forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Dum Mai 31, 2026 2:46 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 16712 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 858, 859, 860, 861, 862, 863, 864 ... 1115  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: PROGNOZE
MesajScris: Dum Ian 15, 2023 2:49 pm 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

Saptamana viitoare sunt sanse mari de tot sa avem un nou record de maxima absoluta la nivel national pentru luna ianuarie.
Depinde si de starea cerului aici si se pare ca ar fi mai mult niste nori de mare altitudine, care astia s-ar putea sa fie destul de subtiri si sa nu puna probleme prea mari.
Dar in mod normal depasirea vechiului record de 22.2 grade pare sa fie foarte probabila.
La Bucuresti probabil ca vom depasi pragul de 20 de grade, inclusiv la Baneasa, deci se poate inregistra o corectie a vechiului record cu cel putin 3 grade.
Si probabil ca la Baneasa vom avea 3 zile saptamana viitoare in care temperatura maxima va depasi vechiul record de maxima a lunii ianuarie, in intervalul miercuri-vineri.
O racire a vremii ar fi de asteptat sa se produca abia de la finalul saptamanii urmatoare, ca urmare a patrunderii unui aer mai rece in urma trecerii unui ciclon la est de tara noastra si apoi datorita intensificarii unui aer rece pe mecanismul formarii unui nucleu ciclonic de altitudine in apropierea tarii noastre.

Imagine

Insa nu ma astept sa se produca vreun episod autentic de iarna, deoarece evolutia barica va fi nefavorabila aparitiei unei situatii de ninsori importante cantitativ si braul anticiclonic care se va forma la nord de tara noastra in prima faza, ar fi de asteptat sa migreze spre sud si sa nu lase sanse pentru precipitatii in masa de aer rece.
Sper doar ca sa avem o perioada cu vreme mai rece care sa dureze macar o saptamana, altfel dupa aceea incalzirea va fi inevitabila.

Sus

MesajScris: Dum Ian 15, 2023 3:15 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Da, o sa fie si mult foehn prin sud, cu vantul ala din sector sudic puternic. Va fi o saptamana absurda, nimic de zis, dar interesanta tare.

Sus

MesajScris: Dum Ian 15, 2023 5:27 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

gogulica scrie:
Da, o sa fie si mult foehn prin sud, cu vantul ala din sector sudic puternic. Va fi o saptamana absurda, nimic de zis, dar interesanta tare.

Interesanta si cat se poate de ciudata in acelasi timp. Probabil vor fi putine statii care nu-si vor corecta recordul de maxima pentru ianuarie. Aproape cert este ca si recordul national va fi doborat. Cred ca intrebarea e cu cat va fi depasit si daca exista cumva vreo sansa sa inregistram chiar o zi de vara? Sa nu uitam si de aversele cu descarcari electrice si de vantul foarte puternic.

Sus

MesajScris: Dum Ian 15, 2023 6:44 pm 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

O zi de vara nu vom avea saptamana care vine, deci nu vom ajunge la 25 de grade, dar aceasta valoare devine oricum plauzibila si posibila de a se realiza altadata.

Sus

MesajScris: Dum Ian 15, 2023 8:25 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Și cînd te gîndești că doar ce ninsese în stațiunile turistice. Parcă vezi că pe duminică iar e 0 zăpadă sub 1800 de metri.

Sus

MesajScris: Dum Ian 15, 2023 11:07 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Sub 2000 m zapada o sa fie ko.

Sus

MesajScris: Lun Ian 16, 2023 11:25 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

sorifin scrie:
gogulica scrie:

Interesanta si cat se poate de ciudata in acelasi timp. Probabil vor fi putine statii care nu-si vor corecta recordul de maxima pentru ianuarie. Aproape cert este ca si recordul national va fi doborat. Cred ca intrebarea e cu cat va fi depasit si daca exista cumva vreo sansa sa inregistram chiar o zi de vara? Sa nu uitam si de aversele cu descarcari electrice si de vantul foarte puternic.

De ce e aproape cert ca recordul national va fi doborat?
Cat despre ninsori, vor fi la munte la peste 1800m iar in Godeanu va ninge chiar grav.

Sus

MesajScris: Lun Ian 16, 2023 5:33 pm 
Și eu am îndoieli că recordul național va pica. Poate pentru data destul de avansată din calendar, am trecut de mijlocul lunii, altfel nu cred. Oricum miercuri și joi se anunță 2 zile interesante, merită urmărite cu atenție mai ales în SE. București 18 și 19 grade, ar fi interesant de aflat dacă după 15 ianuarie a mai avut astfel de temperaturi. După aceea încet și bine se instalează frigul, atenție, nu gerul ci doar frigul. În rest sunt doar nuanțe.

Sus

MesajScris: Lun Ian 16, 2023 5:42 pm 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

Se doboara recordul de maxima absoluta in mod normal lejer, dar depinde si de starea cerului, sa nu incurce norii prea mult.
Totusi, sunt 2 zile la dispozitie in care se poate dobori fara probleme vechiul record de maxima si zic eu ca e aproape imposibil sa nu se intample asta pana la urma, avand in vedere ca nu vor fi prea multi nori, in afara de cei de mare altitudine.

Sus

MesajScris: Lun Ian 16, 2023 7:32 pm 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

Lasand exagerarile deoparte (cel mult este posibil sa avem cele mai ridicate temperaturi din ultimii 8 ani pentru aceasta perioada) pentru ca tare mult ne place senzationalul, ne asteapta o luna Februarie, cel putin normala, de iarna. Modelele incep deja sa vada schimbarile de la final de Ianuarie, schimbari percepute acum ca usoare raciri si ninsori ceva mai consistente prin Vest si Nord. The big picture, pentru moment, este ca majoritatea Europei o sa fie acaparata de ninsori in perioada urmatoare. Noi doar ne aflam pe partea proasta (iar) a transporturilor de aer si iar ne alegem, momentan, cu aer cald din Africa, antrenat de ciclonii mediteraneeni care vor inzapezi o buna parte din Europa. Iar incalzirea stratosferica, vortexul polar la nivel troposferic slab si tabacit in stratosfera si La Nina in degringolada isi spun cuvantul si usor usor vor aduce iarna in Februarie (sunt sanse chia de la finalul lui Ianuarie) peste Romania si asta este un lucru cert!

Sus

MesajScris: Lun Ian 16, 2023 7:54 pm 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

Vremea a fost super rezonabilă pana în prezent, consum de gaz 72 mc pe 16 nov - 15 dec și 68 mc între 16 dec - 15 ianuarie.

Sus

MesajScris: Lun Ian 16, 2023 9:47 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

WinterIsComing2021 scrie:
Lasand exagerarile deoparte (cel mult este posibil sa avem cele mai ridicate temperaturi din ultimii 8 ani pentru aceasta perioada) pentru ca tare mult ne place senzationalul, ne asteapta o luna Februarie, cel putin normala, de iarna. Modelele incep deja sa vada schimbarile de la final de Ianuarie, schimbari percepute acum ca usoare raciri si ninsori ceva mai consistente prin Vest si Nord. The big picture, pentru moment, este ca majoritatea Europei o sa fie acaparata de ninsori in perioada urmatoare. Noi doar ne aflam pe partea proasta (iar) a transporturilor de aer si iar ne alegem, momentan, cu aer cald din Africa, antrenat de ciclonii mediteraneeni care vor inzapezi o buna parte din Europa. Iar incalzirea stratosferica, vortexul polar la nivel troposferic slab si tabacit in stratosfera si La Nina in degringolada isi spun cuvantul si usor usor vor aduce iarna in Februarie (sunt sanse chia de la finalul lui Ianuarie) peste Romania si asta este un lucru cert!

Ultimii 800 poate. Cum poti sa spui asta cand pana azi dupa 16 zile avem cea mai ridicata temperatura medie din toate timpurile la majoritatea statiilor meteorologice. Poate cu exceptia catorva din nordul Moldovei. Si urmeaza probabil cele mai calde zile vazute sau nevazute de noi din luna ianuarie. Cu medii zilnice specifice sfarsitului de aprilie si maxime de inceput de mai cu 21-23 de grade si minime de 12-14 grade. Tot specifice mai degraba inceputului de vara. Si nu sunt exagerari. Sunt cifre reci. Sau calde....

Cat despre februarie, nimic nu garanteaza nici macar normalul. Eu vad pentru centrul tarii in perioada 25-31 ianuarie maxime de 3-5 grade si minime de -2/-4 grade, cu mult peste cele normale perioadei.

E drept ca la fel de bine putem avea si -20 de grade si 3 viscole succesive intre 10 februarie si 1 martie. S-a mai vazut asta de multe ori. Dar chiar crede cineva in acest scenariu? Sincer.

Sus

MesajScris: Lun Ian 16, 2023 11:52 pm 
aris86 scrie:
Vremea a fost super rezonabilă pana în prezent, consum de gaz 72 mc pe 16 nov - 15 dec și 68 mc între 16 dec - 15 ianuarie.

Ce casă ai frate, ce suprafață are, cât de bine e izolată termic, câți vecini ai în jurul tău ? Noi avem o casă de 70 de mp și pe decembrie am avut un consum de 240 de mc cu temperaturi interioare constante de 20-22 sau 23 de grade uneori. Izolare termică parțială, casă veche, nu toate ferestrele sunt tripane și e explicabil. Sunt înconjurat de vecini cu tot felul de căsoaie. Am avut în decembrie o medie de 5-6 grade și totuși... Anul trecut în ianuarie când am avut o medie de 0 grade în curte am consumat 330 de mc.

Sus

MesajScris: Mar Ian 17, 2023 12:25 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Ramane de vazut daca vom avea zile de vara in ianuarie, cum se viseaza pe aici. Azi Ecmwf avea 11 grade in Lunca Dunarii, au fost 7-8. Prin Tunisia azi abia au fost 22-23 de grade.
20-21 probabil se vor atinge miercuri si joi, o caldura similara cu ce a fost la inceputul lunii. Doar sa nu ne ia din nou prin surprindere o patrundere rece pericarpatica. ;)

Sus

MesajScris: Mar Ian 17, 2023 12:51 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

eugenraduoradea scrie:
aris86 scrie:

Ce casă ai frate, ce suprafață are, cât de bine e izolată termic, câți vecini ai în jurul tău ? Noi avem o casă de 70 de mp și pe decembrie am avut un consum de 240 de mc cu temperaturi interioare constante de 20-22 sau 23 de grade uneori. Izolare termică parțială, casă veche, nu toate ferestrele sunt tripane și e explicabil. Sunt înconjurat de vecini cu tot felul de căsoaie. Am avut în decembrie o medie de 5-6 grade și totuși... Anul trecut în ianuarie când am avut o medie de 0 grade în curte am consumat 330 de mc.
211 mcubi pe decembrie pt 150 mp, cu tripane, izolație casa și 22-23 gr in casa permanent.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 16712 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 858, 859, 860, 861, 862, 863, 864 ... 1115  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]