat circulatia pana acum, avand in vedere atatea elemente care au stat in favoarea noastra. Ma uitam la temperatura oceanelor si n-am vazut niciodata un Atlantic atat de cald, atat de "prietenos" pentru blocaje si totusi nu s-au mai produs niciodata.
Cel putin pana la 10 ianuarie prognoza pentru SE Europei e sumbra.Dupa, mai vedem, dar nu vad nimic care sa ma entuziasmeze deocamdata. Daca dupa 10 ianuarie nu apar modificari majore in circulatie, iarna e ca si terminata pentru noi.

Fişiere ataşate:
nao.sprd2.gif
nao.sprd2.gif [ 24.32 KiB | Vizualizat de 2197 ori ]
ao.sprd2.gif
ao.sprd2.gif [ 27.5 KiB | Vizualizat de 2197 ori ]
Sus

MesajScris: Sâm Dec 30, 2017 6:18 pm 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

Si totusi, daca pentru americani e atata aer rece, de ce n-ar fi si pentru Europa? Pana spre 20 decembrie nici ei n-au avut mai nimic, dimpotriva, au avut abateri pozitive mai mari decat ale noastre... Si nici acum nu au nameti de cinci metri peste tot, doar zona lacurilor e astupata (ceea ce nu e tocmai neobijnuit pentru zona aceea), in rest, cam ger uscat. Sunt sigur ca la un moment dat se va prabusi ceva misto si peste noi. Semnale ale schimbarii incep sa apara prin modele, asta e cert, chiar daca nu senzationale, dar sunt. Chiar daca ar aparea viscolul secolului la T+240Z ar avea aceleasi sanse de realizare ca si cum nu ar aparea nimic. Imi amintesc ca in perioada asta, prin 2011, si prin 2013, si prin 2015 eram la fel de dezarmat, ca nu se vedea nimic la orizont prin modele si stim ce a urmat. Sunt sigur ca va fi ceva foarte rapid la un moment dat!

Sus

MesajScris: Sâm Dec 30, 2017 6:46 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

O sa ne vina si noua randul. Daca nu anul asta (iarna asta), atunci la anul (iarna viitoare). Cert este ca este imposibil ca aerul rece sa se reverse pe toata emisfera nordica. In momentul asta o buna parte din Asia si America de Nord beneficiaza de o configuratie care a facut posibila instalarea aerului arctic.
Fişiere ataşate:
gfs_world-ced_t2_1-day.png
gfs_world-ced_t2_1-day.png [ 390.91 KiB | Vizualizat de 2175 ori ]

Desi ar parea ca si in Asia e frig crunt, pe acolo temperaturile sunt fie mai ridicate, fie normale:
Fişiere ataşate:
gfs_world-ced_t2anom_1-day.png
gfs_world-ced_t2anom_1-day.png [ 418.5 KiB | Vizualizat de 2173 ori ]

Sus

MesajScris: Sâm Dec 30, 2017 7:51 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Asa e, noi inca suntem printre tarile cu cele mai scazute abateri pozitive din Europa, in afara de Norvegia care are parte si ea de metri de zapada la peste 600-800 m. Temperaturi de pana la +5 grade in nordul Rusiei europene in perioada asta sunt chiar ceva exceptional.

https://kachelmannwetter.com/de/messwer ... 0600z.html

La nivel emisferic dar si global, doar jumatate din America de Nord are parte de abateri negative serioase.
Bastardi compara iarna asta a americanilor cu 89-90 si 94-95, ierni care au fost printre cele mai jalnice pt noi din ultimul secol. Vorba aia, not a good sign...in momentul asta sunt cam 60% sigur ca nu vom avea vreo zapada serioasa iarna asta. Una sau doua pravaliri arctice as zice ca sunt probabile in urm 2 luni, dar nasul meu imi spune ca vor fi cvasi-uscate.

Sus

MesajScris: Sâm Dec 30, 2017 9:02 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Imagine

Sent from my iPhone using Tapatalk

Sus

MesajScris: Sâm Dec 30, 2017 9:35 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Membrii calzi au precipitatii, membrii reci nu. Exact ce ziceam.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Dec 31, 2017 4:15 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

O meteoroloaga de la ANM compara ce e acum numai cu 2013-2014, mie imi este sa nu fie un 2006-2007.

Chiar, 2006-2007 cum a fost la Americani? Stim ca in Europa lipsa zapada totala. Iarna aia m-a socat cel mai mult.

Sus

MesajScris: Dum Dec 31, 2017 7:44 am 
Dacă această tendinţă caldă se va menţine pe termen mai lung este posibil să avem, aşa cum zicea şi Andrei, doar câteva episoade reci cu alternanţe de episoade calde. Dacă nu vom avea precipitaţii solide ar fi bune şi cele lichide, totuşi luna ianuarie este destul de săracă în precipitaţii, la fel şi următoarele două, februarie şi martie, aşa că nu cred că ar trebui să ne facem prea mari griji dacă ne vom situa în limite normale sau apropiate de acestea. Şi dacă tot suntem la capitolul iarnă, prima lună de iarnă calendaristică va face praf media iernii ăsteia în comparaţie cu iarna de anul trecut pentru că primele două luni ale iernii trecute au fost deosebit de reci, chiar dacă februarie a mai dres oarecum busuiocul.
Sincer să fiu mie îmi face plăcere acest gen de iarnă mai caldă şi nu m-aş supăra deloc dacă am avea şi în ianuarie o abatere pozitivă la fel de mare ca în decembrie.
Am remarcat în ultimele luni că în comparaţie cu alţi ani zonele depresionare foarte reci au fost destul de călduţe anul ăsta, Miercurea Ciuc, Întorsura Buzăului, etc. Poate şi ăsta e un semn. Poate vortexul polar îşi va face de cap mai mult în zona asiatică şi în cea a Americii de Nord şi va ocoli anul ăsta Europa, au mai fost şi alţi ani în trecut când s-a întâmplat aşa ceva.

Sus

MesajScris: Dum Dec 31, 2017 11:52 am 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

Sa incepem sa speram avand in vedere configuratia pe care incepe s-o consolideze europeanul din 8 ianuarie incolo? Nici GFS-ul n-ar fi prea departe de scenariul ECMWF-ului.

Sus

MesajScris: Dum Dec 31, 2017 1:17 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Nu pare sa consolideze nimic bun. Media ansamblului e oricum zonala.

Sus

MesajScris: Dum Dec 31, 2017 1:52 pm 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

Ma refeream la un blocaj nordic ce apare in mai toate modelele, chiar daca media nu pare una foarte scazuta, dar nici circulatia nu e clar definitivata la orizontul asta de timp. Eu sper ca de la acest sambure se poate deschide usor, usor usa unui siberian, mizand si pe o calmare a Atlanticului ce ar trebui sa fie ceva firesc din a doua jumatate a lui ianuarie. Dar, cum lucrurile sunt mult mai complexe decat putem noi sau niste modele sa vedem, ne ramane doar sa asteptam si sa speram.

Sus

MesajScris: Dum Dec 31, 2017 5:18 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Deja si zapada din Rusia europeana incepe sa se topeasca de tot, la Moscova mai sunt doar 2 cm...nu stiu cum si de unde ar putea veni ceva care sa salveze aceasta iarna.

Sus

MesajScris: Dum Dec 31, 2017 7:27 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Abaterile termice vazute de GFS pentru maine la nivel global:

Imagine

Pare fara speranta intr-adevar iarna noastra, asa pe bigger picture. Eurasiafrica e aproape in intregime pe abateri pozitive (ce merg, incredibil dar adevarat, pana la 30 de grade in Siberia), in timp ce Americile sunt mult mai moderate, si parca tot nucleul frigului global s-a inghesuit in SUA si in Canada, unde sunt abateri negative si de 25 C.

La noi in tara in urmatoarea saptamana cele mai mici abateri pozitive vor fi pe litoral, "doar" 3-4 grade cu plus, in timp ce la deal vor fi si 7-8 C peste medie.
Hai cu recordurile de caldura, macar sa facem o treaba...

Sus

MesajScris: Dum Dec 31, 2017 8:03 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Hai sa-i dam umilinta iernii 2006-2007. :mrgreen:

Respect CFS, cel mai bun model de termen lung. A priceput iarna asta inca de prin octombrie.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 182 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 13  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]