forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Vin Apr 17, 2026 6:30 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 11056 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 716, 717, 718, 719, 720, 721, 722 ... 738  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Starea vremii in Tg-Mures
MesajScris: Lun Feb 13, 2023 10:41 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Andrei87 scrie:
Banuiesc ca jucatorii de hochei sunt toti...nu de nationalitate romana :))

Un amestec specific zonei. Cam 75% maghiari, ei sunt mai apropiati de acest sport, dar sunt si cativa romani.

Sus

MesajScris: Dum Feb 19, 2023 11:22 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Ati avut si voi niste averse misto in seara asta.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Feb 19, 2023 11:44 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Dupa zapada VNC-ista, orajele VNC-iste, sudul ca de obicei...

Nu ma uit pe prognoze de 2 saptamani. O singura data am facut greseala sa ma uit si m-am enervat.

Sus

MesajScris: Mar Feb 28, 2023 10:45 am 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Pana la urma asa a fost la noi, cum anticipam. O scurta bruma de zapada duminica dimineata, nici macar 1cm si multa ploaie la 2-3 grade. Peste 20mm. Plin de apa pe camp. E o mlastina peste tot. Muresul e foarte mare. Ajunge pana la dig. Are cam 4-5m peste cota normala.

Sus

MesajScris: Mar Feb 28, 2023 12:10 pm 
E foarte bine pentru Hidroelectrica, cel puţin deocamdată şi nu peste tot.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Feb 28, 2023 5:34 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Da, tocmai au reluat facturile.

Sus

MesajScris: Mar Feb 28, 2023 6:18 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Neaceasca, te bucuri ca nu mai esti tu oaia neagra a forumului acum? Grija...

Sus

MesajScris: Mar Feb 28, 2023 8:44 pm 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

Da' ce-a facut nenea Ceasca? Si-a schimbat culoare, umbla cu cioara vopsita? :mrgreen: :mrgreen:

Sus

MesajScris: Sâm Mar 11, 2023 10:48 am 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Inca n-am reusit sa inchei socotelile cu iarna 2023 pt ca la noi la statie de la 1 febraurie sunt probleme destul de urate. Preliminar, a fost a 2-a cea mai calda iarna din istorie, cu doar 0.1 grade mai rece decat 1950-1951. Nou clasament e: 1.93 media iernii 1950-1951, 1.83 media iernii 2022-2023 si 1.77 media iernii 2006-2007. Rotunjit, ultimele 2 putem spune ca au fost la egalitate cu 1.8 grade. Cele 10 zile de inceput de februarie au facut ca media iernii sa coboare sub valoarea de 2 grade si sa nu mai fie cea mai calda. Ne trebuia pt luna februarie o medie de 0.8 grade. Am avut 0.4 grade. Dupa ce media primei decade a fost de -3.8 grade. Voi posta in curand in rubrica mea din statistici.

Pana atunci sa detaliez putin problemele de la statie. Statia a functionat cu program 24/24 pana in 2007. Intre 2008 si mai 2013 a avut program redus la 18 ore. De la constructia noului sediu, mai 2013, functionam din nou 24/24. Adica 5 persoane observatori, plus 1 la agro. Dupa cum stim, oamenii mai imbatranesc, mai iasa la pensie. Asta s-a intamplat si aici in ultimii 2 ani. Am avut 2 pensionari si 4 angajari noi. Din cei noi niciunul n-a ramas mai mult de 1 an, astfel ca la sfarsit de ianuarie, cu ultima demisie si iesire la pensie, statia a ramas in 3. Astfel ca programul s-a redus de la 1 februarie la 15 ore. In rest, pe automat.

Intamplarea a facut ca tocmai in aceasta perioada sa apara si probleme la senzori. In prima faza a fost cu noroc. La inceput de ianuarie a picat toata statia, astfel ca toate inregistrarile pt toti parametri s-au facut clasic timp de 6 zile. Norocul nostru ca nu s-a pierdut nimic pt ca inca erau observatii 24/24 si aparatura clasica esentiala functioneaza. Dar, in 28 februarie la ora 22, a picat senzorul de temperatura si umezeala. Statia fiind pe automat, pana dimineata n-am avut inregistrari. Noaptea urmatoare la fel. S-a inlocuit de urgenta senzorul dar a durat 48 de ore. Astfel ca ne lipseste temperatura de la ora 1:30 noaptea din 1 si 2 martie. Fara aceste 2, nu se pot incheia cele 2 zile, nu se poate incheia luna martie si implicit anul 2023. Martie 2023 ar fi prima luna fara medie incheiata dupa octombrie 1956, care era singura luna fara medie dupa 1945. Se incearca din acea cutie neagra sa se scoata datele, nu stiu sincer daca se va reusi. In ianuarie nu au reusit sa le scoata. Termograful nu functioneaza, astfel ca fara personal, cele 2 temperaturi sunt pierdute. Singura veste buna este ca din 15 martie se revine la program normal de 24 de ore pt ca sunt din nou 4 oameni. Se cauta al 5-lea, dar pe 2000 salar nu stiu cine vine si nici cat va sta cel nou. Culmea e ca tocmai in aceaste 2 luni cu probleme au picat senzorii pt prima data de la mutare din 2013.

Sus

MesajScris: Sâm Mar 11, 2023 11:38 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Iarna anul asta a fost pe modul error 404 :)

Sus

MesajScris: Sâm Mar 11, 2023 12:54 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Fiind statie judeteana, inca ar trebui sa aiba permanenta. Dar cind oferi ca stat ceva mai putin decit (inca un) casier la Lidl, cine ar fi nebun sa vina sa lucreze in ture?

Sus

MesajScris: Sâm Mar 11, 2023 1:00 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

dextercioby scrie:
Fiind statie judeteana, inca ar trebui sa aiba permanenta. Dar cind oferi ca stat ceva mai putin decit (inca un) casier la Lidl, cine ar fi nebun sa vina sa lucreze in ture?

Din pacate meteorologia asa cum o stim va fi pe duca in anii urmatori. Nici Sibiul nu mai are momentan permanenta si acolo e sediul CMR. Tot din cauza pensionarii oamenilor vechi si lipsei de personal nou. Salarii mici si multa, multa, foarte multa bataie de joc din pacate. Trendul e pe automatizare peste tot, fenomenele vor fi pa, si cand pica senzorii vor fi pa si statisticile. Undeva prin anii 2000-2010 s-a pus capac meteorologiei judetene, statiile fiind mutilate, cifrele pierdute, sirul intrerupt, iar acum urmeaza si statiile nationale. Mures si Sibiu sunt doar 2 exemple pe care le cunosc pt ca le urmaresc. Or mai fi si altele. Degeaba ai 170 de statii daca tu pierzi cate 1-2 zile pe rand la fiecare statie, iar la final inchei anul cu probabil sub 100 de statii cu date complete. La fenomene nici nu mai zic. Acolo e jale.

Sus

MesajScris: Sâm Mar 11, 2023 1:21 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

dextercioby scrie:

Ofera chiar de 2 ori mai putin decat un casier la lidl...

Sus

MesajScris: Sâm Mar 11, 2023 1:23 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

sorifin scrie:
dextercioby scrie:

Din pacate meteorologia asa cum o stim va fi pe duca in anii urmatori. Nici Sibiul nu mai are momentan permanenta si acolo e sediul CMR. Tot din cauza pensionarii oamenilor vechi si lipsei de personal nou. Salarii mici si multa, multa, foarte multa bataie de joc din pacate. Trendul e pe automatizare peste tot, fenomenele vor fi pa, si cand pica senzorii vor fi pa si statisticile. Undeva prin anii 2000-2010 s-a pus capac meteorologiei judetene, statiile fiind mutilate, cifrele pierdute, sirul intrerupt, iar acum urmeaza si statiile nationale. Mures si Sibiu sunt doar 2 exemple pe care le cunosc pt ca le urmaresc. Or mai fi si altele. Degeaba ai 170 de statii daca tu pierzi cate 1-2 zile pe rand la fiecare statie, iar la final inchei anul cu probabil sub 100 de statii cu date complete. La fenomene nici nu mai zic. Acolo e jale.

Am eu mai mult continuitate pe senzorii de la Doda Pilii sau Sulita, sincer. Cred ca am avut doar 2-3 transmisii ratate in ultimul an, cu aparate de 150 euro. :)

Sus

MesajScris: Sâm Mar 11, 2023 1:45 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Da, la Lidl ai spor de weekend, overtime, bonuri de masă. Neamț, na. Sari bine de 3000. Doar că și acolo sînt pe ducă, au băgat case de autoscanare și plată cu cardul.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 11056 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 716, 717, 718, 719, 720, 721, 722 ... 738  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]