forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Sâm Oct 05, 2024 5:57 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 10962 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 709, 710, 711, 712, 713, 714, 715 ... 731  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Starea vremii in Tg-Mures
MesajScris: Dum Mai 29, 2022 12:24 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

doodoo scrie:
La final vom avea mai mult cu peste 1.5c si fata de mai 2021, adica nu e de neglijat.

Nu prea avem cum. Cel putin nu la Mures. Azi coboram la 15.7, adica fix media lunara. Mai 2021 a avut 14.7. Luni si marti nu se va modifica media, pt ca ultimele 2 zile vor fi normale termic. E destul de greu sa comparam cele 2 luni. Anul acesta, din cauza secetei, diferentele dintre maxime si minime au fost foarte mari. Uite. Anul trecut, media minimelor a fost de 9.0, iar a maximelor de 21.3. Acum media minimelor este de 8.3, iar a maximelor de 23.6. O amplitudine mult mai mare. Ca nr de zile de vara, anul trecut am avut 8 zile, anul acesta doar 7. A facut diferenta nr.de zile cu peste 20 de grade, 18 doar anul trecut, fata de 28 pana acum. Termic, diminetile mai racoroase, dar zilele mai calde si cu mult mai mult soare, de aici si senzatia ca a fost mult mai bine fata de anul trecut. 213 ore de soare anul trecut, fata de peste 270 anul acesta.

Sus

MesajScris: Dum Mai 29, 2022 4:49 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Asa cum spuneam, am facut o analiza, pe modul rapid, a ultimilor 10 ani, fata de media anilor 1951-2000. Sa luam statia in aceeasi locatie de lunca, dar putem extrapola usor si la media secolului trecut, desi au fost unele intreruperi in perioada 1919-1924. Ma rog, am luat cativa parametri, nu postez graficele ca sunt foarte multe de incarcat, voi posta doar cifrele. Daca credeti ca ar mai fi si altceva de luat in calcul, si detin si acel ceva, va rog sa imi spuneti.

In prima faza sa vorbim de temperaturi:

Media multianuala 1951-2000: 8.8. Media multianuala 2011-2020: 10.3

Media multianuala nr. zile tropicale 1951-2000: 15. Media multianuala nr. zile tropicale 2011-2020: 38

Media multianuala nr. nopti geroase 1951-2000: 23. Media multianuala nr. nopti geroase 2011-2020: 13

Cred ca e elocvent aici. Mai departe, despre precipitatii.

Media multianuala 1951-2000: 574.2mm. Media multianuala 2011-2020: 569.5mm

Media multianuala a nr. de zile cu precipitatii >0.1mm 1951-2000: 139. Media multianuala a nr. de zile cu precipitatii >0.1mm 2011-2020: 146

Media multianuala a nr. de zile cu precipitatii puternice >20mm 1951-2000: 4. Media multianuala a nr. de zile cu precipitatii puternice >20mm 2011-2020: 4

Nu se observa nici un trend aici. Nr. de zile cu precipitatii ramane relativ constant, cu mici diferente decadale. Observam totusi ca dupa decada 2001-2010, cea mai ploioasa din istoria observatiilor la noi, a urmat una mai aproape de medie.

Si cateva date despre fenomene:

Media multianuala a zilelor cu oraj 1951-2000: 45. Media multianuala a zilelor cu oraj 2011-2020: 45

Media multianuala a zilelor cu strat de zapada pe sol 1951-2000: 61. Media multianuala a zilelor cu strat de zapada pe sol 2011-2020: 45

Am mai luat in calcul si alte date, despre fenomene, cum ar fi nr de zile cu vijelie, cu vant tare >15m/s, dar nu se observa nicio modificare.

Singurele modificari evidente, cel putin aici la Tg.Mures, sunt ca ultimii 10 ani au fost cei mai calzi din istorie, fenomenele de iarna sunt vizibil in diminuare, atat nr de zile cu zapada pe sol, nr de nopti geroase sau nr de zile de iarna, in timp ce vara e tot mai calda. Nr de zile tropicale a ajuns sa fie mai mult decat dublu fata de media secolului trecut, nr de zile de vara a crescut cu aproximativ 40 de zile, adica avem o luna si ceva in plus de vara fata de ce aveau bunicii nostri. Altfel, la precipitatii, nu observam niciun trend, avem aceeasi alternanta de ani secetosi/ani ploiosi ca in trecut, insa amplitudinea a fost mica in ultimii 10 ani, iar fenomele meteo periculoase, cum ar fi orajele, vijeliile, viscolul, sau ploile torentiale nu au suferit modificari. Singurele care s-au modificat sunt codurile anm. In concluzie, nu avem nicidecum o clima mai extrema fata de secolul trecut, dar avem una evident mult mai calda.

Sus

MesajScris: Dum Mai 29, 2022 6:08 pm 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

La precipitatii modificarile daca apar, ele se observa mai greu localizat pe o statie, cel mai bine cred ca s-ar vedea din comparatia la nivel national a averselor cu caracter torential, de exemplu nr de cazuri dintr-un an cu cantitati de precipitatii care sa depaseasca 40-50-100 l/mp intr-un interval de timp de o ora etc si alte astfel de evenimente, care nu stiu cat de bine evidentiate sunt ele, cu comparatia pe aceleasi statii pe un interval lung de timp.
Precipitatiile au caracter mult prea eterogen si sunt distribuite neuniform in spatiu, iar un trend clar impus de o modificare a temperaturilor nu se va vedea decat dupa un interval mai lung de timp in care abaterea temperaturii fata de o alta perioada sa fie substantiala, ori intervalul de timp de cand s-a consemnat o crestere a temperaturii este destul de scurt pentru o comparatie in cadrul unei singure statii.
De exemplu, pentru uraganele de pe Atlantic situatia este clara, pentru ca din 1995 incoace a crescut substantial atat energia acumulata de uragane in cursul unui an, cat si numarul de cicloni tropicali si numarul de uragane majore si tot vad in ultimii ani o tendinta de intensificare drastica intr-un interval foarte scurt de timp a unor uragane, dar lucrul asta e normal avand in vedere si temperaturile mai ridicate din apele oceanice din ultimii ani.

Sus

MesajScris: Mar Mai 31, 2022 11:18 pm 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

Am facut o analiza pe baza caracterizarilor lunare de pe site-ul ANM si am luat cantitatea maxima absoluta de precipitatii cazuta in 24h pentru fiecare luna in parte. Sunt 13 statii pentru care se raporteaza acest indicator si probabil ca toate au o vechime de peste 100 de ani si am considerat sanse de aproximativ 10% de realizare a cantitatilor maxime absolute pentru perioada 2010-2020/2021, in conformitate cu perioada analizata raportata la perioada totala.
Iata cam cum sta situatia:
Jan 4
Feb 2
Mar 2
Apr 2
May 3
Jun 1
Jul 0
Aug 2
Sep 3
Oct 6
Nov 0
Dec 4
Total = 29 cazuri
Numarul total de cazuri considerand probabilitatea de 10% aparitie in perioada analizata ar fi trebuit sa fie aproximativ 16.
Abatere pozitiva pentru perioada analizata = 81%
Rezulta ca intr-adevar, ar fi o crestere a fenomenelor extreme cel putin din punct de vedere al cantitatilor maxime de precipitatii cazute in 24h.
Se evidentiaza luna octombrie cu abatere de peste 400%.
Acum aceasta analiza ar fi bine daca ar putea sa se faca la cat mai multe statii. Exista si o posibilitate de specificitate climatica in aceasta directie in anumite perioade, dar cred ca exista niste semnale in privinta cresterii intensitatii precipitatiilor in ultimii ani.
Eu la mine in zona am aceeasi senzatie, ca in ultimii de cand cu cresterea mai accentuata a temperaturii la nivel global am prins ploi de o intensitate mai mare si cu cantitati importante de apa in timp scurt. Am si eu o evidenta meteorologica la mine in zona de prin 2002, dar deocamdata nu am datele centralizate sa fac o comparatie.

Sus

MesajScris: Mie Iun 15, 2022 6:15 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Cred ca este exclus asa ceva.[/quote]
TE_AM NOTAT, vedem la final :))) posibil sa ai o surpriza ... :?[/quote]

Hai sa o luam mai logic. Avem -1.9 grade abatere in martie, cel mai probabil tot -2.0 si in aprilie, deja -4.0. Media lunii mai este de 15.6. Ar trebui sa avem 19.6 media lunii ca sa ajungem pe 0. Cel mai cald mai ever este mai 2003 cu 19.3. Locul 2, sub 18 grade media. Sansele sunt de 0.001% ca sa avem o primavara macar normala, nu pe plus. Cel mai probabil vom inversa semnul pe plus din iunie incolo :lol:[/quote]

Si asta s-a si intamplat. Daca am incheiat luna mai cu o abatere pozitiva de doar 0.2 grade, primavara a iesit mai rece cu peste 1 grad, prima decada de iunie a iesit pe locul 4 all time, cu o medie de 20.9 grade, abatere de +2.6 grade, si doar inceputul de iunie din 1981, 1996 si 2003 a fost mai calduros.

De remarcat insa discrepanta absolut uriasa a precipitatiilor din judet. Daca la Tg.Mures avem doar 13mm dupa jumatate de luna, putin peste 10% din medie, in zona Iernut-Ludus-Tarnaveni au fost inundatii zilele trecute, inclusiv luni cand eram la bunici a fost o viitura dupa o ploaie torentiala de jumatate de ora. Nu am mai vazut acel parau din sat sa inunde satul din 2005. De exemplu statia hidro din Ludus are 65mm pana acum, iar statia din Sanger de langa Iernut care raporteaza la anm are 72mm. Si statia a avut noroc luni cu o aversa de 7mm care nu a lasat nimic la mine in cartier. Aici nu cred ca avem mai mult de 5mm pana acum.

Sus

MesajScris: Mie Iun 15, 2022 7:09 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

A doua decada de iunie e mai rece, chiar daca tot are o usoara abatere pozitiva. Toata luna nu va avea o abatere mai mare de 2 grade, ceea ce nu e chiar catastrofal. 2 grade nu se simt, nici pe piele nici pe vegetatie.

Sus

MesajScris: Mie Iun 15, 2022 7:52 pm 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

2 grade sunt importante, diferenta e mare in privinta dezvoltarii vegetatiei. Asta se vede mai ales in primavara.

Sus

MesajScris: Joi Iun 16, 2022 2:01 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Or creste palmieri, te pomenesti.

Sus

MesajScris: Joi Iun 16, 2022 2:23 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Cu dereglarea, ca să nu zic dispariția iernilor, primăverile s-au mai răcit. E deja o mică tendință, chiar la nivel național. Dușmanul rămîne în continuare seceta, mai ales iarna și în martie.

Sus

MesajScris: Joi Iun 16, 2022 9:04 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Andrei87 scrie:
Toata luna nu va avea o abatere mai mare de 2 grade, ceea ce nu e chiar catastrofal. 2 grade nu se simt, nici pe piele nici pe vegetatie.

Da, nu e catastrofal, dar 2c sunt foarte mult mai ales vara.

Sus

MesajScris: Joi Iun 16, 2022 9:51 am 
dextercioby scrie:
Cu dereglarea, ca să nu zic dispariția iernilor, primăverile s-au mai răcit. E deja o mică tendință, chiar la nivel național. Dușmanul rămîne în continuare seceta, mai ales iarna și în martie.

Topirea gheţarilor de la pol înseamnă ape mai reci în Atlantic. Analiza lui Sorin arată că nu există mari diferenţe. Eu nu am cum să fac analize atât de vaste dar am observat că există discrepanţe între zone, chiar în cadrul aceleaşi regiuni. Şi se poate observa o încălzire clară a vremii, mai ales la câmpie şi o vreme în general cu deficit de precipitaţii în foarte multe zone din ţară. La noi, la Oradea, am observat că rar ajungem la 600 de mm pe an, mai degrabă sub 500 sau chiar şi mai puţin. Cantitatea anuală de precipitaţii ne oferă un reper destul de bun în sensul ăsta.

Sus

MesajScris: Joi Iun 16, 2022 9:57 am 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

2 grade nu sunt catastrofal, daca sunt in plus mi se pare normal, insa cand avem o abatere negativa la nivelul unei luni de 2-3 grade deja mi se pare catastrofal de rece fata de normal.

dextercioby scrie:

Nu as spune ca e o tendinta, ci mai degraba ca face parte din variabilitatea climatica anuala, pentru ca au fost mai reci doar ultimii 2 ani, ori o concluzie nu se poate trage doar din 2-3 ani.
Se poate intampla foarte bine ca primavara urmatoare sa fie cea mai calda din istorie, orice e posibil, apoi urmatoarea sa fie mai rece si tot asa.
De fapt semnalul incalzirii climei este vizibil si primavara, chiar daca primavara am avut perioade mai lungi cu vreme mai rece, se poate observa ca in lunile in care am avut abateri negative temperaturile s-au chinuit sa iasa cu 2-3 grade sub normal, pe cand in perioadele cu vreme calda am avut abateri pozitive duble fata de cele negative, deci un potential mult mai mare pentru vreme mai calda decat normalul perioadei.

Sus

MesajScris: Joi Iun 16, 2022 1:14 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

O concluzie nu se poate trage din 2-3 ani, precum nu se poate trage nici din 50-100 de ani, la nivel climatic. Pe 1000 de ani mai discutam. Chiar, cum am stat in anii 1000-2000 fata de 0-1000? Sunt prost, emergency? Stie cineva? Stai sa vad ce zice Greta...

Sus

MesajScris: Joi Iun 16, 2022 2:04 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Poate Greta Garbo, mai degraba ...

Sus

MesajScris: Joi Iun 16, 2022 2:48 pm 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

Andrei87 scrie:
O concluzie nu se poate trage din 2-3 ani, precum nu se poate trage nici din 50-100 de ani, la nivel climatic. Pe 1000 de ani mai discutam. Chiar, cum am stat in anii 1000-2000 fata de 0-1000? Sunt prost, emergency? Stie cineva? Stai sa vad ce zice Greta...

Normal, daca am discuta de evolutii pur naturale, acolo factorii care influenteaza clima ar fi strict naturali si ar depinde de evolutia activitatii solare, activitatea vulcanica etc si in cazul asta climatul nu e relevant decat pe sute/mii/zeci de mii de ani.
In perioada aia au fost intervale mai reci sau mai calde, insa niciodata mai calde decat acum daca vorbim de o medie la nivel global.
Acum nu mai putem vorbi de clima care evolueaza pur natural, pentru ca atunci cand concentratia de gaze cu efect de sera creste pe baza activitatilor antropice, acolo efectul de incalzire nici nu va avea cum sa nu apara, decat daca ar fi o reducere drastica in activitatea solara pe masura, lucru care nu e cazul sa-l discutam.
Totalul efectului de sera se concretizeaza intr-o temperatura la nivel global, care acum este mai ridicata cu vreo 33 de grade decat daca n-ar exista acest efect, iar pentru dioxidul de carbon se atribuie un procent cuprins intre 9-26%, adica cam intre 3-8.5 grade in plus.
Acum daca am crescut nivelul de CO2 de la 280 ppm, cat era in epoca preindustriala la sa zicem 400 ppm cat ar fi acum, se poate face si un calcul pentru cat ar reveni cresterii temperaturii si o sa ne iasa ca mai e de crescut, chiar si considerand cel mai mic impact. Dar apoi se mai activeaza si alte mecanisme de feedback pozitiv.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 10962 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 709, 710, 711, 712, 713, 714, 715 ... 731  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]