forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Dum Mai 31, 2026 2:49 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 16712 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 856, 857, 858, 859, 860, 861, 862 ... 1115  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: PROGNOZE
MesajScris: Joi Ian 12, 2023 12:11 pm 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

gogulica scrie:
Ansamblul GFS se duce in cap pe Bucuresti dupa 24 ianuarie.

Imagine

Urmaresc o pagina de meteorologie (nu stiu sigur daca sunt doar pasionati cei care se ocupa de ea sau chiar meteorologi) si de fiecare data au facut estimari destul de bune cand a venit vorba de ultimele ierni venind cu argumente, explicatii stiintifice etc. Si acum au spus ca prabusirea vortexului este iminenta si de data aceasta schimbarile se vor propaga cu repeziciune din cauza ca nici in troposfera vortexul nu este stabil, ba chiar este super dezorganizat. Schimarile asteptate pot fi violente, iar in ultimele zile din Ianuarie si in luna Februarie o sa aduca, cu probabilitate extrem de mare, iarna veritabila...autentica peste Europa centrala si de Est, inclusiv Romania.

Sus

MesajScris: Joi Ian 12, 2023 1:39 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

WinterIsComing2021 scrie:
gogulica scrie:

Imagine

Urmaresc o pagina de meteorologie (nu stiu sigur daca sunt doar pasionati cei care se ocupa de ea sau chiar meteorologi) si de fiecare data au facut estimari destul de bune cand a venit vorba de ultimele ierni venind cu argumente, explicatii stiintifice etc. Si acum au spus ca prabusirea vortexului este iminenta si de data aceasta schimbarile se vor propaga cu repeziciune din cauza ca nici in troposfera vortexul nu este stabil, ba chiar este super dezorganizat. Schimarile asteptate pot fi violente, iar in ultimele zile din Ianuarie si in luna Februarie o sa aduca, cu probabilitate extrem de mare, iarna veritabila...autentica peste Europa centrala si de Est, inclusiv Romania.

Fara intentia de a le face reclama, dar am citit si eu ceva similar azi-noapte pe pagina de Facebook : "Climatologie si Prognoze globale" ; este o pagina de Facebook care colaboreaza cu baietii care posteaza pe "Prognoze Meteo" .
In tot amalgamul de articole de pe social media de genul "click bait" , senzationale si "cataclismice", aceasta este o pagina unde se posteaza ceva mai rar dar unde se scriu si sunt postate articole decente, logice si echilibrate, fara exagerari sau titluri bombastice "click bait" cum vezi prin presa de duzina din ultimii ani.

But like spoiled, ungrateful children,
they destroyed the gift I gave."
-- Neptune

Sus

MesajScris: Joi Ian 12, 2023 1:57 pm 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

dan2013 scrie:
gogulica scrie:

Imagine

Fara intentia de a le face reclama, dar am citit si eu ceva similar azi-noapte pe pagina de Facebook : "Climatologie si Prognoze globale" ; este o pagina de Facebook care colaboreaza cu baietii care posteaza pe "Prognoze Meteo" .
In tot amalgamul de articole de pe social media de genul "click bait" , senzationale si "cataclismice", aceasta este o pagina unde se posteaza ceva mai rar dar unde se scriu si sunt postate articole decente, logice si echilibrate, fara exagerari sau titluri bombastice "click bait" cum vezi prin presa de duzina din ultimii ani.

Exact la acea pagina ma refeream. Si nu cred ca le strica putina reclama...:)
Oamenii mi se pare super echilibrati si ca stiu despe ce vorbesc.

Sus

MesajScris: Joi Ian 12, 2023 2:07 pm 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

Dar stai ca o sa vina Vincentiu sa ne spuna ca gugustiucii lui stiu mai bine :)))

Sus

MesajScris: Joi Ian 12, 2023 4:31 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Pe 26 si 27 ianuarie pare sa fie apogeul incalzirii stratosferice de deasupra Siberiei, se pastreaza in rulari cele +10 grade C la 10 hPa. Este interesant. Chiar sunt curios care vor fi pe urma efectele asupra Europei si cum va fi afectat vortexul dupa acest SSW care cel putin in estimari acum pare ca va fi unul major.

But like spoiled, ungrateful children,
they destroyed the gift I gave."
-- Neptune

Sus

MesajScris: Vin Ian 13, 2023 1:42 am 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

Este incredibil ce incalzire urmeaza saptamana viitoare.
De marti vremea se va incalzi accentuat datorita unui ciclon ce se va forma la nivel continental.
Marti in sudul tarii vor fi temperaturi de 16-17 grade, posibil pana la 18 in sud-est, in timp ce in vest vor fi 12-14 grade, insa in vestul tarii dupa ce seara temperatura va scadea pe la 8-10 grade, incepand din cursul noptii vantul se va intensifica dinspre sud-est/sud la viteza de 60-70 km/h si temperatura va creste la valori de 10-12 grade si asa va ramane toata noaptea. Si in sudul Olteniei si al Munteniei si in Dobrogea va fi ceva asemanator, cu diferenta ca pe aici vantul nu va fi la fel de tare ca in vest.
Dupa aceea miercuri temperaturile maxime vor putea depasi recorduri de maxima absoluta sau se vor apropia de recordurile de maxima in aproape toata tara, in timp ce in sud vor cadea recorduri in masa, inclusiv la Bucuresti.
In jumatatea de sud a Munteniei si in Dobrogea va bate un vant cald dinspre sud cu viteze de 40-50 km/h incepand de miercuri si va continua pe tot parcursul noptii de miercuri spre joi, urmand ca in aceste regiuni temperaturile minime din noaptea de miercuri spre joi sa se situeze la valori de 12-14 grade!!
Vantul fierbinte dinspre sud va continua si pe parcursul zilei de joi si va pulsa aer fierbinte in sudul tarii, unde eventualele recorduri de maxima stabilite in ziua precedenta vor cadea din nou si vor fi stabilite noi recorduri probabil pe arii extinse in sudul tarii, urmand sa se inregistreze temperaturi maxime de 20 de grade pe arii extinse, inclusiv la Bucuresti!
Si inca valul canicular nu s-ar opri aici, dar incepand din noaptea de vineri spre sambata este prognozat ca vantul sa se schimbe dinspre nord-est, pe fondul dezvoltarii unui anticiclon la nord de tara noastra, insa vremea sa ramana deosebit de calda si pe parcursul zilei de sambata.

Imagine

Sus

MesajScris: Vin Ian 13, 2023 4:08 am 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

Incalzirea stratosferoca din perioada urmatoare pare a fi una cu adevarat semnificativa, majora as putea spune. Sunt curios daca aceasta va avea urmari imediate si ce urmari vor fi. Pare cu adevarat un evenment major care are puterea sa schimbe configuratia vremii radical si pe continentul nostru si sa trimita iarna catre noi in luna Februarie. Mai am o curiozitate si anume daca nu cumva in 1954 si in 2012 viscolele puternice sa fi fost provocate de perturbari majore ale maselor de aer la nivel troposferic cauzate de incalziri stratosferice majore ca cea care urmeaza sa se intample in perioada urmatoare. Sa avem oare un Februarie hibernal?

Sus

MesajScris: Vin Ian 13, 2023 6:56 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Mai am o curiozitate si anume daca nu cumva in 1954 si in 2012 viscolele puternice sa fi fost provocate de perturbari majore ale maselor de aer la nivel troposferic cauzate de incalziri stratosferice majore ca cea care urmeaza sa se intample in perioada urmatoare.

Poti sa iti raspunzi singur la intrebare, uitandu-te pe arhivele de pe meteociel CEP-ERA5. Da, perioada glaciara din 2012 a fost cauzata de o incalzire stratosferica majora din ianuarie. Mai greu de analizat 1954, unde hartile stratosferice sunt realizate prin niste interpolari grosiere. Dar daca ar fi sa le dam crezare, practic tot sezonul 53-54 a avut un vortex stratosferic profund perturbat, inca din decembrie, cu incalziri succesive care nu i-au permis deloc sa se organizeze.

Fişiere ataşate:
2012.png
2012.png [ 60.63 KiB | Vizualizat de 827 ori ]
Sus

MesajScris: Vin Ian 13, 2023 11:34 am 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

Nu cred ca se poate pune problema sa mai avem vreodata o perioada de iarna severa cum a fost in 2012.
Incalzirea stratosferica poate produce un anticiclon, care mai degraba sa ne aduca un aer ceva mai rece, dar cu sanse minuscule de a ajunge macar la temperaturi normale pentru perioada din an, asta pentru ca nu cred ca se va realiza vreo situatie care sa permita aparitia unor precipitatii insemnate cantitativ sub forma de ninsoare in zonele joase de campie din sud si sud-est.
Dar ar fi bine daca s-ar mai tempera potentialul acesta masiv de a se produce incalziri catastrofale pe parcursul lunii februarie, desi parca mi-e greu sa cred ca nu se vor dobori multe recorduri de maxima si prin februarie.

Sus

MesajScris: Vin Ian 13, 2023 12:18 pm 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

gogulica scrie:
Mai am o curiozitate si anume daca nu cumva in 1954 si in 2012 viscolele puternice sa fi fost provocate de perturbari majore ale maselor de aer la nivel troposferic cauzate de incalziri stratosferice majore ca cea care urmeaza sa se intample in perioada urmatoare.

Poti sa iti raspunzi singur la intrebare, uitandu-te pe arhivele de pe meteociel CEP-ERA5. Da, perioada glaciara din 2012 a fost cauzata de o incalzire stratosferica majora din ianuarie. Mai greu de analizat 1954, unde hartile stratosferice sunt realizate prin niste interpolari grosiere. Dar daca ar fi sa le dam crezare, practic tot sezonul 53-54 a avut un vortex stratosferic profund perturbat, inca din decembrie, cu incalziri succesive care nu i-au permis deloc sa se organizeze.

Mda...Deci este posibil sa avem un inceput de Februarie cu iarna autentica in Romania. Daca nu au mai fost incalziri stratosferice inainte de cea de din imagine inseamna ca propagarea schimbarilor in toate straturile a fost extrem de rapida. Pe 25 Ianuarie am avut primul viscol in capitala. Primul dintr-o serie de 3 in 3 saptamani. Si atunci toata iarna a fost cu temperaturi de peste 5 grade si cu ploi. Iar acum incalzirea stratosferica este prognozata a fi mult mai puternica fata de cea de atunci. Iar in 54 am avut ger cat curinde inca de la inceput de Ianuarie iar incalzirea stratosferica a avut loc in Decembrie pe la jumatatea lunii deasupra Canadei.

Sus

MesajScris: Vin Ian 13, 2023 3:01 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Comparatia dintre anii 50 si perioada actuala e irelevanta. Nu face sens.

Adevarul e ca la cat de calda a fost Europa iarna asta si la cat de lipsita de zapada, mi-e tare greu sa cred ca in februarie o sa vina marea rasturnare de situatie si o sa se inverseze total circulatia, cu toata incalzirea stratosferica ce va urma.

Sus

MesajScris: Vin Ian 13, 2023 3:02 pm 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

Cu siguranta ca incalzirea stratoferica nu va aduce vreo iarna spectaculoasa in tara noastra.
Nu mai suntem in 1954, nu mai suntem nici in 2012, ci in prezent, iar acum potentialul iernilor a scazut considerabil. Vom mai vorbi doar despre evenimente trecatoare.

Sus

MesajScris: Vin Ian 13, 2023 3:18 pm 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

Spre finalul intervalului vortexul este si partial scindat si aruncat de colo. Daca se va adeveri ce zic cei de la Climaotologie si prognoze meteo, este posibil ca schimbarea sa o avem chiar in primele zile din Februarie, daca nu, sigur a doua jumatate a lunii Februarie o sa fie hibernala. Nu are cum sa nu se propage peste noi acel haos din stratosfera. Este clar ca incalzirea stratosferica se va concretiza la nivelul anticipat acum, adica o incalzire stratosferica majora brusca (SSW) iar urmarile in cele mai multe cazuri se rasfrang asupra troposferei la cateva zile (minim) sau 2-3 saptamani (maxim) de la debut. Deci eu consider ca sigur vom avea cel putin un viscol urmat de ger naprasnic in Sud si Est in Februarie!

Sus

MesajScris: Vin Ian 13, 2023 4:45 pm 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

gogulica scrie:
Comparatia dintre anii 50 si perioada actuala e irelevanta. Nu face sens.

Adevarul e ca la cat de calda a fost Europa iarna asta si la cat de lipsita de zapada, mi-e tare greu sa cred ca in februarie o sa vina marea rasturnare de situatie si o sa se inverseze total circulatia, cu toata incalzirea stratosferica ce va urma.

Prognozele pe termen lung (estimarile) se fac folosind si datele din trecut. Adica tocmai comparatiile sunt folosite pentru a incerca anticiparea pozitionarii centrilor barici in functie de parametri actuali + parametri anilor trecuti (temp stratosferica, pozitionare centri barici samd). De aceea este folosita statistica. De exemplu comparatia cu 1954 este foarte utila. Daca atunci aveam o anumita configuratie la data de 13Ian1954 (fapt ce a condus la evenimentele din Februarie 1954)si in 13Ian2023 avem exact aceeasi configuratie atmosferica, exista o sansa destul de mare sa avem evenimente similare si in Februarie 2023. In fine. Datele din trecut ajuta foarte mult in toate domeniile bazate pe stiinte exacte.

Sus

MesajScris: Vin Ian 13, 2023 5:01 pm 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

Nu se poate prognoza nimic folosind datele din trecut. Alea sunt doar estimari facute pe persoana fizica, nu prognoze rulate de vreun model de prognoza.
Si atmosfera nu va avea niciodata o configuratie exacta in 2 momente de timp diferite, oricare din istoria planetei, deci aceste estimari facute pe persoana fizica sunt total inutile.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 16712 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 856, 857, 858, 859, 860, 861, 862 ... 1115  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]