gogulica scrie:
E ceva aiurea in incalzirea asta stratosferica, ori are GFS un bias "fierbinte" in el ori se va intampla o premiera in stratosfera.
Daca 00 si 12Z-urile sunt mai "retinute" si merg pana in +20 C, 06 Z da niste abominatii de +30 C in stratosfera.
Temperaturi in stratosfera aproape de pragul "tropical" ? Asa ceva mi se pare de domeniul stiintifico-fantasticului!

Pur si simplu.... ireal. Nu cred pana nu vad.
Dar ce anume, mai exact, declanseaza aceste incalziri stratosferice semnificative?
Pentru ca este clar ca SSW-uri majore nu se produc in fiecare sezon rece, tot asa cum nu toate incalzirile stratosferice produc schimbari majore ulterioare in circulatiile dominante si configuratiile barice de baza din troposfera.
Si, in plus, aceste SSW-uri nici macar nu pot fi estimate si anticipate pe termen lung de niciun model de prognoza (cu doua sau 3 luni inainte de producere).
Mie personal mi se pare ca in ultimii ani au inceput sa apara cu o frecventa mai ridicata si mai intensa decat inainte de perioada 2010, insa asta este doar parerea mea care poate fi clar eronata sau pur subiectiva, pentru ca nu am date despre incalzirile stratosferice pe perioade de multe zeci si sute de ani ca sa le analizez.
Pare ca epicentrul incalzirii stratosferice din decada a III-a a acestei luni se va declansa deasupra regiunilor din Siberia pe unde s-au inregistrat in ultimele saptamani, in repetate randuri, temperaturi de pana la -60 grade C si sub pragul de -60 C, zonele unde au fost acele anomalii negative extreme aproape de nivelul solului; cu atat mai extrem va fi gradientul termic, deasupra Siberiei, dintre straturile inferioare ale troposferei si stratosfera. Nu cred ca este doar o coincidenta acest aspect.