forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Dum Mai 31, 2026 2:23 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 16712 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 860, 861, 862, 863, 864, 865, 866 ... 1115  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: PROGNOZE
MesajScris: Mar Ian 17, 2023 8:53 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Cand nu se mai intampla nimic spectaculos, ANM simte nevoia sa bage zona alpina in coduri, ca si cum e relevanta. Pana la urma, avem buletinul nivometeorologic daca suntem interesati ce se intampla pe creste si daca ne avantam aiurea pe acolo.

Sus

MesajScris: Mar Ian 17, 2023 8:58 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

gogulica scrie:
E ceva aiurea in incalzirea asta stratosferica, ori are GFS un bias "fierbinte" in el ori se va intampla o premiera in stratosfera.
Daca 00 si 12Z-urile sunt mai "retinute" si merg pana in +20 C, 06 Z da niste abominatii de +30 C in stratosfera.

Temperaturi in stratosfera aproape de pragul "tropical" ? Asa ceva mi se pare de domeniul stiintifico-fantasticului! 8O Pur si simplu.... ireal. Nu cred pana nu vad.

Dar ce anume, mai exact, declanseaza aceste incalziri stratosferice semnificative?

Pentru ca este clar ca SSW-uri majore nu se produc in fiecare sezon rece, tot asa cum nu toate incalzirile stratosferice produc schimbari majore ulterioare in circulatiile dominante si configuratiile barice de baza din troposfera.
Si, in plus, aceste SSW-uri nici macar nu pot fi estimate si anticipate pe termen lung de niciun model de prognoza (cu doua sau 3 luni inainte de producere).

Mie personal mi se pare ca in ultimii ani au inceput sa apara cu o frecventa mai ridicata si mai intensa decat inainte de perioada 2010, insa asta este doar parerea mea care poate fi clar eronata sau pur subiectiva, pentru ca nu am date despre incalzirile stratosferice pe perioade de multe zeci si sute de ani ca sa le analizez.

Pare ca epicentrul incalzirii stratosferice din decada a III-a a acestei luni se va declansa deasupra regiunilor din Siberia pe unde s-au inregistrat in ultimele saptamani, in repetate randuri, temperaturi de pana la -60 grade C si sub pragul de -60 C, zonele unde au fost acele anomalii negative extreme aproape de nivelul solului; cu atat mai extrem va fi gradientul termic, deasupra Siberiei, dintre straturile inferioare ale troposferei si stratosfera. Nu cred ca este doar o coincidenta acest aspect.

But like spoiled, ungrateful children,
they destroyed the gift I gave."
-- Neptune

Sus

MesajScris: Mie Ian 18, 2023 12:20 am 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

Cred ca ne uitam prea departe la incalzirea aia stratosferica si iarna ar putea sa ne scape intre timp din vedere.

Saptamana viitoare configuratia barica nu ar fi departe de realizarea unui viscol in sudul tarii, dar probabil ca nu se va realiza nimic semnificativ:

Imagine

Apoi prognoza ECMWF evolueaza spre finalul intervalului cu formarea unui anticiclon centrat pe Marea Britanie, configuratie care poate conduce ulterior, cel putin teoretic, la realizarea unui viscol, daca vom avea un ciclon mediteranean in formare si evolutie clasica.

Imagine

Pana la urma eu zic ca ar trebui sa fim multumiti daca am avea macar 2-3 saptamani de temperaturi mai normale, cu minime care sa fie de -6...-8 grade, chiar daca nu s-ar realiza vreun strat de zapada semnificativ.
Caisii deja au inceput sa evoluze si mugurii au inceput sa se sparga, deci e nevoie de o piedica in evolutia noului sezon de vegetatie.

Sus

MesajScris: Mie Ian 18, 2023 1:05 am 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

Pe data de 20 Ianuarie 2012 a avut loc o incalzire stratosferica subita iar temperatura a ajuns pana la 0-4 grade (imaginea de mai jos) . La 5 zile distanta am avut primul viscol important. Apoi au urmat 3 saptamani de iarna autentica. Nu cred ca totul s-a datorat acelei incalziri stratosferice dar sigur a contribuit si ea. Acum vom avea un SSW record (daca se va concretiza pana la urma prognoza) si daca si alti factori importanti se vor alinia dupa acest SSW cred ca Februarie va fi de pomina. Oricum sunt foarte curios sa vad ce urmari vor fi dupa aceasta incalzire stratosferica iesita din comun!

Fişiere ataşate:
a97c3f73eb661d63a97c3f73eb661d63ssw.jpg
a97c3f73eb661d63a97c3f73eb661d63ssw.jpg [ 88.21 KiB | Vizualizat de 922 ori ]
Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Ian 18, 2023 1:35 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

Tocmai am familiarizat și softpedistii cu noțiunile de ssw sau MSW. Drept unica speranța de iarna, cu 2012 exemplu bun și 2016 exemplu nasol, încălzirea stratosferica ce ne-a dat mega căldură.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Ian 18, 2023 1:38 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

Supercell are un feeling ca februarie va fi altfel decât în ultimii ani. Același feeling l-a avut pentru August, lună care practic nu mai dăduse furtuni din 2010, dar August 2022 chiar a fost altfel, cu furtuni destul de puternice la Bumbesti Jiu deși tot cald a fost.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Ian 18, 2023 1:45 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

Facturile scumpe de gaz nu sunt un motiv de a nu vrea zapada și viscole. Sigur ca aici gerul uscat ar fi combinația pur dezastruoasa. Insuportabil e sa fie soare și vânt uscat, vremea s-a activat însă nu cu ce trebuie. Nu e cum trebuie dar e mai bine, e relativ suportabil, evident ca dorința de viscol o voi avea pana în 15 martie.

Sus

MesajScris: Mie Ian 18, 2023 10:08 am 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

Avem o certitudine: SSW/MSW de la final de Ianuarie va da peste cap circulatia curentilor de aer. Este imposibil sa nu se intample asta.

Iar CFS/GFS si ECMWF incep sa vada in rulari, spre final de interval, patrunderi reci cu ciclogeneza care sa aduca zapada pe Sud si Est. Momentan cam haotic. Dar asta se intampla cand avem o incalzire brusca, majora, a stratosferei!

Sus

MesajScris: Mie Ian 18, 2023 10:52 pm 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

Sunteti pregatiti pentru ce va veni dupa sf lunii Ianuarie? Eu cred ca nu...

Sus

MesajScris: Mie Ian 18, 2023 11:01 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Hai, dom„ne, se rupe vortexul tot pe partea americana. Ciuciu iarna si anul asta. Ironie, poate ne va prii un El Nino.

Sus

MesajScris: Mie Ian 18, 2023 11:12 pm 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

dextercioby scrie:
Hai, dom„ne, se rupe vortexul tot pe partea americana. Ciuciu iarna si anul asta. Ironie, poate ne va prii un El Nino.

Ar fi culmea sa fim IAR pe partea gresita (desi in contextul actual geopolitic ar fi partea corecta) a revarsarii aerului rece dupa degringolada din stratosfera!

Sus

MesajScris: Joi Ian 19, 2023 1:32 am 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

O sa se produca cel mai probabil o racire a vremii, care o sa dureze poate ceva mai mult, in cel mai fericit caz sa dureze 2-3 saptamani, dar 3 saptamani deja ar fi mult prea mult.
Sansele de ninsori insemnate cred ca sunt foarte mici, dar ramane de vazut cand ne mai apropiem de finalul lunii cum va mai arata prognoza.

Iar cu El Nino la anul probabil ca va fi un potential mai ridicat de vreme caniculara pe timp de iarna, pentru ca pe El Nino se pare ca buna parte din Europa ar avea o anomalie usor pozitiva a temperaturii, deci ne putem astepta la o iarna viitoare cu mai mult aer tropical prin regiune.

Pana atunci asteptam in continuare doborarea altor recorduri de maxima pentru ziua de maine si foarte posibil din nou corectia recordului de maxima absoluta pentru luna ianuarie la nivel national stabilit astazi.

Sus

MesajScris: Joi Ian 19, 2023 9:50 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Racirea e categorica. Ce o sa aduca, nu prea se stie. Apar insa multi membrii cu strat de zapada prin sud, ceea ce e un semn bun. Eu unul nu pot sa-mi imaginez ca iarna asta ar mai fi zapada la campie.

Fişiere ataşate:
ens_image (1).png
ens_image (1).png [ 66.24 KiB | Vizualizat de 670 ori ]
Sus

MesajScris: Joi Ian 19, 2023 11:26 am 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

De ce, crezi că nu mai poate să ningă?

Sus

MesajScris: Joi Ian 19, 2023 12:11 pm 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

Teoretic poate sa ninga consistent in orice iarna, dar practic cu incalzirea asta globala si schimbarile climatice la care asistam, sansele sunt minuscule pentru evenimente importante.
Mai degraba ninge in martie decat in cursul iernii.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 16712 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 860, 861, 862, 863, 864, 865, 866 ... 1115  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]