WinterIsComing2021 scrie:
Sunt curios daca exista imagini de arhiva cu configuratia barica si cu temperaturile din stratosfera dn anii 90 (de exemplu iarna 1995 - 1996) pentru a verifca aportul unei incalziri stratosferice pentru iernile din Europa. Tind sa cred ca aceste incalziri stratofesrice au o foarte mica legatura cu iarna in Europa. Pur si simplu aceste incalziri au cauze si nu urmari. Incerc acum ceva chiar daca ma fac de ras, dar aerul rece este mult mai greu decat cel cald, corect? Incalzirile stratosferice sunt de cele mai multe ori deasupra Siberiei. Nu cumva aceste incalziri sunt provocate de miscaruile aerului rece din straturile inferioare iar Siberia fiind tot timpul rece, aerul supraracit care se misca la nivel inferior sa impinga aerul cald venit din S-E, E, sau S, la nivel de stratosfera? Ideea este ca in fiecare an avem incalziri stratosferice deasupra Siberiei dar nu in fiecare am avem si ierni in Europa. Mai degraba cred ca foarte importante sunt pozitiile centrilor barici si cantitatea de caldura primita de la soare. Incep sa cred ca este doar o mascarada asta cu SSW si iarna. America de Nord are iarna indiferent daca sunt sau nu SSW-uri. Dar acolo ajuta foarte mult configuratia terenului. Neexistand baraj natuiral in calea aerului rece acesta coboara nestingherit cand jet stream-ul se rupe sau se slabeste in dreptul continentului si creeaza meandre care ajung pana in zona Mexicului. La noi este mult mai complexa treaba cu relief haotic, cu suprafata mica de teren a continentului in conditiile unui Ocean Atlantic energic, avem un continent urias la Sud care are o rezerva de caldura impresionanta etc.
https://www.wetterzentrale.de/en/reanal ... model=cfsr