Cateva poze din Albania, ca tot mi s-au cerut

Intrarea pe partea de n-v din Muntenegru

Primul oras intalnit a fost Shkoder, aflat pe malul lacului cu acelasi nume care pt cativa km formeaza granita cu Muntenegru

Moscheile sunt la tot pasul in nordul si centrul tarii.In sud aceastea sunt inlocuite de catedralele ortodoxe, iar albanezii isi pierd majoritatea in fara grecilor.Aici e una chiar din capitala, Tirana

Prin Tirana, probabil cel mai anarhic oras din Europa la capitolul circulatie.E mai groaznic decat in Bucuresti, si am fost de cateva ori si prin Bucuresti.

Statiunea Durres, un fel de Mamaia al lor.E la doar 30km de Tirana, de care e legata de o autostrada cu 6 benzi.Toata fita albaneza e aici

Au si ei urme romane ca si noi, insa predomina cele grecesti.Aici un sit, printre cele mai bine pastrate la ei.Se numeste Apolonia

Renumitele buncare a lui Enver Hodxa(Hodja), conducatorul comunist al Albaniei timp de 50 de ani, din 1945 si pana in 1985.Probabil ca doar aici comunismul a fost mai rau decat in Romania.Albanezii nu erau lasati nici macar sa-si cumpere masini, asta e motivul pt care abia acum se construiesc o gramada de drumuri in tara.E foarte interesanta istoria tarii in acea perioada de 50 de ani.

Statiunea Vlore supranumita perla Albaniei inca de pe acum datorita peisajului care o inconjoara.E o statiune de lux, autostrada care leaga nordul de sud si care e in plina constructie trece chiar pe langa ea.Astia construiesc in medie 100km de autostrada pe an.Hotelurile infloresc pur si simplu in statiune.

Drumul care serpuieste dupa Vlore, ajunge de la 0m la 1500m si inapoi la 0 in doar 30km.E in mare parte fara parapeti, are doar 2 benzi si albanezii circula ca naiba.

Golfulete cu plaje private in sudul tarii.

Dealuri pline cu aloe tot pe coasta de sud.Trebuie sa recunosc ca sudul mi-a placut mai mult ca peisaj decat nordul.

Bananieri in cea mai sudica statiune a tarii, Sarande.O zona adapostita de munti, unde temperatura nu coboara sub 5 grade decat o data la cativa ani.Aici a avut prin anii '30 o casa si Nicolae Iorga, care a scris prima carte despre istoria Albaniei, casa primita in dar de la regele Albaniei drept recunostiinta.

Chiar si Yucca creste salbatic in aceasta zona.

Prin muntii inalti din centrul tarii, spre Macedonia, insa am ajuns aici intr-un loc unde imi doream demult sa ajung.

Voskopoje sau Moscopole in dialectul armanesc, capitala armanimii si locul de bastina a bunicului familei Becali si a multor aromani de la noi din tara.O istorie fantastica are acest loc de la 1500m altitudine.

Biserica Sf.Marie, arsa in sec.XVII de musulmani

Descrierea in dialectul aroman.

Si vama cu Macedonia