forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Dum Mai 31, 2026 2:30 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 16712 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 857, 858, 859, 860, 861, 862, 863 ... 1115  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: PROGNOZE
MesajScris: Vin Ian 13, 2023 5:38 pm 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

Aha....dar estimarile pe baza de gugustiuci sunt utile.

Sus

MesajScris: Vin Ian 13, 2023 8:14 pm 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

In jurul datei de 28 Ianuarie se prognozeaza ruperea temporara a vortexului in doua. Un lob se va pozitiona deasupra Estului Canadei si celalalt deasupra Rusiei europene. Evenimentele din stratosfera ma fac optimist in speranta de a avea minim 2 saptamani de iarna autentica in Februarie/Martie!

Sus

MesajScris: Vin Ian 13, 2023 9:24 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

WinterIsComing2021 scrie:
gogulica scrie:
Comparatia dintre anii 50 si perioada actuala e irelevanta. Nu face sens.

Adevarul e ca la cat de calda a fost Europa iarna asta si la cat de lipsita de zapada, mi-e tare greu sa cred ca in februarie o sa vina marea rasturnare de situatie si o sa se inverseze total circulatia, cu toata incalzirea stratosferica ce va urma.

Prognozele pe termen lung (estimarile) se fac folosind si datele din trecut. Adica tocmai comparatiile sunt folosite pentru a incerca anticiparea pozitionarii centrilor barici in functie de parametri actuali + parametri anilor trecuti (temp stratosferica, pozitionare centri barici samd). De aceea este folosita statistica. De exemplu comparatia cu 1954 este foarte utila. Daca atunci aveam o anumita configuratie la data de 13Ian1954 (fapt ce a condus la evenimentele din Februarie 1954)si in 13Ian2023 avem exact aceeasi configuratie atmosferica, exista o sansa destul de mare sa avem evenimente similare si in Februarie 2023. In fine. Datele din trecut ajuta foarte mult in toate domeniile bazate pe stiinte exacte.

Tu crezi ca la nivel planetar situatia in 1954 era similara cu cea de acum? Spre exemplu gradul de acoperire cu gheata de la poli sau temperatura oceanelor era asemanatoare cu ce avem acum? Categoric,1954 este an analog cu 2023, doar pentru ca a avut o incalzire stratosferica. Sigur o sa se repete februarie 54 anul asta. Ai dreptate, bravo.

Sus

MesajScris: Vin Ian 13, 2023 9:42 pm 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

Și ANM ia în calcul fenomene de iarnă în februarie.
Citat:
Suntem abia la mijlocul lui ianuarie, mai urmează și luna februarie, o lună care poate să mai aducă fenomene de iarnă, deci trebuie să urmărim toată evoluția în zilele viitoare, pentru că după valul acesta de căldură așteptăm ca la sfârșitul săptămânii viitoare temperaturile să scadă din nou”, a precizat Florinela Georgescu, director în Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Sus

MesajScris: Vin Ian 13, 2023 9:48 pm 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

...

Ultima oară modificat de WinterIsComing2021 pe Vin Ian 13, 2023 9:50 pm, modificat 1 dată în total.

Sus

MesajScris: Vin Ian 13, 2023 9:49 pm 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

gogulica scrie:
WinterIsComing2021 scrie:
gogulica scrie:
Comparatia dintre anii 50 si perioada actuala e irelevanta. Nu face sens.

Adevarul e ca la cat de calda a fost Europa iarna asta si la cat de lipsita de zapada, mi-e tare greu sa cred ca in februarie o sa vina marea rasturnare de situatie si o sa se inverseze total circulatia, cu toata incalzirea stratosferica ce va urma.

Prognozele pe termen lung (estimarile) se fac folosind si datele din trecut. Adica tocmai comparatiile sunt folosite pentru a incerca anticiparea pozitionarii centrilor barici in functie de parametri actuali + parametri anilor trecuti (temp stratosferica, pozitionare centri barici samd). De aceea este folosita statistica. De exemplu comparatia cu 1954 este foarte utila. Daca atunci aveam o anumita configuratie la data de 13Ian1954 (fapt ce a condus la evenimentele din Februarie 1954)si in 13Ian2023 avem exact aceeasi configuratie atmosferica, exista o sansa destul de mare sa avem evenimente similare si in Februarie 2023. In fine. Datele din trecut ajuta foarte mult in toate domeniile bazate pe stiinte exacte.

Tu crezi ca la nivel planetar situatia in 1954 era similara cu cea de acum? Spre exemplu gradul de acoperire cu gheata de la poli sau temperatura oceanelor era asemanatoare cu ce avem acum? Categoric,1954 este an analog cu 2023, doar pentru ca a avut o incalzire stratosferica. Sigur o sa se repete februarie 54 anul asta. Ai dreptate, bravo.

Nu am zis nicidecum undeva ca s-ar repeta anul 1954. Am dat ca exemplu si am zis ca exista o sansa destul de mare sa avem ceva similar, la fel cum daca configuratia de acum ar fi ca cea din 1975 ar exista o posibilitate sa avem o evolutie similara cu cea din anul respectiv. Nu va inteleg agresivitatea asta generata de o oarecare superioritate intelectuala. Sincer. Uite, nu avem gradul de acoperire ca in 1954 si nici temperatura oceanelor dar avem o Siberie bocna mult mai inghetata fata de ultimii ani. Si repet, nu am zis ca o sa avem un nou 1954. In primul rand nici nu avem aceeasi configuratie ca in 1954 deci nu exista nicio posibilitate sa avem evenimente similare sau apropiate ca severitate de ce a fost atunci. Dar, nu mai departe de 2012 (deci in urma cu 10 ani) am avut ceva similar cu 54, la o scara mai mica, ce-i drept. 3 viscole puternice, cu unul adugand vant de peste 90 de km/h in Bucuresti, cu troiene de 5 metri care au acoperit casele prin Buzau si 3 saptamani de iarna autentica si severa. Hai, nu mai fiti carcotasi si aroganti ca doar prostii au calitatea de a se da aroganti...

Sus

MesajScris: Vin Ian 13, 2023 10:10 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Nu e nici o agresivitate. Ma surprinde ca tu iei un singur element (incalzirea stratosferica) si-l compari cu orice alt an, aleator, care iti place si crezi ca e relevant din punct de vedere statistic. Daca vrei sa faci astfel de comparatii, trebuie sa iei foarte multe elemente si apoi sa le suprapui si sa vezi ce-ti iese, ca si ani analogi. GavesWeatherVids facea treaba asta la inceput de iarna si cred ca e singurul care chiar si-a batut capul si cu toate astea si tot nu i-a iesit nimic relevant niciodata, pentru ca sunt prea multe variabile la mijloc.

Da, 2012 poate fi mai relevant pentru situatia actuala, ca macar atunci aveam tot La Nina, dar sunt multe alte elemente diferite. Eu asta spun, nu poti compara o incalzire stratosferica cu alta, sunt prea multe variabile iar rezultatul va fi mereu altul. E bine doar ca o sa se intample, ca e singura sansa pe care o avem ca sa se modifice circulatia tropicala europeana.

Sus

MesajScris: Vin Ian 13, 2023 10:43 pm 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

L-am urmarit si eu o perioada pe Gav si chiar imi placea devotamentul lui. Si da, exagerez eu cu aceasta incalzire stratosferica si cu cautarile a la Gav, in care sa gasesc asemanari de configuratii atmosferice samd. Insa anul asta, pe langa incalzirea stratosferica ce se prefigureaza, una majora (cel putin astea sunt datele deocamdata) mai avem si o Siberie inghetata tun si un vortex slabit in toate straturile. Adica sunt ingrediente sa avem ceva spectaculos in ultimele saptamani de iarna! Da asta este strict parerea mea, pe alocuri influentata si de alte pagini administrate de oameni care au mai multe cunostinte decat mine. Cum am scris si in partea cealalta, este o estimare a mea, ca impatimit al fenomenelor meteo. atat. Nu aruncati cu pietre ca si asa lumea a luat-o pe aratura si nu se mai intelege om cu om. Sunt discutii...pareri. Nu amenintari sau mai stiu eu ce...Si nici nu alergam dupa premii/

Sus

MesajScris: Vin Ian 13, 2023 11:01 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Linisteste-te, ca nu se ameninta nimeni pe aici. Vezi ca vortexul nu e slabit, ba din contra. Oscilatia arctica, corespondenta vortexului troposferic, e usor negativa din cauza maximul baric de la Pol. Dar vortexul stratosferic e aproape de record ca si tarie. Momentan inca nu sunt cuplate, dar daca s-ar intampla asta, iarna s-ar incheia pentru toti, in afara de Siberia probabil.

Viitoare slabire a vortexului stratosferic e insa foarte clara in ansamblul ECMWF. Ca sa fie cu adevarat "bine" ar trebui ca vanturile zonale sa se inverseze, aia ar insemna splintarea vortexului. Momentan cam nimic in acest sens. Poate mai tarziu.

Imagine

Fişiere ataşate:
10 hpa.png
10 hpa.png [ 110.67 KiB | Vizualizat de 870 ori ]
Sus

MesajScris: Vin Ian 13, 2023 11:22 pm 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

Sunt foarte linistit.

Sus

MesajScris: Sâm Ian 14, 2023 4:25 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Calmati-va cu paginile alea de fb aparute ca ciupercile dupa ploaie, majoritatea sunt ale unor mega amatori impostori, fara vreo treaba cu analiza meteorologica sau climatologica adevarata. Fara internet acesti neica nimeni ramaneau in anonimat, unde le este si locul de fapt.
Vreti o pagina buna, urmariti meteo moldova (si chiar si meteoradar pt cei mai superficiali dar care vor sa afle date la botul calului)

Apropo, il mai stiti pe Robert Manta, care acum mai multi ani era un amator pasionat ce posta pe forum? Silenzio stampa, si uite unde a ajuns acum. Nu cu zgomot in online. :wink:

Cat despre Gavin, e exemplul perfect despre ce face prea mult IQ. Supraanaliza, nu vede padurea din cauza copacilor. Prefer un Bastardi anytime. :)

Sus

MesajScris: Sâm Ian 14, 2023 7:30 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

De Bastardi nu mai stiu nimic, din 2009, de cand a trecut la "cu plată". Un echivalent al lui "gratis" inca, este Judah Coehn de pe aer.com, foarte bun de urmarit, desi focusat mult pe SUA evident.

Si cu Gavin cam asa e, multa supranaliza si in final rezultate 0. De vreo 2 ani nu-l mai urmaresc nici eu, dar apreciam efortul pe care il facea, chiar daca inutil.

Sus

MesajScris: Sâm Ian 14, 2023 10:28 pm 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

Saptamana viitoare, alaturi de vremea deosebit de calda, vom avea ploi insemnate cantitativ in vestul, centrul si nordul tarii si se vor manifesta indeosebi sub forma de aversa, ce vor avea si caracter torential si vor fi insotite de descarcari electrice!

Imagine

Sus

MesajScris: Dum Ian 15, 2023 10:49 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Stratosfera devine termosfera in Gfs...vreo 30 de grade, scara se opreste la 20. 8O

Imagine

Sus

MesajScris: Dum Ian 15, 2023 10:57 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Totusi sunt variatii cam mari intre rulari. SSW nu prea mai e de exemplu in 00Z.

Fişiere ataşate:
gfsnh-10-378.png
gfsnh-10-378.png [ 67.98 KiB | Vizualizat de 664 ori ]
Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 16712 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 857, 858, 859, 860, 861, 862, 863 ... 1115  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]