forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Mar Mai 05, 2026 7:50 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 22468 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 236, 237, 238, 239, 240, 241, 242 ... 1498  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: PROGNOZE
MesajScris: Vin Ian 08, 2010 10:02 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

corect..si asta e un fenomen extrem..sa ai noaptea peste 10 grade in ianuarie..nu vezi prea des asa ceva...

Sus

MesajScris: Vin Ian 08, 2010 10:05 pm 
Neconectat
Admin
Admin

Acum atat GFS cat si ECMWF ne "fura" 80% din precipitatiile prognozate pentru Ardeal luni-marti :cry: . Ambele vad slabirea ciclogenezei in zona Romaniei . Macar sa speram ca se vor produce niste oraje duminica .....

Sus

MesajScris: Vin Ian 08, 2010 10:09 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

bine ca incearca sa mute ninsorile - cate vor fi - pe zona Moldova - Ucraina, asa ca anticiclonul care va veni acolo are potential de racire la sol...

Sus

MesajScris: Vin Ian 08, 2010 10:15 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

iceage scrie:
bine ca incearca sa mute ninsorile - cate vor fi - pe zona Moldova - Ucraina, asa ca anticiclonul care va veni acolo are potential de racire la sol...

Da, asta e un lucru pozitiv. :mrgreen:

Sus

MesajScris: Vin Ian 08, 2010 10:15 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

gogulica scrie:
Ideea de "viscol" e doar partiala, pentru ca temperaturile nu-l sustin si sincer sa fiu nu e nimic mai infect decat un ciclon puternic care aduce multe ploi insotite de vant. Oricum, extrem de multe se pot schimba pana atunci, poate chiar si disparitia completa a influentei ciclonului asupra tarii noastre, asa ca mai astept.

nu sunt de acord cu tine - la temperaturi la 850 hPa de 0...-5 (GFS) sau grosimi relative (500/1000 hPa) de 532...538 pe circulatii de NE in ianuarie, avand certitudinea ca masa care patrunde prin N-NE va fi foarte rece la suprafata (vedeti ce e prin Polonia, Belarus, acum...), nu cred ca ar trebui sa prognozam ploaie, poate doar ploaie care ingheata trecator in SE si poate ploaie doar pe litoral; iar daca privim ansamblul, vedem ca media temperaturii la 850 hPa in timpul intervalului cu precipitatii este la -5, deci...
singurul model care ar sustine ploaia este US Navy (NGP)

Sus

MesajScris: Vin Ian 08, 2010 10:23 pm 
Neconectat
Admin
Admin

iceage scrie:

Numai la sud te gandesti :lol: .

Sus

MesajScris: Vin Ian 08, 2010 10:32 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

iceage scrie:
gogulica scrie:
Ideea de "viscol" e doar partiala, pentru ca temperaturile nu-l sustin si sincer sa fiu nu e nimic mai infect decat un ciclon puternic care aduce multe ploi insotite de vant. Oricum, extrem de multe se pot schimba pana atunci, poate chiar si disparitia completa a influentei ciclonului asupra tarii noastre, asa ca mai astept.

nu sunt de acord cu tine - la temperaturi la 850 hPa de 0...-5 (GFS) sau grosimi relative (500/1000 hPa) de 532...538 pe circulatii de NE in ianuarie, avand certitudinea ca masa care patrunde prin N-NE va fi foarte rece la suprafata (vedeti ce e prin Polonia, Belarus, acum...), nu cred ca ar trebui sa prognozam ploaie, poate doar ploaie care ingheata trecator in SE si poate ploaie doar pe litoral; iar daca privim ansamblul, vedem ca media temperaturii la 850 hPa in timpul intervalului cu precipitatii este la -5, deci...
singurul model care ar sustine ploaia este US Navy (NGP)

Eu ma refeream strict la temperaturile la 2 m prognozate de GFS. Ma tem ca totusi, in urma acestui ciclon nenorocit, zonele la nord de noi se vor incalzi foarte tare, isi vor pierde stratul de zapada si chiar daca va fi acea racire la inceputul saptamanii viitoare, ma tem ca ninsorile care vor cadea acolo, nu vor putea depune strat uniform, daca vor depune ceva. In acest caz, cred ca si la -5 C la 850 hPa, vom avea probleme cu temperaturile la 2 m si fie va fi ninsoare floscaita, fie poate lapovita si ploaie.

Sus

MesajScris: Sâm Ian 09, 2010 2:23 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

S-or fasait toate, si viscolul, si gerul :) ...

Sus

MesajScris: Sâm Ian 09, 2010 3:55 am 
Neconectat
Admin
Admin

Daca pana acum ne-am obisnuit cu fluctuatii iarna-primavara , din pacate urmatorul episod hibernal pare a fi foarte subtire in zona Ardealului . Acest "sacrificiu" al Ardealului prin mutarea zonelor de precipitatii poate fi foarte benefic pentru eventualul viscol al extracarpaticilor , la mijlocul lunii . Sau si acesta sa dispara treptat din peisaj :roll: ?

Sus

MesajScris: Sâm Ian 09, 2010 4:19 am 
Neconectat
Admin
Admin

Odata cu "disparitia" gradientului baric , pentru Ardeal intra in discutie problema orajelor in cursul zilei de duminica . Circulatia general foehnizata de sambata ar putea supraincalzi stratul limita ce va fi astfel pregatit sa absoarba advectia de umezeala din noaptea urmatoare . Cum circulatia sud-vestica nu va fi prea rece , ar fi de asteptat ca temperaturile sa ramana foarte ridicate pentru aceasta perioada . In altitudine insa vom avea o invazie de aer mai rece . Aceasta situatie ar putea duce la o temperatura de doar 10°C-12°C pentru initierea termica , in conditii de CIN aproape inexistent si asta s-ar putea realiza in cateva ore de insolatie sau cer variabil . La acestea s-ar mai adauga si usoara miscare de lifting pe verticala . Intrucat masa de aer rece va patrunde mai lent fara gradient baric , este de asteptat ca mai intai sa ocoleasca Apusenii si sa creeze o zona de convergenta pe culuarul Turda-Alba , iar acolo sa se declanseze convectia , care s-ar putea organiza , in prezenta unui DLS suficient . De asemenea GFS prognozeaza linii de convergenta si in sudul si sud-vestul tarii , zone in care CAPE va fi prezent de asemenea . Asa ca ar fi posibil sa avem oraje in multe zone ale tarii . Totul depinde insa de precizia cu care modelele manipuleaza acesata advectie de umezeala ( un domeniu sensibil ) . Cel mai probabil , vom afla mai multe din sondajele de maine noapte .....

Sus

MesajScris: Sâm Ian 09, 2010 4:47 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Sunt curios sa vad ce isprava va face Veliko Tarnovo azi. :D

Sus

MesajScris: Sâm Ian 09, 2010 8:10 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

CaTaLyN scrie:
Daca pana acum ne-am obisnuit cu fluctuatii iarna-primavara , din pacate urmatorul episod hibernal pare a fi foarte subtire in zona Ardealului . Acest "sacrificiu" al Ardealului prin mutarea zonelor de precipitatii poate fi foarte benefic pentru eventualul viscol al extracarpaticilor , la mijlocul lunii . Sau si acesta sa dispara treptat din peisaj :roll: ?

Viscolul exista in ansamblu, dar a disparut din operationala. Nu stiu exact de ce s-a intamplat asta. Cred ca o sa revina, sper...
Eu am incercat sa ma abtin si sa ignor acest posibil viscol, dar nuu, vine iceage si vorbeste despre el si ma entuziasmez si eu. Acum dispare complet din prognoza. :cry: Adevarul este ca discutam despre un potential viscol de la T+168-192h. :roll: Oare de ce facem asta? :mrgreen:
Si totusi ECMWF ramane consecvent.

Sus

MesajScris: Sâm Ian 09, 2010 1:07 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

gogulica scrie:
Adevarul este ca discutam despre un potential viscol de la T+168-192h. :roll: Oare de ce facem asta? :mrgreen:

...in lipsa de ceva mai bun? :roll: :)

Sus

MesajScris: Sâm Ian 09, 2010 2:34 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

am cazut si eu de data asta in plasa modelelor...a tuturor care anuntau iarna serioasa de luni incolo...eram gata sa fac pariuri..:)))...se pare ca totusi nu va fi asa...si s-au cam razgandit toate cu privire la gerul cel mare..si ninsori..

Sus

MesajScris: Sâm Ian 09, 2010 2:52 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

eu ce v-am spus ???? hehe :mrgreen:

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 22468 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 236, 237, 238, 239, 240, 241, 242 ... 1498  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]