forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Dum Mai 31, 2026 5:17 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 16712 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 853, 854, 855, 856, 857, 858, 859 ... 1115  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: PROGNOZE
MesajScris: Joi Ian 05, 2023 5:10 pm 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

Ma interesa mai mult stratosfera deoarece in ultimii ani de cand urmaresc eu aceste date am avut multe incalziri stratosferice si de cele mai multe ori nu s-au concretizat navaliri ale iernii in Europa, dupa aceste incazliri. De accea zic..aia care au scris articolele stiintifice despre legatura SSW-urilor cu iernile in emisfera nordica probabuil nu aveau ce face si au creat un subiect ca sa ocupe timp si spatiu...

Sus

MesajScris: Vin Ian 06, 2023 1:14 am 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

De luni tara noastra va intra sub influenta unui talveg de altitudine, care apoi se va transforma intr-un ciclon si saptamana viitoare vom avea parte de precipitatii insemnate cantitativ in cea mai mare parte a tarii.
Precipitatiile vor fi sub forma de ploaie, evident.
Configuratia asta ar fi putut scoate ninsoare in Moldova si in sudul tarii, dar doar cu conditia ca anticiclonul de la est de tara noastra sa puna mai mare presiune pe Carpatii Orientali, lucru care ar fi condus la intensificarea unui aer rece, ceea ce nu se va intampla.

Imagine

Imagine

Imagine

Sus

MesajScris: Vin Ian 06, 2023 2:44 pm 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

Harti, centri barici, incalziri stratosferice etc....Le poti lua pe toate si sa faci o mare salata de prognoze, dar finalul este intotdeauna acelasi. Nici sezonul asta nu avem iarna:)

Sus

MesajScris: Sâm Ian 07, 2023 10:48 pm 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

Marti vom avea o situatie neobisnuita pentru mijlocul iernii: desi va ploua toata ziua, in buna parte din Muntenia si in Dobrogea vor fi temperaturi de 10 grade si chiar peste!
Nu cred ca s-a mai intamplat vreodata asa ceva, dar asteptam realizarea evenimentului.

Sus

MesajScris: Dum Ian 08, 2023 10:34 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Vincentiu_1981 scrie:
Marti vom avea o situatie neobisnuita pentru mijlocul iernii: desi va ploua toata ziua, in buna parte din Muntenia si in Dobrogea vor fi temperaturi de 10 grade si chiar peste!
Nu cred ca s-a mai intamplat vreodata asa ceva, dar asteptam realizarea evenimentului.
Ciclonul de marți va retrograda după aceea miercuri și joi. Dacă am fi avut o pătrundere pericarpatica de aer rece, aveam poate un Ianuarie 2008 in Sud. Dar cum la est de noi nu e nimic, doar va ploua. E bine și asta la ce deficit e in sol.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Sus

MesajScris: Dum Ian 08, 2023 2:37 pm 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

Azi, am auzit gugustiuci, cântând de zor.

Sus

MesajScris: Dum Ian 08, 2023 3:44 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Ploaie să fie că altceva, nu mai are cum.

Sus

MesajScris: Dum Ian 08, 2023 4:15 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Tocmai m-am intors de la o tura cu bicicleta. Asfalt uscat, soare, senin, 11 grade, vant calm. Ce-ti poti dori mai mult de la o zi de ianuarie? :lol: :lol:.

Media acestor 8 zile din acest an este de 4.0 grade la noi. Medie specifica lunii martie.

Sus

Subiectul mesajului: PROGNOZE
MesajScris: Dum Ian 08, 2023 4:16 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

gogulica scrie:
Ploaie să fie că altceva, nu mai are cum.
Nu înțeleg GFS cum vede miercuri spre joi 8 mm de precipitații solide pe Bucuresti la temperaturi negative. E a doua rulare asemănătoare. GFS a fost primul care a văzut ciclonul asta acum o săptămâna.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Ian 08, 2023 6:30 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Tot dezbat problema iernii cu supercell, el vede drept perioade similare cu mizeria de acum in anii 1970-1975, 1988-1994, 1998-2002.

Nu stiu de 70-75 dar celelalte clar nu sunt la fel de nasoale pentru Oltenia precum cea de acum, stim bine de februarie 1991 viscolul istoric neegalat, de noiembrie 1993, luna superba urmata de o iarna anosta si calda 1993-1994.

Iernile 2000-2001 si 2005-2006 le consider identice pentru ca s-au incheiat cu un viscol pe 28 februarie, asa cum si 2013-2014 a fost salvata cu brio de viscolul din 24-26 ianuarie. 2009-2010 frumoasa in integralitate dar viscol aici doar pe 10 februarie. Si 1995-1996 ar fi avut viscol puternic tot in februarie.

Insa o continua lipsa a zapezii ce dureaza din decembrie 2018, noi aflandu-ne in ianuarie 2023, e cam fara precedent, acum mai inainte de anii 70 cand deja pentru mine e prea departe, nu exclud sa mai fi fost, pot fi si 10-15 ani fara zapada, pe vreme o doare undeva de asta. Revelion 1966 Revelion ploios, am gasit inregistrare TVR de atunci. Ceva precum ploaia care urmeaza.

supercell imi atrage atentia coroborand mereu verile cu iernile (nu prea sunt de acord dar el nu renunta la idee si e surprins ca au fost 2 veri foarte calde una dupa alta, 2021 si 2022) ca circulatiile sunt fix invers de cum ar trebui sa fie.

Pentru furtuni vara trebuie circulatie de vest, dar verile au numai circulatii de blocaj, iar pentru zapada si viscol sunt necesare circulatiile de blocaj iarna, dar ce sa vezi, iarna este circulatia de vest care evident ca nu poate produce nimic cum ar produce vara antrenand aer umed si racoros de pe Atlantic pe continentul incins.

In loc sa fie blocaj iarna si circulatii de vest vara, este fix invers, circulatiile astea se bat cap in cap si nu produc nimic, acum e infiorator cum like clock work in ultima decada de decembrie incepe ciclogeneza Atlantica si NAO +, pattern oribil si persistent mereu minim 2 saptamani, uneori 2 luni.

Vara Atlanticul produce cicloni la latitudini joase care imping anticiclonul nord african peste Europa. Braul anticiclonic subtropical are grija ca Sahara sa ramana desert. Si tocmai ca advectie tropicala vara direct pe noi nu a mai fost demult, zacem mereu in advectii tangentiale dar persistente, astfel nu ai maxime spectaculoase record ci doar canicula 33-38 C persistenta.

Sus

MesajScris: Dum Ian 08, 2023 7:43 pm 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

Neaceasca, vremea este impotriva noastra, clar...

Sus

Subiectul mesajului: Re:
MesajScris: Dum Ian 08, 2023 8:56 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Neaceasca85 scrie:
Tot dezbat problema iernii cu supercell, el vede drept perioade similare cu mizeria de acum in anii 1970-1975, 1988-1994, 1998-2002.

Nu stiu de 70-75 dar celelalte clar nu sunt la fel de nasoale pentru Oltenia precum cea de acum, stim bine de februarie 1991 viscolul istoric neegalat, de noiembrie 1993, luna superba urmata de o iarna anosta si calda 1993-1994.

Iernile 2000-2001 si 2005-2006 le consider identice pentru ca s-au incheiat cu un viscol pe 28 februarie, asa cum si 2013-2014 a fost salvata cu brio de viscolul din 24-26 ianuarie. 2009-2010 frumoasa in integralitate dar viscol aici doar pe 10 februarie. Si 1995-1996 ar fi avut viscol puternic tot in februarie.

Insa o continua lipsa a zapezii ce dureaza din decembrie 2018, noi aflandu-ne in ianuarie 2023, e cam fara precedent, acum mai inainte de anii 70 cand deja pentru mine e prea departe, nu exclud sa mai fi fost, pot fi si 10-15 ani fara zapada, pe vreme o doare undeva de asta. Revelion 1966 Revelion ploios, am gasit inregistrare TVR de atunci. Ceva precum ploaia care urmeaza.

supercell imi atrage atentia coroborand mereu verile cu iernile (nu prea sunt de acord dar el nu renunta la idee si e surprins ca au fost 2 veri foarte calde una dupa alta, 2021 si 2022) ca circulatiile sunt fix invers de cum ar trebui sa fie.

Pentru furtuni vara trebuie circulatie de vest, dar verile au numai circulatii de blocaj, iar pentru zapada si viscol sunt necesare circulatiile de blocaj iarna, dar ce sa vezi, iarna este circulatia de vest care evident ca nu poate produce nimic cum ar produce vara antrenand aer umed si racoros de pe Atlantic pe continentul incins.

In loc sa fie blocaj iarna si circulatii de vest vara, este fix invers, circulatiile astea se bat cap in cap si nu produc nimic, acum e infiorator cum like clock work in ultima decada de decembrie incepe ciclogeneza Atlantica si NAO +, pattern oribil si persistent mereu minim 2 saptamani, uneori 2 luni.

Vara Atlanticul produce cicloni la latitudini joase care imping anticiclonul nord african peste Europa. Braul anticiclonic subtropical are grija ca Sahara sa ramana desert. Si tocmai ca advectie tropicala vara direct pe noi nu a mai fost demult, zacem mereu in advectii tangentiale dar persistente, astfel nu ai maxime spectaculoase record ci doar canicula 33-38 C persistenta.

Acolo cu anii 70-75 mai e o mica legatura, dar restul nici nu se pune problema. 1991-1992-1993 au fost ierni superbe, cu mult ger si multa zapada. Apoi 1998-1999 sau 1999-2000 alte 2 ierni bune de tot. Un decembrie 1998 alaturi de 2001, cele mai reci din secolul trecut. Avem si record lunar de frig de atunci. Noiembrie 1989 cu recorduri lunare de frig. Viscole consistente, martie 1993. Nici nu avem ce compara. Ce traim acum e fara comparatie cu nimic din trecutul pe care l-am masurat noi, adica de aproximativ 130-140 de ani. Avem cele mai ridicate temperaturi din istoria masurabila, ca sa fim corecti. Atat vara, cat si iarna.

Sus

MesajScris: Dum Ian 08, 2023 9:47 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Suntem bine, nu moare nimeni de caldura si inca nu s-au depasit, momentan cel putin, recorduri absolute vara. Problema noastra o sa fie seceta, daca jetul polar o sa se retraga permanent spre nord. Dar e discutabil inca, mai vorbim peste 10 ani.

Sus

MesajScris: Dum Ian 08, 2023 10:25 pm 
Problema nu e neapărat seceta, e clar că trebuie să uităm cei 650 de mm pe an media la nivelul ţării, e vorba de distribuţia precipitaţiilor. Nu plouă când trebuie şi agricultura are de suferit dar vorba lui Andrei, nu vom muri de foame, trebuie să ne adaptăm şi să ne administrăm mai bine resursele. Acolo e toată problema.

Sus

MesajScris: Dum Ian 08, 2023 10:45 pm 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

Este foarte posibil ca asemenea tipar sa nu se mai fi intalnit de milenii. Sunt totusi cateva ierni consecutive fara strat de zapada si fara ger consistent in Sud, fara ploi consistente, furtuni spectaculoase etc.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 16712 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 853, 854, 855, 856, 857, 858, 859 ... 1115  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]