forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Dum Mai 31, 2026 6:28 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 16712 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 854, 855, 856, 857, 858, 859, 860 ... 1115  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re:
MesajScris: Dum Ian 08, 2023 11:22 pm 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

Neaceasca85 scrie:
Tot dezbat problema iernii cu supercell, el vede drept perioade similare cu mizeria de acum in anii 1970-1975, 1988-1994, 1998-2002.

Nu stiu de 70-75 dar celelalte clar nu sunt la fel de nasoale pentru Oltenia precum cea de acum, stim bine de februarie 1991 viscolul istoric neegalat, de noiembrie 1993, luna superba urmata de o iarna anosta si calda 1993-1994.

Iernile 2000-2001 si 2005-2006 le consider identice pentru ca s-au incheiat cu un viscol pe 28 februarie, asa cum si 2013-2014 a fost salvata cu brio de viscolul din 24-26 ianuarie. 2009-2010 frumoasa in integralitate dar viscol aici doar pe 10 februarie. Si 1995-1996 ar fi avut viscol puternic tot in februarie.

Insa o continua lipsa a zapezii ce dureaza din decembrie 2018, noi aflandu-ne in ianuarie 2023, e cam fara precedent, acum mai inainte de anii 70 cand deja pentru mine e prea departe, nu exclud sa mai fi fost, pot fi si 10-15 ani fara zapada, pe vreme o doare undeva de asta. Revelion 1966 Revelion ploios, am gasit inregistrare TVR de atunci. Ceva precum ploaia care urmeaza.

supercell imi atrage atentia coroborand mereu verile cu iernile (nu prea sunt de acord dar el nu renunta la idee si e surprins ca au fost 2 veri foarte calde una dupa alta, 2021 si 2022) ca circulatiile sunt fix invers de cum ar trebui sa fie.

Pentru furtuni vara trebuie circulatie de vest, dar verile au numai circulatii de blocaj, iar pentru zapada si viscol sunt necesare circulatiile de blocaj iarna, dar ce sa vezi, iarna este circulatia de vest care evident ca nu poate produce nimic cum ar produce vara antrenand aer umed si racoros de pe Atlantic pe continentul incins.

In loc sa fie blocaj iarna si circulatii de vest vara, este fix invers, circulatiile astea se bat cap in cap si nu produc nimic, acum e infiorator cum like clock work in ultima decada de decembrie incepe ciclogeneza Atlantica si NAO +, pattern oribil si persistent mereu minim 2 saptamani, uneori 2 luni.

Vara Atlanticul produce cicloni la latitudini joase care imping anticiclonul nord african peste Europa. Braul anticiclonic subtropical are grija ca Sahara sa ramana desert. Si tocmai ca advectie tropicala vara direct pe noi nu a mai fost demult, zacem mereu in advectii tangentiale dar persistente, astfel nu ai maxime spectaculoase record ci doar canicula 33-38 C persistenta.

Nu au treaba verile cu iernile, sistemul climatic nu are memorie sa stie ce trebuie facut in functie de fiecare anotimp.
Supercell nu ti-a povestit cum e cu incalzirea climatica si schimbarile climatice? Acolo se gaseste raspunsul, nu in trecut.
Viitorul este previzibil: temperaturi tot mai ridicate si precipitatii tot mai putine pentru zona tarii noastre.
In plus, verile vor fi cu circulatii slabe si se vor produce ploi predominant din sisteme convective relativ stationare, asa cum se observa ca se intampla in ultimii ani.
Chiar si aceasta schimbare este identificata de studiile stiintifice care abordeaza problema schimbarii modului de producere a precipitatiilor in timpul verii, cu observatia scaderii eficientei precipitatiilor si a cresterii frecventei situatiilor cu cantitati foarte mari de precipitatii in intervale scurte de timp.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Ian 08, 2023 11:32 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Anii enumerati mai sus sunt alesi din punct de vedere strict al stratului de zapada din Oltenia, nu in functie de frig/ger.

Sorin spune ca unii din ei au avut iarna foarte buna in Transilvania, in zona lui, are dreptatea lui.

Doar ca e normal ca fiecare sa se bucure pentru zona lui. Pentru Muntenia gogulica si ceilalti bucuresteni, pentru Transilvania Sorin, pentru Oltenia am ramas doar eu.

Nu voi considera niciodata ca acest tipar ramane pentru restul vietii cum ar vrea Vincentiu. El clar este temporar dar nu stim cati ani. Daca in trecut a durat 5 ani, poate acum va dura 10.

Da, sunt 4-5 ierni cu strat practic 0 in zona mea, suntem in ianuarie 2023 si pot spune cu mana pe inima sau pe Biblie ca la mine nu a fost practic deloc zapada dupa episodul din 15 decembrie 2018. Ceva absolut terifiant. Da, si lipsa sistemelor de furtuni mezoscalare vara, insa alea nu se vor realiza cu circulatiile de blocaj din cursul verilor asa cum iarna nu avem deloc zapada din cauza circulatiilor de vest.

Iernile astea persista fix cea mai proasta varianta posibila, circulatia de vest, si persista chiar indiferent daca NAO e plus sau minus, si mai nasol.

De Milenii? Este grav, la scara de secole si mai ales milenii, viata noastra este nimic, fix pix, eu nu stiu daca voi trai doar 60 de ani precum tata sau peste 90 cum observ ca traieste bunicul matern. Bunic ce a avut o viata destul de comoda, tata a fost intr-un stress continuu.

Dar state of the art la viscole e 1991, state of the art la furtuni e 2006, 2 ani considerati deja prea indepartati pentru "noul climat".

In 2006 m-am certat cu ai mei pentru ratarea furtunii, a fost prima data cand am fost nevoit sa dezvalui pasiunea asta (dupa 2014 le-am dezvaluit pe toate) the hard way si mi-au zis lasa ca viata e lunga si mai vin alte furtuni precum aia, de unde, sunt convins ca 2006 si 1991 nu se mai pot repeta. Mereu mi-a fost frica de viitor si iata, cel putin acuma, meteorologic, frica mi se confirma.

Intre 2004 si 2019 chiar credeam ca fenomenele devin mai puternice si mai interesante, cand colo, probabil ciclic, iata-ne intr-o perioada a anostitatii la rang de arta. Numai furtunile de tip DD din vara, nimic altceva, si din alea am mai si ratat una, pe aia din 1 iulie parca, mergand la tara.

Am pus camere si statii meteo si pentru a rata cat mai putin, Slatina, Miesti sau Mioveni, se nimere ceva in 3 locatii, oricat de ghinionista este Slatina, ca aici e faza, atat la furtuni cat mai ales la viscole, Slatina e foarte ghinionista, ori neavand aceste fenomene la nivel national, ce sa mai zic, ma internez la Schitu Greci efectiv.

Sus

Subiectul mesajului: Re: PROGNOZE
MesajScris: Lun Ian 09, 2023 12:33 am 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

eugenraduoradea scrie:
Problema nu e neapărat seceta, e clar că trebuie să uităm cei 650 de mm pe an media la nivelul ţării, e vorba de distribuţia precipitaţiilor. Nu plouă când trebuie şi agricultura are de suferit dar vorba lui Andrei, nu vom muri de foame, trebuie să ne adaptăm şi să ne administrăm mai bine resursele. Acolo e toată problema.

De murit nu vom muri in timpul vietii noastre din cauza schimbarilor climatice, insa pe termen mai lung vor aparea probleme majore, avand in vedere ca temperatura o sa mai creasca multe grade, probabil cel putin 4 grade.
Orice schimbare climatica determina extinctia unui anumit procent din plante si vietuitoare, asta s-a intamplat tot timpul in istoria planetei, numai ca acum la aceeasi crestere de temperatura extinctia va fi mult mai severa din cauza vitezei mult mai mari de crestere a temperaturii fata de ce s-a inregistrat in trecut si care asociata cu presiunea majora pusa de om asupra mediului, asta poate duce la extinctie aproape totala, deci la un moment dat conditiile se pot inrautati la nivel extrem.
Daca nu se face nimic cam pe acolo se poate ajunge, de aia trebuie sa se actioneze din timp, iar lucrurile trebuie tratate cu maxima responsabilitate.
Nu se va mai putea actiona deloc daca daunele sunt deja facute, iar intoarcere in timp si aplicarea unor masuri retroactiv nu exista.

Sus

MesajScris: Lun Ian 09, 2023 6:14 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Neaceasca85 scrie:
Tot dezbat problema iernii cu supercell, el vede drept perioade similare cu mizeria de acum in anii 1970-1975, 1988-1994, 1998-2002.

Nu stiu de 70-75 dar celelalte clar nu sunt la fel de nasoale pentru Oltenia precum cea de acum, stim bine de februarie 1991 viscolul istoric neegalat, de noiembrie 1993, luna superba urmata de o iarna anosta si calda 1993-1994.

Iernile 2000-2001 si 2005-2006 le consider identice pentru ca s-au incheiat cu un viscol pe 28 februarie, asa cum si 2013-2014 a fost salvata cu brio de viscolul din 24-26 ianuarie. 2009-2010 frumoasa in integralitate dar viscol aici doar pe 10 februarie. Si 1995-1996 ar fi avut viscol puternic tot in februarie.

Insa o continua lipsa a zapezii ce dureaza din decembrie 2018, noi aflandu-ne in ianuarie 2023, e cam fara precedent, acum mai inainte de anii 70 cand deja pentru mine e prea departe, nu exclud sa mai fi fost, pot fi si 10-15 ani fara zapada, pe vreme o doare undeva de asta. Revelion 1966 Revelion ploios, am gasit inregistrare TVR de atunci. Ceva precum ploaia care urmeaza.

supercell imi atrage atentia coroborand mereu verile cu iernile (nu prea sunt de acord dar el nu renunta la idee si e surprins ca au fost 2 veri foarte calde una dupa alta, 2021 si 2022) ca circulatiile sunt fix invers de cum ar trebui sa fie.

Pentru furtuni vara trebuie circulatie de vest, dar verile au numai circulatii de blocaj, iar pentru zapada si viscol sunt necesare circulatiile de blocaj iarna, dar ce sa vezi, iarna este circulatia de vest care evident ca nu poate produce nimic cum ar produce vara antrenand aer umed si racoros de pe Atlantic pe continentul incins.

In loc sa fie blocaj iarna si circulatii de vest vara, este fix invers, circulatiile astea se bat cap in cap si nu produc nimic, acum e infiorator cum like clock work in ultima decada de decembrie incepe ciclogeneza Atlantica si NAO +, pattern oribil si persistent mereu minim 2 saptamani, uneori 2 luni.

Vara Atlanticul produce cicloni la latitudini joase care imping anticiclonul nord african peste Europa. Braul anticiclonic subtropical are grija ca Sahara sa ramana desert. Si tocmai ca advectie tropicala vara direct pe noi nu a mai fost demult, zacem mereu in advectii tangentiale dar persistente, astfel nu ai maxime spectaculoase record ci doar canicula 33-38 C persistenta.

Incearca sa-l convingi pe supercell sa revina pe forum, ca eu n-am reusit.

Sus

MesajScris: Lun Ian 09, 2023 9:08 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Neaceasca85 scrie:

Sunt socat de postarea ta, cat de argumetanta este. Iata ca poti, Neaceasca! Sigur, Supercell a contribuit foarte mult la ea, dar oricum, impresionant.

Sus

MesajScris: Lun Ian 09, 2023 2:17 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Hai ca poate prindem si noi o lapovita prin februarie, la cum arata prognoza stratosferica in GFS 06Z.

Fişiere ataşate:
gfsnh-10-342 (1).png
gfsnh-10-342 (1).png [ 71.75 KiB | Vizualizat de 756 ori ]
Sus

MesajScris: Lun Ian 09, 2023 4:35 pm 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

Sau in Martie!!

Sus

MesajScris: Lun Ian 09, 2023 5:26 pm 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

Deocamdata vortexul pare sa reziste bine in fata viitoarei incalziri stratosferice.

Sus

MesajScris: Lun Ian 09, 2023 9:49 pm 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

Rularile de pe stratosfera de pana acum nu mi se par sa aiba implicatii importante asupra restului iernii. Din cate vad incalzirea stratoferica se chinuie sa imbratiseze, sa mangaie un pic in crestetul capului la vortexul polar, dar nu pare sa-l afecteze asa incat sa avem ceva interesant.
Da, poate fi o lapovita, dar poate ne aduce si un februarie care sa doboare alte recorduri de maxima absoluta.

Sus

MesajScris: Lun Ian 09, 2023 11:36 pm 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

Maine vine ciclonul interesant pe care il asteptam sa ne aduca in sudul tarii ploi puternice de vara la temperaturi de 10 grade in sud-estul tarii, inclusiv la Bucuresti, asta datorita vantului care va bate dinspre sud-est.
Temperatura apei Marii Negre are valori de 10 grade si peste in larg, avand o anomalie pozitiva importanta.
In cursul noptii vor aparea si niste valori convective prin Muntenia, care vor determina aparitia unor averse de ploaie cu caracter torential, iar in zona montana si submontana a Carpatilor de Curbura si zonele invecinate ploile vor fi abundente, ca urmare a intensificarii orografice determinata de circulatia de altitudine ce va interactiona favorabil cu relieful. In zonele astea se pot depasi lejer 60-70 l/mp, dar in general cantitatile de precipitatii pot depasi estimarile modelelor in sud-estul tarii.

Apoi in urma trecerii ciclonului temperaturile vor scadea usor, dar vremea va ramane calda, pentru ca ulterior sa ne incalzim din nou si saptamana viitoare sa ne apropiem din nou de niste recorduri de maxima absoluta sau poate sa mai si consemnam vreo cateva.

Eu cred ca ar fi cazul ca luna ianuarie sa ajunga cu un record de maxima de 25 de grade, macar asa ar fi mai aproape de realitate.

Sus

MesajScris: Mar Ian 10, 2023 12:16 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Foehn puternic maine seara, dinspre zona balcanica. In sudul si sud-estul Munteniei vor fi maine seara ploi temporare cu caracter de aversa la temperaturi de peste 11-12 grade C .... la mijloc de ianuarie si cu viteze ale vantului atipice pentru aceasta circulatie sudica, mai ales in nordul Bulgariei vor fi cele mai puternice rafale de vant, dar va ajunge ceva si prin Giurgiu/If/Calarasi.

But like spoiled, ungrateful children,
they destroyed the gift I gave."
-- Neptune

Sus

MesajScris: Mar Ian 10, 2023 12:33 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Vincentiu_1981 scrie:
Rularile de pe stratosfera de pana acum nu mi se par sa aiba implicatii importante asupra restului iernii. Din cate vad incalzirea stratoferica se chinuie sa imbratiseze, sa mangaie un pic in crestetul capului la vortexul polar, dar nu pare sa-l afecteze asa incat sa avem ceva interesant.
Da, poate fi o lapovita, dar poate ne aduce si un februarie care sa doboare alte recorduri de maxima absoluta.

Da,incalzirile stratosferice pot fi si complet reflective, in sensul ca nu se produce propagarea catre straturile inferioare a masei calde si poate ca influenta incalzirii sa nu fie resimtita de vortex. Dar, in general, la incalziri masive in care temperaturile in stratosfera devin pozitive, e aproape imposibil ca vortexul sa nu fie perturbat, fie printr-o alungire sau o rupere in mai multe bucati. Vezi ca GFS inca nu are perioada de propagare in prognoza, e dupa T+384h, deci nu ai ce sa vezi si nu ai cum sa spui ca doar il "mangaie". Momentan stim ca sunt sanse mari pentru un SSW, ale carui efecte nu sunt prinse in intervalul de prognoza, dar atat GFS cat si ECMWF par foarte optimisti.

Vanturile zonale din rularea de azi in ECMWF scad masiv dupa 20 ianuarie in intensitate, ceea ce reprezinta o slabire categorica a vortexului. Nu se vede insa o inversare, dar mai e pana la momentul ala. Si mai e si pisica neagra, adica o rupere de vortex si amplasarea Romaniei pe zona de advectie ultra tropicala. Se poate si asta.

Fişiere ataşate:
ps2png-worker-commands-5d9fc45c7d-bxq4z-6fe5cac1a363ec1525f54343b6cc9fd8-5mDOVr.png
ps2png-worker-commands-5d9fc45c7d-bxq4z-6fe5cac1a363ec1525f54343b6cc9fd8-5mDOVr.png [ 108.64 KiB | Vizualizat de 639 ori ]

Ultima oară modificat de gogulica pe Mar Ian 10, 2023 8:55 am, modificat 1 dată în total.
Sus

MesajScris: Mar Ian 10, 2023 8:27 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

gogulica scrie:
Si mai e si pisica neagra, adica o rupere de vortex si amplasarea Romaniei pe zona de advectie ultra tropicala. Se poate si asta.

Pai noi si asa avem numai pisici negre, intotdeauna.
Cred ca e pa definitiv iarna 2022-2023. E desfiintata total.
Nu mai apar nici macar tentative de zile de iarna pe nicaieri prin Europa tot restul lunii ianuarie, nici macar in rularile la t+368h ale GFS-lui.
Ce sa mai vorbim de Romania... daca nici la latitudini mult mai mari nu este nici un fel de iarna, de unde rezerve de aer rece?!?

Unde sunt zilele cand vedeai -24 C la 850 hPa peste Romania prin rularile modelelor?!

Cu siguranta ca luna februarie 2023 va fi cel putin la fel de calda si secetoasa ca luna februarie 2016 8O 8O : +22 , +26 C pe linie, toata luna.

But like spoiled, ungrateful children,
they destroyed the gift I gave."
-- Neptune

Sus

MesajScris: Mar Ian 10, 2023 8:56 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Ce sa facem, iesim la bere si in februarie. Aia e. Macar sa mai ploua.

Sus

MesajScris: Mar Ian 10, 2023 10:41 am 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

gogulica scrie:
Vincentiu_1981 scrie:

Da,incalzirile stratosferice pot fi si complet reflective, in sensul ca nu se produce propagarea catre straturile inferioare a masei calde si poate ca influenta incalzirii sa nu fie resimtita de vortex. Dar, in general, la incalziri masive in care temperaturile in stratosfera devin pozitive, e aproape imposibil ca vortexul sa nu fie perturbat, fie printr-o alungire sau o rupere in mai multe bucati. Vezi ca GFS inca nu are perioada de propagare in prognoza, e dupa T+384h, deci nu ai ce sa vezi si nu ai cum sa spui ca doar il "mangaie". Momentan stim ca sunt sanse mari pentru un SSW, ale carui efecte nu sunt prinse in intervalul de prognoza, dar atat GFS cat si ECMWF par foarte optimisti.

Vanturile zonale din rularea de azi in ECMWF scad masiv dupa 20 ianuarie in intensitate, ceea ce reprezinta o slabire categorica a vortexului. Nu se vede insa o inversare, dar mai e pana la momentul ala. Si mai e si pisica neagra, adica o rupere de vortex si amplasarea Romaniei pe zona de advectie ultra tropicala. Se poate si asta.

Ma refeream doar la prognoza de pe stratosfera, nu si la prognoza aferenta unui posibil efect al viitoarei incalziri stratosferice, despre care acum e prematur sa discutam pentru modele.
Si spuneam ca nu mi se pare ca incalzirea sa afecteze prea mult vortexul polar, in sensul ca nucleul rece pare sa ramana destul de bine pe pozitie si nici temperatura nucleului rece nu are o crestere importanta, desi sunt intervale in care se mai alungeste si este usor perturbat, dar nu stiu daca asta ar fi suficient.
Ar trebui vazut intr-un istoric al catorva incalziri stratosferice care au produs efecte importante la sol cum a ajuns sa arate vortexul polar din stratosfera. In 2012 am vazut din postarea pe care ai facut-o ca era mult diferit fata de ce avem deocamdata prin prognoza.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 16712 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 854, 855, 856, 857, 858, 859, 860 ... 1115  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]